Ponedjeljak, 12.05.2008.

JOš JEDAN PORIN ZA MOJMIRA čAčIJUSinjanin Mojmir čačija dobitnik je još jednoga Porina, najuglednije diskografske nagrade u Republici Hrvatskoj, koja se dodjeljuje od 1994. svake godine za postignuća u predhodnoj godini. Mojmir čačija prošle je godine dobio Porina za najbolji klapski album "Ne damo te pismo naša", a ove godine za klapski album "Pozdrav Gospi Trsatskoj".

SASTANAK GRADONAčELNIKA SINJA SA ZAPOVJEDNIKOM DVD-a I POLICIJSKE POSTAJE SINJ

Gradonačelnik Sinja Ivan Nasić sa suradnicima jutros se sastao sa zapovjednikom DVD-a Sinj Stipom Ančićem i zapovjednikom Policijske postaje Sinj Markom Bilobrkom. Razgovori su vođeni u cilju učinkovitije organizacije zaštite od požara na području grada Sinja, poglavito za vrijeme ljetnog perioda kada je opasnost od požara najizraženija.
Na sastanku je dogovoreno da će Grad pomoći u uspostavljanju motrilačke i ophodarske službe, kao i provedba posebnih mjera za vrijeme Alke i Velike Gospe. Iz Gradskog proračuna za te namjene izdvojit će se 100.000,00 kuna od ukupno 1.700.000,00 kuna za financiranje vatrogasne postrojbe iz Gradskog proračuna.
U razgovoru sa zapovjednikom Policijske postraje Sinj Markom Bilobrkom gradonačelnik Nasić se potpunije informirao o stanju sigurnosti na području Grada, o problemima u svakidašnjem odvijanju prometa, poštivanjun javnog reda i mira, te ostalim poslovima iz nadležnosti sinjske Policijske postaje koji se odnose na javni život grada. Dogovoren je i nastavak suradnje uz intenziviranje mjera koje u konačnici trebaju osigurati bolje funkcioniranje života u Sinju

KRONIKA 92

Jutros oko 6 sati i 15 minuta u Dicmu, na lokalnoj cesti od Butiga prema Bisku, došlo je do sudara osobnog i teretnog vozila. Dvije su osobe zadobile tjelesne ozljede, te su nakon liječnikčkog pregleda puštene na kućnu njegu.

"IGRA, SLAGALICA, ORIGINAL"

Nizom manifestacija brojni muzeji i galerije u Hrvatskoj obilježit će Međunarodni dan muzeja, koji je 18. svibnja.
Rekreativnim radionicama za djecu predškolske dobi pod nazivom "Igra, slagalica, orginal" obilježavanju se pridružio i Muzej Cetinske krajine u Sinju. Radionicu je do sada posjetilo 150 predškolaca, kazala nam je ravnateljica Muzeja Anita Librenjak.

Radnici sinjske Dalmatinke počeli štrajk glađu

Tridesetak radnika sinjske tvornice konca Dalmatinka nova u ponedjeljak ujutro u 8 sati je započela štrajk glađu. Radnici su se okupili ispred glavnog ulaza u tvornicu gdje je predsjednica podružnice Nezavisnog sindikata Iva Radonja pročitala proglas te pozvala kolege da im se pridruže u štrajku. OPšIRNIJE
IZVOR: www.slobodnadalmacija.hr

