Petak, 12.01.2007.

APEL MJEšTANA TURJAKA I BRNAZA

Dio mještana naselja Turjaka i Brnaza uputili su Apel Hit radiju u kojem još jednom protestiraju zbog odlaganja otpada s makarskog područja na deponij na Kukuzovcu.
Ističu kako se odlukom Grada Sinja o prihvaćanju makarskog otpada, direktno ugrožavaju zdravlje i životi žitelja u neposrednoj blizini deponija i razvoj radne zone Kukuzovac, te proračun Grada Sinja i ostalih jedinica lokalne samouprave zbog participacije pri eventualnoj sanaciji deponiranog otpada.
U apelu, kojeg je potpisalo pedesetak mještana, između ostalog, kao razlozi zbog kojih se makarski otpad ne bi trebao deponirati na Kukuzovac, navode to što sinjski deponij na toj lokaciji nije predviđen prostornim planom niti posjeduje lokacijsku, građevinsku ni uporabnu dozvolu, te da još nije gotova Studija utjecaja za okoliš.

Pročelnica odjela za komunalne djelatnosti Grada Sinja Ivana Majić, kazala nam je da je Studija utjecaja deponija na okoliš gotova, te bi se idući tjedan trebala dostaviti nadležnom ministarstvu, nakon čega će biti prezentirana javnosti. Potrebno je još, kazala je, obaviti trasiranje podzemnih voda kako bi se utvrdilo o kojoj zoni sanitarne zaštite se radi, a ovo će se moći napraviti nakon što padnu obilnije kiše.
Vrlo skoro će se pristupiti ishodovanju građevinske, lokacijske, a nakon toga i uporabne dozvole.

Pročelnik županijskog odjela za prostorno uređenje, komunalne poslove, graditeljstvo i zaštitu okoliša Tomislav Mihotić, kazao je da će županijsko odlagalište otpada u Lećevici biti otvoreno 2009. godine.

Na području županije je 17 odlagališta otpada i niti jedno nema lokacijsku niti građevinsku dozvolu, kazao je Mihotić, te je dodao kako mjesta koja prihvaćaju sporni otpad, dobivaju rentu.

PREGAžENA žIVOTINJSKA LEšINA NIJE VUK

životinjska lešina, koja je pronađena noćas u 1,30 sati na Kukuzovcu nije pregaženi vuk, kazao nam je ing. Stipe Kokić, vještak pri Upravi za zaštitu prirodne baštine Ministarstva kulture.
U posljednje vrijeme zabilježeno je nekoliko napada na stoku na području Cetinskog kraja, a u nekim slučajevima je i potvrđeno da je stada napao vuk. Prema riječima inženjera Kokića, broj vukova koji obitavaju na području Cetinskog kraja u odnosu na protekle godine je u opadanju.

POTPISIVANJE KOLEKTIVNOG UGOVORA ZA GRADSKE SLUžBENIKE I NAMJEšTENIKE

Nakon što je jučer na sjednici sinjskog Gradskog poglavarstva prihvaćen Prijedlog Kolektivnog ugovora za gradske službenike i namještenike u Gradskoj upravi Grada Sinja, danas u 13,00 sati upriličit će se potpisivanje tog Ugovora između Grada Sinja i Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske. Ugovor će potpisati gradonačelnik Nikola Tomašević i predsjednik Sindikata Ivica Ihas.

AKCIJA DARIVANJA KRVI U SINJU

U prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Sinj do 13,00 sati održava se prva ovogodišnja akcija darivanja krvi. Do sada je prikupljano više od 20 doza krvi, a osim članova kluba dragovoljnih davatelja krvi Sinj pozivu su se odazvali pripadnici 4. gardijske brigade i mlade osobe koje su danas prvi put dale krv. Iz Društva pozivaju sve zdrave osobe od 18 do 65 godina starosti da dođu na akciju u što većem broju.

SKUPšTINA DEMOKRATSKOG CENTRA SINJ

Večeras u 19,00 sati u restoranu Gloria u Turjacima, održat će se izvanredna Izborna skupština Gradskog odbora Demokratskog centra Sinj. Uz članove DC Sinja i Cetinskog kraja skupštini će nazočiti zamjenik predsjednice stranke Joško Morić i član glavnog odbora dr. Slobodan Lang.

KINO DANAS

U sinjskom kinu večeras u 20,00 sati prikazuje se američki povijesni triler «Parfem - povijest jednog ubojice».
Redatelj filma je Nijemac Tom Tykwer (Tajkver), a u glavnim ulogama igraju Ben Whishaw i Dustin Hoffman.
Film se ne preporučuje mlađima od 14 godina.

SPORT

Na poluvremenu košarkaškog derbija A 1 košarkaške lige, između Alkara i Dubrovnika, koji će se igrati sutra u sinjskoj športskoj dvorani, dodijelit će se priznanja najboljim športašima Cetinskog kraja u 2006. godini. Izbor najboljih športaša organizirao je Hit radio, a glasovalo se u tri kategorije: novinari, treneri i slušatelji Hit radija.
Najbolji športaši su odbojkašica Tea Jukić i košarkaš Ante Bilobrk, a najbolji klubovi Odbojkaški klub Sinj i NK Hrvace.
Mlade športske nade su rukometašica Cetine Martina Brčić, i ragbijaš Ivan Klarić Kukuz.
Dobitnik priznanja za uspjeh u dugogodišnjoj nogometnoj karijeri je Nikša Domazet Lošo.



Sutra će se s početkom u 10 sati u Gradskoj vijećnici grada Sinja održati redovna izborna skupština Nogometnog kluba Glavice.