Srijeda, 12.05.2010.

VRATITE RODILIŠTE! Branitelji, BBB i Maligani izlaze na ulice

Sinj, Makarska i Imotski glasno su ustali u obranu svojih rodilišta, koja su zatvorena nalogom Ministarstva zdravstva, a pobune nema jedino u supetarskoj zdravstvenoj ustanovi.
Zatvaranje rodilišta potaknulo je prvu spontanu pobunu građana u Makarskoj. Na Facebooku ih se u jedan dan okupilo više od 2000, dogovoren je javni prosvjed za subotu u 17 sati pod motom jedne predlagateljice “Ključ za život, a ne ključ u bravu”. Najveći je broj mladih žena i mladih majki, koje u glas kliču da će se boriti za opstanak rodilišta koje su im roditelji s Makarskog primorja gradili samodoprinosom.
U Sinju će se, na poziv nezavisnog vijećnika Mira Bulja, prosvjedni skup održati u četvrtak, s početkom u 10 sati, ispred rodilišta. Svoj dolazak najavile su sve sinjske udruge civilnog društva, braniteljske udruge, navijačke skupine – Maligani, Bad Blue Boysi – i drugi.

Ostavka dr. Mendeša
Najdramatičnije stanje je u Makarskoj, gdje je voditelj ispostave Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije dr. Damir Mendeš, ujedno i predsjednik makarskog Gradskog vijeća iz redova HDZ-a, odbio provesti odluku Ministarstva i u Splitu, na sastanku s v.d. ravnatelja dr. Dragomirom Petricem, podnio neopozivu ostavku.

Ključ u bravu makarskog rodilišta stavio je, stoga, ali teškom mukom, ginekolog dr. Ivo Visković kojemu je dr. Petric dostavio odluku o zatvaranju.
– Odbio sam postupiti po uputama ravnatelja, koji je tražio da ispoštujem rješenje o zabrani rada rodilišta. Korektno je s moje strane da se povučem i da ravnatelj Petric može realizirati zahtjev – rekao je dr. Mendeš.
Makarski političari su vjerovali da se ministru Darku Milinoviću može objasniti koliki je značaj da zdravstvena zaštita u drugom gradu po veličini u županiji bude na razini dostojnoj turističkog središta.
Međutim, do ministra se ni s desne, ni lijeve političke strane makarska delegacija nije uspjela probiti. HDZ, koji je u Makarskoj na vlasti, zaključio je da se neće odustati od sastanka s ministrom i zatražiti da Makarska dobije manju opću bolnicu. U njoj bi se onda stvorili uvjeti i za rodilište po zakonom određenim standardima.
U makarskom rodilištu bez posla ostaje pet primalja, a glavna sestra Biljana Šarić kroz suze kazuje kako su u šoku jer ne znaju što će biti s njima.
– Zamislite o kakvoj se ozbiljnoj životnoj stvari radi, a da nama nitko od ljudi na položaju nije dao ni dana da se snađemo, da prihvatimo da smo na ulici. Nitko nam nije rekao hoćemo li danas raditi, hoćemo li obući uniformu, što ćemo sutra – kaže ona.
V.d. ravnatelja tvrdi, međutim, kako se radi na zbrinjavanju ukupno 15 primalja, koliko ih je radilo u četiri zatvorena rodilišta. Načelno je dogovoreno, kaže dr. Petric, da će njih pet otići u mirovinu, pet će ih se zadržati u Domu zdravlja preraspodjelom i doškolovanjem, budući da neke od njih nemaju ni položen stručni ispit, a za zbrinjavanje preostalih pet primalja će se tražiti pomoć države.
– Za njih nemamo odgovarajućeg radnog mjesta u Domu zdravlja, a kako je riječ o primaljama s velikim iskustvom, koje do mirovine imaju 15 do 20 godina, pokušat ćemo riješiti s Ministarstvom da ih se prebaci u splitsku bolnicu – navodi dr. Petric.

Tužba Upravnom sudu
U Sinju su se o zatvaranju rodilišta očitovali čelnici sinjske predstavničke i izvršne vlasti. U pismu, koje potpisuju Milan Smoljo, predsjednik Gradskog vijeća, gradonačelnik Ivica Glavan i njegovi zamjenici Elena Perković-Paloš i Zoran Vujanović, izražava se nevjerica, zabrinutost i nezadovoljstvo.
Sinjski čelnici ističu da su do sada iz županijskog Doma zdravlja kao zapreku za rad sinjskog rodilišta stalno isticali gubitke.
Zbog toga je Gradsko vijeće Sinja početkom godine u proračunu osiguralo 200 tisuća kuna za sufinanciranje rada rodilišta, a na participiranje bili su spremni i ostali gradovi i općine u dolini Cetine.
Sinjski čelnici pozivaju ravnatelja županijskog Doma zdravlja da protiv rješenja o zatvaranju rodilišta u gradu alkara ustane tužbom Upravnom sudu RH.
Čelnici sinjske gradske vlasti dijele i zabrinutost s upravom VAD-a jer se rješenjem o zatvaranju rodilišta u Sinju ugrožava bit, autentičnost i opstojnost Sinjske alke.

RODA: Loše rješenje
Najlakše je zatvoriti rodilište, ali što je s rodiljama? Ženi u trudovima potreban je mir, a ne putovanje u rodilište koje je udaljeno i stotinjak kilometara – kažu u Udruzi RODA.
– Smatramo da u udaljenijim središtima koja imaju domove zdravlja treba, gdje god je to moguće, osigurati potrebno medicinsko osoblje za brigu o nekompliciranim trudnoćama, a domovima zdravlja s rodilištima koja su bliže bolnicama, potrebno je omogućiti brz prijevoz do bolnice u slučaju hitnosti. Trenutačna kriza nikako ne može biti izgovor za zatvaranje rodilišta – kazala nam je Zrinka Radunić, voditeljica splitske podružnice RODA. 

