Četvrtak, 12.01.2012.

NAŠA TROBOJNICA: “Kninska” zastava u TijariciTIJARICA – Na tijaričkom su području stoljećima, prije Krista, obitavala ilirska plemena Delmati, a zatim Rimljani koji su, porobivši ih, napravili puteve kojima se iz stare Salone putovalo prema Delminiumu (današnji Tomislavgrad) i obratno. Tako se na brdu zvanom Rimnica,  koje je ime dobilo baš po tim rimskim putevima  kao i na cijelom tijaričkom području i sada mogu pronaći ostaci raznih predmeta iz ilirskog i iz doba Rimskoga carstva. Prolazile su tim tijaričkim putevima kroz povijest mnoge vojske sa svojim barjacima, no ovih se dana, točnije u subotu, 7. siječnja 2012. na brdu Rimnica iznad zaselaka Bote, Danolići i Balte, zavijorila još jedna „kninska“ hrvatska trobojnica duga 9, a široka 1,5 m. Ova zanimljiva ideja o postavljanju ovakve zastave rodila se već odavno kod predsjednika udruge „Pokrenimo Tijaricu“, Ivana Bote;  splitskog Tijaričanina, ugostitelja Bože Balte te Ivice Danolića. Njima su u realizaciji pomogli trojica braće Balta; Krešimir, student strojarstva; Domagoj, student elektrotehnike te Ivan, dipl. teolog; zatim predsjednik Mjesnog odbora Miše Danolić, Ivan-Đoni, Stipe i Toni Bota, Mario Omrčen te Jurica Bucić. Veliki jarbol nabavio je i dopremio Bože Balta, a zastavu Ivan Bota. Svi su se oni, po hladnom vremenu i buri uskim planinskim puteljkom u više navrata uspinjali i po 2 km do vrha Rimnice koji se nalazi na 820 metara nadmorske visine, noseći ručno i u posudama sve potrebno kako bi u procijep od dva metra ugradili jarbol visine 14 metara.  Ovim, može se to slobodno reći, hrabrim i jedinstvenim poduhvatom,  tijarički su mladići na znakovit način pokazali kako na ovim prostorima, nakon mnogih povijesnih previranja, konačno obitavaju Hrvati, no svojim su činom nadasve  iskazali  svoje domoljublje i počast dragoj nam domovini Hrvatskoj!
Piše: Ana Bravić    
Foto: Krešimir Balta
IZVOR: WWW.GLASZAGORE.COM

Predsjednik RH danas u TriljuPredsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović danas će posjetiti triljsku gospodarsku zonu 'Čaporice'. Tom prilikom Predsjednik će svečano otvoriti pogon splitske tvrtke Tromont, koja se bavi projektiranjem, montažom i inženjeringom termotehničkih instalacija, hirdoinstalacija i elektroinstalacija.
Svečanost u gospodarskoj zoni 'Čaporice' trebala bi početi u 14 sati.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Odličan start rukometašica

Početak ove sportske 2012. godine za sinjske sportske kolektive nije mogao bolje početi. Nakon što je Alkar u košarkaškom prvoligaškom natjecanju na gostovanju pobjedio Dardu, mlade sinjske rukometašice u najelitnijem hrvatskom ženskom natjecanju ostvarile su vrlo značajnu pobjedu. Pod vodstvom novog trenera, mladog Sinjanina Vladimira Gašparca, pobijedile su iskusnu ekipu Koke iz Varaždina 23-21 (13-10). Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR