Subota, 12.02.2011.

Skupština Crvenog križa

Gradsko društvo Crvenog križa Sinj na jučerašnjoj redovnoj Izvještajnoj skupštini prihvatilo je financijsko izvješće za 2010., te planove i programe za tekuću godinu. Ove godine Društvo planira provesti 27 akcija darivanja krvi i još 15 drugih humanitarnih projekata. Govoreći o financijskom planu za ovu godinu, predsjednik Skupštine Ivan Nasić je kazao: 'Pored redovitih financijskih sredstava koja stižu prema Gradskom društvu Crvenog križa Sinj, u planovima za ovu godinu vezali smo se i za novi Zakon o Crvenom križu koji obvezuje jedinice lokalne samouprave da iz proračuna za rad Društva izdvajaju određena novčana sredstva.'  Dr. Nasić zahvalio se svim dragovoljnim davateljima, koji su se na akcije darivanja krvi odazivali u velikom broju zbog čega je prošle godine prikupljen rekordan broj doza.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Uprava VAD-a s alkarima i momcima

Na inicijativu alkarskog vojvode Ante Vučića, jutros je u Alkarskim dvorima, održan sastanak Uprave VAD-a s alkarima i alkarskim momcima. Na početku sastanka vojvoda Vučić osvrnuo se na proteklu godinu, za koju je kazao kako je bila uspješna za Društvo, osobito zbog činjenice što je Alka primljena u UNESCO. Vojvoda se još jednom zahvalio svima na odlično odrađenima 295. Alkarskim nadmetanjima. Predsjednik VAD-a Stipe Jukić nazočne je upoznao s tijekom priprema programa obilježavanja 300-te obljetnice Alke. Čelnici VAD-a alkarima i alkarskim momcima ukratko su predočili planove i program rada za ovu godinu, s posebnim naglaskom na početak priprema alkara za ovogodišnju 296. Alku. Razgovaralo se i o stanju u Alkarskoj ergeli, hipodromu, te o tijeku radova na završetku izgradnje Alkarskih dvora.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Kino danas

U sinjskom kinu od 19,30 sati prikazuje se film "Cura na lošem glasu".

524 primjedbe na obilaznicu Sinja

Ured za graditeljstvo, komunalnu infrasktrukturu i zaštitu okoliša Splitsko - dalmatinske županije uputio je 524 pisane primjedbe građana na Studiju utjecaja na okoliš za izgradnju 'istočne varijante' sinjske obilaznice.
Kako doznajemo od stručne savjetnice za zaštitu okoliša Županije splitsko - dalmatinske Mile Galiot, pisane primjedbe dostavljene su Ministarstvu za zaštitu okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva RH koje će ih uputiti nadležnom Povjerenstvu na ocjenu.
Stručna savjetnica Galiot naglasila je kako u 5 godina službe u Županiji nije zaprimila toliko primjedbi na jedan predmet. Nije poznato do kada bi Ministarstvo moglo donijeti konačnu odluku o Studiji utjecaja na okoliš, no pozitivno rješenje bilo bi preduvjet ishodovanju lokacijske i građevinske dozvole.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Razbojstvo u Grabu

Sinoć u 19 sati i 30 minuta u Grabu, dvojica muškaraca su uz prijetnju nožem izvršili razbojstvo u prodavaonici 'Konzum' te otuđili manji novčani iznos, izvijestila je glasnogovornica PU Splitsko dalmatinske Marina Kraljević Gudelj. Nakon dojave na mjesto događaja upućeni su policijski službenici koji su zaustavili automobil u kojem su se nalazile dvije osobe. Dvojica muškaraca uhićeni su i privedeni u policijsku postaju na daljnje kriminalističko istraživanje.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Pomozimo Lucijanu

UTIS - Udruga tjelesnih invalida Grada Sinja organizirala je humanitarnu akciju za pomoć bolesnom dječaku Lucijanu Ćosiću, kojem je zbog komplikacija koje su se javile poslije prijeloma bedrene kosti preporučena operacija u 'Achau' Njemačkoj klinici za ortopediju. Akciji prikupljanja pomoći priključilo se i Sinjsko pučko kazalište koje će održati predstavu 'Romeo i Julija', u petak 18. veljače, a cjelokupan iznos od prodaje ulaznica bit će uplaćen na račun Lucijana Ćosića. Danas na sinjskoj pijaci uz pomoć volontera Udruge 'Srma' prodavat će se ulaznice za predstavu, a građani će moći darovati i dobrovoljne priloge. Iz UTIS-a navode kako je ovo početak akcija koje će se provoditi kako bi se prikupila novčana sredstva za Lucijanovu operaciju.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Otvaranje krnjevalskih dana

Na Trgu kralja Tomislava u Sinju danas će se održati svečanost otvaranja Krnjevalskih dana. Gradonačelnik Ivica Glavan, simbolično će predati ključ Grada predsjednici Krnjevalske udruge Jadranki Maleš. Svečanost predaje ključeva najavljena je za 11 sati, a iz Udruge su pozvali sve Sinjane da dođu u što većem broju, po mogućnosti maskirani, da uveličaju ovaj događaj.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Vatrogascima pune ruke posla

Vatrogasci s područja cijelog Cetinskog kraja jučer su imali pune ruke posla.
DVD Sinj intervenirao je jučer poslijepodne na Lumbinovom mostu gdje je gorjela strnjina koja je zahvatila i stup od telefona.

U Udovičićima je opožareno 3 tisuće kvadrata trave i niskog raslinja, dok je na Ruminu opožareno 3 tisuće kvadrata borove šume.

Vatra se nekontrolirano širila između Krušvara i Biskog, a požar su gasila tri DVD-a: Trilj, Dicmo i Dugopolje.

Jučer poslijepodne aktivirao se jedan krak požara na predjelu Bračeva doca, na Dinari, ponovno je intervenirao kanader zbog nepristupačnosti i miniranog terena, a aktivirane su i zemaljske snage iz DVD-a Vrlika. Požar je lokaliziran u 17 sati.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Stanje na cestama

Za sav promet zatvorene su ceste:
- D 70, Omiš-Gata-čvor Blato n/C, poddionica Omiš-odvojak za Gata, zbog radova. Obilazak je cestom Ž6142 Naklice-Tugare-Žrnovnica-Strožanac, ili cestom D 8 Strožanac-Dug Rat-Omiš.
- D 512 Makarska-Vrgorac na predjelu Stupica, zbog odrona. Obilazak od Makarske prema Vrgorcu je Jadranskom magistralom (D 8) preko Ploča ili autocestom A 1, između čvorova Šestanovac i Ravča.
IZVOR: HAK