Pokreće se i peticija
Jedinstven je stav i političkih stranaka u Imotskom i udruge Žena Imotske krajine da je odluka Ministarstva ishitrena, posebno s obzirom na činjenicu da je Imotski stotinjak kilometara udaljen od splitskog rodilišta. Slažu se, kako je rečeno na konferenciji za novinare, i da je riječ o političkom potezu, kako bi se riješilo viška uposlenih u zdravstvu, ne gledajući stvarne potrebe pacijenata.
– Samo je Grad Imotski ponudio milijun kuna za poboljšanje rada rodilišta, no nitko ga drugi nije pratio – istaknuo je Martin Meter, čelni čovjek imotskih liberala, uz zaključak da se krene s potpisivanjem peticija za opstanak rodilišta u Imotskom.


Ana DRAGIČEVIĆ, Divna ZENIĆ, Toni PAŠTAR, Braco ĆOSIĆ, Ivica MARKOVIĆ, Milena BUDIMIR
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA

U Splitu se održava sastanak v.d ravnatelja županijskog Doma zdravlja dr. Dragomira Petrica s voditeljima županijskih ispostava

Od 9,00 sati u Splitu se održava sastanak v.d ravnatelja županijskog Doma zdravlja dr. Dragomira Petrica s voditeljima županijskih ispostava. Sastanak se održava povodom rješenja Ministarstva zdravstva o zatvaranju rodilišta u Sinju, Imotskom, Makarskoj i Supetru.

Na poziv dopredsjednika županijske udruge Hrvatskih branitelja veterana dragovoljaca Domovinskog rata i sinjskog Gradskog vijećnika Mira Bulja, sutra, 13. svibnja, u 10 sati ispred sinjskog rodilišta održat će se skup članova udruga s području Sinja i Cetinskog kraja. Organizator poziva i ostale stanovnike da se priključe skupu kako bi se iskazalo negodovanje odluci ministarstva zdravstva i dala podrška ideji da se i dalje djeca rađaju u Sinju

8. sjednica triljskog Gradskog vijeća

Danas će se u triljskoj vijećnici održati 8. sjednica triljskog Gradskog vijeća, na kojoj će se, između ostalog, raspravljati o izboru ravnatelja Muzeja Triljskog kraja, o Prijedlogu Programa održavanja komunalne infrastrukture Grada Trilja, te o Prijedlogu Programa javnih potreba u socijalnoj skrbi Grada Trilja za 2010. godinu. Početak sjednice je u 12,00 sati.

"Dan medicinskih sestara i tehničara"

Danas, 12. svibnja, na spomendan sv. Leopolda Bogdana Mandića, župa i Svetište Gospe Sinjske priređuju proslavu Međunarodnog dana sestrinstva - Dan medicinskih sestara i tehničara.  Svečana večernja misa slavit će se u crkvi Gospe Sinjske u 19 sati.

" Sjedinjene Američke Države–zemlja mogućnosti“

U petak, 14. svibnja, u dvorani Franjevačkog samostana održat će se predavanje na temu „ Sjedinjene Američke Države–zemlja mogućnosti“. Predavač je dr. sc. Danica Ramljak, a početak je u 19,30 sati. Predavanje organizira Matica Hrvatska–Ogranak Sinj.

Obavijest

Već tradicionalno žitelji općine Hrvace na dan sjećanja na žrtve Bleiburga posjećuju mjesto stradanja. Tako će biti i ove subote 15.svibnja, kada u Austriju odlazi čelništvo općine, KUD Hrvace i drugi žitelji. Polazak je u petak u 23,30 ispred restorana Vreba Hrvace.

Kino danas

U sinjskom kinu u 20,00 sati prikazuje se triler “Otok Shutter”. U glavnnoj ulozi igra Leonardo Di Caprio

Sport

Večeras se u Čakovcu, u 6. kolu kvalifikacija za A1 ligu sastaju Međimurje i Alkar. Početak susreta je u 19,00 sati.

Jučer je odigran odgođeni susret 3. HNL jug  između Hrvaca i Uskoka. Utakmica je završena rezultatom 3:3

Kronika 92

Jučer je dovršena kriminalistička istraga nad dvadesetčetverogodišnjakinjom. Osnovano se sumnja kako je u caffe baru, na području Sinja, dana 09.05.2010. godine oko 01.00 sat razbila staklenu bocu udarcem o barski stol. Krhotina stakla razbijene boce ozlijedila je oko dvdesetpetogodišnjaka. Uz odgovarajuću kaznenu prijavu 24-godišnjakinja je privedena istražnom sucu Županijskog suda.     
IZVOR: PU SD

Stanje na cestama

U cijeloj su zemlji uvjeti za vožnju povoljni, pa promet teče bez zastoja i posebnih ograničenja, osim na dionicama gdje su u tijeku radovi.

Na dionici autoceste A 1, Bosiljevo-tunel Sveti Rok, promet teče jednim trakom:
- u smjeru Splita: od 80. do 87. km, od 119. do 127. km i od 205. do 210. km, a
- u smjeru Zagreba: od 119. do 130. km. Brzina vožnje ograničena je na 60 km/h.
Zbog radova na dionici D 39 Svib-Cista Provo vozi se naizmjence.
IZVOR: HAK