Ponedjeljak, 12.04.2010.

Obavijest

Drugi sastanak predstavnika Udruga za osnivanje Mreže udruga Grada Sinja održat će se u srijedu 14.4.2010.g. u prostorijama gradskog društva Crvenog križa Sinj.
Predloženi Dnevni red:
1. Nacrt Statuta Mreže Udruga Grada Sinja
2. Nacrt Pravilnika o učlanjivanju u Mrežu
3. Nacrt programa rada za 2010.g.
4. Utvrđivanje datuma održavanja Osnivačke skupštine Mreže udruga Grada Sinja
5. Razno
Pozivaju se Udruge s područja Grada Sinja da prisustvuju sastanku i pridruže se inicijativi osnivanja Mreže Udruga Grada Sinja.

20 godina od osnutka HDZ-a na području Cetinskog kraja

Sutra, 13. travnja, će se s početkom u 19 sati u sinjskom Gradskom kinu na prigodnoj svečanosti obilježiti 20 godina od osnutka HDZ-a na području Cetinskog kraja.
Prije svečanosti u 18,15 na groblju svetog frane kod središnjeg križa bit će polaganje vijenaca za sve preminule članove HDZ-a,a nakon toga vijenci će se položiti kod spomenika palim hrvatskim braniteljima ispred Gradske uprave i kod spomen obilježja prvog prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a dr.Franje Tuđmana.

Očekuje se razmještaj u vojarnu Kula inžinjerijske bojne Gardijske motorizirane brigade

Nakon što je prije dvije godine u lipnju službeno s radom prestalo djelovanje sinjskog središta za obuku vojnika,u vojarni Kula djelovalo je samo osoblje osiguranja vojarne. Međutim kako stvari stoje i dalje će u toj vojarni i samom Sinju biti znatan broj vojnika, jer očekuje se razmještaj u ovu vojarnu inžinjerijske bojne gardijske motorizirane brigade. Pregled stanja i svojevrsno izviđanje u subotu su izvršili zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Mladen Kruljac, zapovjednik brigade brigadni general Mladen Fuzul. S  visokim vojnim dužnosnicima bili su stožerni brigadir u miru i predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Ante Kotromanović i gradonačelnik Ivica Glavan.

Treći je dan štrajka glađu dvojice radnika Autoprijevoza

Treći je dan štrajka glađu dvojice radnika Autoprijevoza. Njih je jučer u poslijepodnevnim satima mobitelom kontaktirao predsjednik RH Ivo Josipović koji će se uključiti u rješavanje problema u ovoj sinjskoj tvrtki. Predsjednik je za danas, 12. travnja, u 17,00 sati u Zagrebu zakazao sastanak s predstavnicima sindikata, grada Sinja, braniteljskih udruga i političkih stranaka. 

Radnike koji u čekaonici Autoprijevoza štrajkaju glađu jučer je posjetio gradonačelnik Sinja Ivica Glavan, dogradonačelnik Zoran Vujanović i predsjednik Gradskoga vijeća Milan Smoljo, te saborski zastupnik SDP-a Ante Kotromanović, predstavnici braniteljskih udruga i većine političkih stranaka iz Sinja. Podršku su im došli iskazati i brojni građani.

Konferenciju za novinare jutros su na autobusnom kolodvoru u Sinju održali predstavnici braniteljskih udruga Cetinskog kraja, koji su iskazali punu podršku radnicima Autoprijevoza, koji su ujedno i branitelji iz Domovinskog rata. Konferenciji su, između ostalih, nazočili brigadni general Veselko Gabričević, ratni zapovjednik 126. brigade te predstavnici političkih stranaka, radnici Dalmatinke i drugi građani.

Otvoren Festival znanosti u Sinju

Festival znanosti, koji će se u Sinju održavati do 17. travnja jutros su svečano otvorili ravnateljica Instituta Ruđer Bošković, dr.sc. Danica Ramljak i gradonačelnik Ivica Glavan. Otvaranuju su, uz druge uzvanike, nazočili dožupan Visko Haladić, akademici Nenad Trinajstić i Stjepan Marčelja.
Festival znanosti u Sinju pokrenuli su studenti fizike Mislav Cvitković i Mate Jagnjić, uz podršku gradonačelnika Sinja. Na Festivalu će sudjelovati 12 hrvatskih svjetski priznatih znanstvenika, među kojima su akademici Nenad Trinajstić, Vladimir paar, Stanko popivić, Stjepan Marčela, doktori znanosti Ivan Đikić, Davor Pavuna i dr.
Predavanja će se održavati svakodnevno od 10 sati u dvorani franjevačkog samostana u Sinju i otvorena su za sve zainteresirane. Znanstvenici će tijekom festivala održavati i predavanja iz fizike, kemije i biologije siinjskom gimnazijalcima u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji.

Kino danas

U sinjskom kinu još samo večeras u 20,15 sati prikazivat će se hrvatski film “Na putu“. Glavne uloge igraju Zrinka Cvitešić i Leon Lučev.

