Srijeda, 12.02.2020.

U subotu dječji maskenbal

 
U organizaciji Krnjevalkse udruge grada Sinja u subotu, 15. veljače održat će se dječji maskenbal.

Okupljanje je u 10,30 sati ispred Piccadillya od kuda će vesela povorka krenuti prema Pijaci gdje će biti upriličen zabavni program za sve male mačkare.

‘Uz pjesmu i ples pripremili smo i slatke pakete za naše najmlađe. Program će uz voditelja/animatora obogatiti Sinjske mažoretkinje’, ističu iz Krnjevalske udruge grada Sinja.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Dani krnjevala 2020. i 6. Smotra mačkara cetinskoga kraja

 
Preuzimanjem ključeva grada od gradonačelnice Kristine Križanac Krnjevalska udruga grada Sinja, uz nazočnost desetak maškaranih članova Udruge, najavila je svoju kratku, ali upečatljivu vladavinu alkarskim gradom. Sinjane i njihove goste u sklopu bogatoga programa sve do 25. veljače očekuje mnogo zabave, veselja i smijeha.

Tako je se 8. veljače održala tradicionalna Tripicijada, natjecanje u pripremanju tripica. Kao i uvijek kad je spiza u pitanju, nema kompromisa – konkurencija je nemilosrdna, a o pobjedniku i najukusnijim tripicama odlučuju tek nijanse, i dakako, male tajne koje se ne otkrivaju ni pod koju cijenu.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

14 novih slučajeva gripe

U šestom tjednu gripe na području cetinskog kraja 14 je novoprijavljenih slučajeva. Najvaći broj oboljelih je, kao i tjedan ranije, u dobnoj skupini od 0 do 6 godine života.

Prema informacijama koje smo dobili od dr. Ane Kokot Živalj, voditeljice sinjske Ispostave Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, liječnici obiteljske medicine u ovih šest tjedna sezone gripe prijavili su ukupno 52 oboljenja. Sumnja se kako je broj oboljelih od gripe sigurno veći sobzirom da se dio pacijenata ne javlja svom liječniku nego se liječe kod kuće.

Podsjećamo, gripa je akutna infekcija dišnog sustava, uzrokovana virusom infulence, koju je potrebno preležati. Od ostalih uobičajenih virusnih infekcija dišnih puteva razlikuje se po naglom početku i razvoju simptoma bolesti (unutar 3-6 sati). Karakteriziraju je visoka temperatura, glavobolja i opća malaksalost, a kasnije curenja iz nosa, grlobolja i kašalj, koji u većini slučajeva spontano prolaze unutar sedam dana. Kašalj može potrajati i nakon što ostali simptomi prestanu. Kod djece se, uz navedene simptome, mogu pojaviti mučnina, povraćanje i proljevaste stolice.

Liječenje gripe sastoji se u mirovanju, nadoknadi tekućine, uzimanju lijekova protiv temperature i kašlja.
IZVOR: WWW.FERATA.HR