Ponedjeljak, 12.01.2009.

U SINJU JUTROS IZMJERENO -6 STUPNJEVANa području Cetinskog kraja i jutros je bilo vrlo hladno. U 05 sati u Kamenskom je bilo -9, Trilj i Vrlika -7, dok je temperatura u Sinju iznosila -6.

POčELA NASTAVA U OSNOVNIM I SREDNJIM šKOLAMA

Danas, 12. siječnja, počela je nastava u drugom polugodištu u osnovnim i srednjim školama. Drugo obrazovno razdoblje trajat će do 10. lipnja, a za učenike završnih razreda srednjih škola do 15. svibnja. Proljetni odmor učenika počinje 9. travnja, godine, a završava 17. travnja.
školska godina završit će 12. lipnja, osim za učenike koji polažu razredni ili popravni ispit, te za učenike koji polažu završni ispit ili maturu i učenike koji u to vrijeme imaju praktičnu nastavu ili stručnu-ljetnu praksu, što je utvrđeno godišnjim planom i programom rada pojedine škole.
škole na području Cetinskog kraja nemaju problem grijanja jer nisu ovisni o korištenju plina. U svim školama koje se griju na električnu energiju, lož ulje ili na drva postignuta je propisana radna temperatura za normalno odvijanje nastave.

Sinj: radnici Dalmatinke ponovo prosvjeduju

Preko 150 radnika tvornice Dalmatinka Nova okupilo se ispred ulaza u tvornicu kako bi prosvjedovali zbog neisplata plaća za rujan, listopad, studeni i prosinac od prošle godine. Radnici su donijeli obračunske liste koje su predali svom pravnom zastupniku, odvjetniku Zoranu Vujanoviću, kako bi se pokrenuo stečajni postupak na trgovačkom sudu u Splitu.

Radnici su pozvali obračunsku službu u tvornici da onima koji još nisu dobili liste to omogući jer jedan dio radnika nije dobio liste poštom, pa su tražili u administraciji, ali ih ni tamo nisu dobili. Inače, administrativne službe Dalmatinke Nove preseljene su u pogone jer je tvrtka PetrolVilla koja je kupila dio terena i objekata započela postupak preuzimanja. Oko 40 radnika koji su dobili otkaze prije nekoliko mjeseci uputilo je prigovor vlasnicima, braći Ladini.

- Ukoliko se poslodavac u zakonskom roku ne očituje o prigovoru koji su radnici uputili jer smatraju da su otkazi nezakoniti, mi ćemo uputiti 40-ak i više tužbi na Općinski sud u Sinju, rekao je pravni zastupnik radnika Zoran Vujanović.

Neki radnici su također obavijestili Vujanovića da im otkazi nisu uručeni na kućnoj adresi nego su izvješeni na oglasnoj ploči u krugu tvornice što je također nevažeće.

- Oni koji su na takav način obaviješteni o otkazima, te oni koji nisu dobili obračunske liste iako su službe to trebale dostaviti prema propisima, imaju pravo na zaštitu svojih radničkih prava pa ćemo u tom smjeru poduzeti određene aktivnosti, rekla je predsjednica Nezavisnog sindikata Dalmatinke Nove Iva Radonja.
Vito Perić/EPEHA
IZVOR:SLOBODNA DALMACIJA

OD DANAS POTVRDE O OIB-U

Od danas će na kućne adrese građana stizati podaci o osobnom identifikacijskom broju stalnoj oznaci državljana i pravnih osoba s sjedištem u Republici Hrvatskoj. Građani zbog uvođenja osobnog identifikacijskog broja ne trebaju mijenjati sadašnje dokumente. Potvrde o OIB-u slat će se na adrese prebivališta u posebnim omotnicama s povratnicom.

KINO DANAS

I večeras u 19.30 sati u sinjskom kinu prikazivat će se posljednji nastavak iz serijala filmova o tajnom agentu 007 Jamesu Bondu "Zrno utjehe". U glavnoj ulozi je Daniel Craig.

SPORT

Alkar je u nastavku košarkaške A1 lige u subotu u Rijeci izgubio od Kvarnera 93:87. Susret drugog kola nastavka natjecanja igra u Sinju u subotu protiv Svjetlost Broda.

Nakon zimske stanke danas, 12. siječnja, će s pripremama početi nogomometaši drugoligaša Junaka. Prvi dio sezone Junak je završio na 8. mjestu s 21 osvojenim bodom. Prozivka na Gradskom stadionu zakazana je u 15.30 sati.

Zbog nemogućnosti usklađivanja poslova na radnom mjestu i određivanja treninga i utakmica, dosdadašnji trener Glavica Ivan Parčina zahvalio se Upravi kluba i odstupio s mjesta trenera prve ekipe. Iako su bili vrlo zadovoljni suradnjom s Parčinom Glavičani su morali potražiti novoga trenera, pa će tako petoplasiranu ekipu 4. HNL u nastavku natjecanja voditi žarko Novaković.

Trećeligaš Hrvace svoj nastavak sezone, što se priprema tiče, počet će u srijedu 14. siječnja.

KRONIKA 92

PP SINJ,11.01.2009. g., poslijepodne, na širem području Sinja, pas pasmine "rotvajler" u vlasništvu pedesetdvogodišnjaka, preskočio je ograđeni prostor u dvorištu obiteljske kuće i ugrizao sedamdesetšestogodišnju majku vlasnika, nanijevši joj TTO. Navedena je zadržana na Odjelu Traume KBC Split. Slijede izvidi.
IZVOR: PU SD