Sport

SINJ – Slavko Petrović član AK Zagreb Ulix je postao pobjednik 13.Sinjskog New Balance polumaratona.Petrović je stazu dugu 21,1 kilometar pretrčao za 1:11:38, te tako postao i prvak države u polumaratona. Drugi je na cilj stigao njegov klupski kolega Zoran Žilić koji je samo za jedan korak ostao bez titule prvaka. Treće je mjesto pripalo legendarnom Dragi Paripoviću iz AK Žumberak. Kod žena je dominantno slavila Lisa Christina Stublić ( 1:17:07 ) iz AK Zagreb Ulix, dok je druga bila Marija Vrajić iz AK Veteran, a treća Barbara Belušić iz AK Istra iz Pule. U utrci građana na 5 kilometara je prvi stigao Krešimir Balaško iz AK Veteran koji je postao pobjednik i kod juniora. Kod juniorki je slavila Monika Delač iz MK Velika Gorica.Ekipno su kod muškaraca bili najbolji članovi AK Zagreb Ulix, a kod žena članice AK Veteran iz Zagreba. Treba kazati da je na ovom polumaratonu nastupilo 215 trkača iz Hrvatske i susjednih zemalja. Odličan organizator je bio AK Sinj. U ime pokrovitelja dožupan Splitsko dalmatinski prof. Luka Brčić je otvorio natjecanje i dao znak za start utrke. U utrci građana je nastupio i gradonačelnik Sinja Ivica Glavan, dogradonačelnik Zoran Vujanović, predsjednik gradskog vijeća Milan Smoljo te predsjednik košarškog kluba Alkar dr. Denis Katić. Svečano uručenje nagrada je bilo u hotelu Alkar. Alfa i omega ovog značajnog događaja za grad Sinj je bio predsjednik AK Sinj Jozo Delaš, koji je ujedno predsjednik HUCIPT-a. Važno je još naglasiti da je u sklopu ovog polumaratona bilo i proglašenje pobjednika  u  NEW BALANCE CESTOVNOM  KUP ZA 2009 godinu. Medijski pokrovitelj 13.Sinjskog New Balance polumaratona su bile Sportske novosti i HIT Radio.
Piše: Petar Norac Kevo Sportske novosti.


U susretu 19. kola 2 Hrvatske nogometne lige Junak je pobijedio Rudeš 3-1.

Hrvace su pobjedile Primorca iz Stobreča 2-0 dok je Dugopolje u susretu 25. kola 3. HNL jug pobijedilo Velebita 4-0.

OSK je na svom travnjaku slavio 3-1 protiv Orkana iz Dugog Rata, dok se susret između Sloge i Glavica odgodio.

Županijska nogometna lige: Tekstilac-Poljičanin 2-1, Jadran Tučepi-Čaporice 4-0 i Omladinac Vrlika 5-0.

Ragbijaši Sinja u svom domaćem ligaškom nastupu uvjerljivo su savladali Zadra 79-9.

Rukometaši Trilja uvjerljivo su poraženi u susretu 1. Dukat lige od Umaga na njegovom terenu 21-38.

Uvjerljive i sigurne bile su sinjske rukometašice koje su u svojoj dvorani slavili protiv Splita 32-18.

U Solinu se igrao derbi 2. HRL jug Hrvatski dragovoljac i Kamičak. Pobijedio je domaćin 29-25.

Zbog izuzetno lošeg vremena i kiše koja je padala 6. Dicmanjska korida odgođena je za slijedeću nedjelju 18. travnja.

Jučer su igrani susreti malonogometne poluzavršnice kupa „Ivan Akrap“. Suhač comerce-Torcida c.b. Johnny 3-4, C.B Roda-Brnaze 5-2.

Odigrani su susreti boćarskih liga. Treća liga: Berinovac-Otok 9-13 i Muzgovac Brač-Trilj 18-1. U Susreti prve županijske lige Sinj-Komiža i H.Makarska-Pržina su odgođeni. Druga županijska liga Mačkula Sinj-Neorić 13-9, Dugopolje-Potravlje 21-1 dok su susreti Salona –Bitelić i Gradina Sinjal odgođeni.

Stanje na cestama

Mokrih i skliskih kolnika od kiše ima u istočnoj Slavoniji, središnjoj i sjeverozapadnoj hrvatskoj, Gorskom kotaru i Lici, te južnoj Dalmaciji.
S poboljšanjem vremenskih prilika, sve je veći broj motociklista na cestama u RH. Motociklistima savjetujemo da obilaze vozila u za to predviđenom traku, poštuju sve prometne propise, voze bez naglih promjena smjera i održavaju što veće odstojanje od ostalih vozila, posebice onih koji se nalaze iza njih, s obzirom na to da je zaustavni put motocikala u opasnim situacijama primjetno kraći od onog mnogo težih automobila ili teretnih vozila. Vozačima automobila se savjetuje da obavezno provjere mrtvi kut, da skreću isključivo s pokazivačima smjera, kao i da poštuju prednost prolaska na križanjima.
IZVOR: HAK