Alkari preuzeli pola tone zlata i srebra iz trezora Narodne banke Srbije

Blago Viteškog alkarskog društva od gotovo pola tone zlata i srebra koje je dočekalo raspad Jugoslavije u Beogradu vraća se u Sinj. Delegacija Viteškog alkarskog društva u kojoj su bili predsjednik dr. Stipe Jukić, dopredsjednik Dinko Bošnjak, tajnik Ante Delić i Ante Boko, prije 20-ak godina jedan od nositelja kovanja alkarskih zlatnika i srebrnjaka, te Davor Jurlina, predstavnik Societe Gelenerale Splitske banke koja je za VAD obavila pravne i stručno-teničke poslove u ponedjeljak prije podne u Narodnoj banci Srbije, preuzela je 1.487 zlatnika kupne težine 10,639 kilograma i još 80 grama sirovog zlata i 21.902 srebrnjaka čija je ukupna težina 374,54 kg i još 79,75 kg sirovog srebra.
U trezoru Narodne banke Srbije alkarsko zlato i srebro je uz osiguranje pripadnika srpske specijalne policije ukrcano u bančin blindirani kombi. Uz policijsku pratnju kombi s alkarskim blagom krenuo je do graničnog prijelaza Bajakovo. Tu ga je dočekao blindirani kombi Splitske banke kojega su osiguravali hrvatski policajci. Pretovar zlata i srebra iz kombija Narodne banke srbije u kombi Splitske banke na Bajakovu je obavljen na prostoru "ničije zemlje". Poslije obavljenog pretovara splitski kombi s blagom krenuo je prema Sinju. IZVOR: www.slobodnadalmacija.hr
OPšIRNIJE:www.slobodnadalmacija.hr

POčINJU PRIPREMA ZA 293. SINJSKU ALKU

Pripreme alkara za 293. Sinjsku alku počinju danas na hipodromu u 17,30 sati. Uprava VAD-a na prijedlog alajčauša Tonća Bešlića na pripreme je pozvala 31. alkara, odnosno 24 alkara i 7 vježbenika koji prvi put sudjeluju na pripremama. Nakon šest godina pauze na ovogodišnjim pripremama sudjelovat će i alkar Ivica Perić, koji je posljednji put u Alci sudjelovao 2001. godine kada je postao slavodobitnik 286. Alke. Alkari će danas pregledati opremu te će se s alajčaušem dogovoriti o održavanju priprema, koje će se u početku odvijati dva - tri puta tjedno na hipodromu i drugim predjelima Cetinskog kraja.
Početkom mjeseca srpnja pripreme će početi na Alkarskom trkalištu i oržavat će se svakodnevno.
Ovogodišnje 293. alkarske svečanosti počinju u petak 1. kolovoza nadmetanjem za baru. čoja će se održati 2. kolovoza a nadmetanje za slavodobitnika 293. sinjske alke bit će u nedjelju, 3. kolovoza.

"DAN SESTRINSTVA"

Hrvatsko katoličko društvo medicinskih sestara i tehničara - ogranak Sinj danas će stručnim predavanjem, svetom misom i zajedničkom večerom obilježiti "Dan sestrinstva". Predsjednica društva viša medicinska sestra Mira Talaja kazala nam je da će tema predavanja, koje će se održati u Svetištu Gospe Sinjske, s početkom u 18,00 sati, biti zdravstvena njega osoba oboljelih od anoreksije i bulimije.

POčEO UPIS DJECE U DJEčJI VRTć "žABICA" U OTOKU

Dječji vrtić "žabica" iz Otoka oglasio je upis djece u vrtić za iduću pedagošku godinu. Upisati se mogu djeca s navršene tri godine života pa do polaska u osnovnu školu. Na upis je potrebno donijeti fotokopiju rodnog lista i domovnice djeteta, potvrde o uposlenju roditelja, fotokopije rodnih listova druge dijece ako je riječ o obiteljima s četvero i više dijece te fotokopije riješenja o invalidnosti roditelja ako roditelj ima 50 %-tnu ili veću invalidnost iz Domovinskog rata. Upisi će trajati od 12. do 23. Svibnja, a obavljaju se u prostorijama vrtića svakim radnim danom od 7 do 15 sati.

KINO DANAS

Na repartoaru sinjskog kina još samo večeras možete pogledati dva filma. U 18,30 sati avanturistička komedija "Asteriks na olimpijskim igrama", a u 20,15 sati američka romantična drama P.S VOLIM TE u kojoj glavnu uloguu igra Hilary Swank.