Kosor: Turizam je jedan od stupova hrvatskog gospodarstva

Premijerka Jadranka Kosor na završnoj svečanosti Dana hrvatskog turizma održanoj u Bolu na Braču posebnu je zahvalu uputila ministru Damiru Bajsu, a pohvalila je i direktora Hrvatske turističke zajednice Niku Bulića
BOL - Svečanom dodjelom nagrada i priznanja najboljima u akcijama »Turistički cvijet - kvaliteta za Hrvatsku«, »Plavi cvijet«, »Zeleni cvijet« te »Djelatnik godine«, u petak je završena trodnevna manifestacija Dani hrvatskog turizma, koja se ove godine održavala u Bolu na Braču.
Uz čelne ljude ministarstva turizma, predvođene ministrom Damirom Bajsom, završnoj svečanosti ovogodišnje turističke manifestacije nazočila je i predsjednica Vlade Jadranka Kosor.
Čestitajući dobitnicima ovogodišnjih nagrada i priznanja, premijerka Kosor zahvalila je svim turističkim djelatnicima, što su svojim znanjem, marom i stručnošću pridonijeli uspjehu ovogodišnje sezone. Posebnu zahvalu uputila je i ministru Damiru Bajsu, kazavši kako se pokazalo da »tiha voda brege dere«, a pohvalila je i direktora Hrvatske turističke zajednice Niku Bulića, kao i sve čimbenike u turističkom lancu, ustvrdivši kako nitko od njih nije pokleknuo pred preprekama najneizvjesnije turističke sezone.
»Turizam je jedan od stupova hrvatskog gospodarstva, koji nikad neće ostati bez moje, kao i potpore cijele Vlade«, istaknula je premijerka Kosor.
Izrazivši zadovoljstvo rezultatima ovogodišnje turističke sezone, ministar turizma Damir Bajs rekao je kako je ona bila iznimno teška i zahtjevna, a prethodile su joj zloguke procjene o njenom slomu.
»No sada je jasno da su učinci ovogodišnje sezone, ne samo daleko od "crnila", nego i iznad očekivanja. Hrvatska Vlada i Ministarstvo turizma pravodobno su reagirali i proveli učinkovite mjere koje, među ostalim, i uključuju snažnu suradnju privatnog i javnog sektora, kao jamstvo međunarodne konkurentnosti hrvatskog turizma, te ukidanje viza za Rusiju i Ukrajinu«, poručio je Bajs, naglasivši kako su za uspjeh ovogodišnje sezone zaslužni svi koji sudjeluju u turističkom lancu, počevši od konobara, kuhara i spremačica.
Zahvalivši premijerki Kosor na potpori koju zajedno s Vladom daje turizmu, kao jednoj od najznačajnijih hrvatskih gospodarskih grana, ministar je kazao kako će i iduća sezona biti jednako izazovna, zahtjevna i teška.
»Turistička utakmica počinje 1. siječnja, što znači da moramo pravodobno reagirati i primijeniti prokušani, ali i pojačani model mjera kako bi 2010. bila jednako uspješna kao i ovogodišnja sezona«, kazao je ministar turizma.
U lepezi dobrih vijesti o ovogodišnjoj sezoni posebno se izdvajaju rezultati, ostvareni u rujnu, koji je proglašen najboljima u povijesti hrvatskog turizma.

Vladin akcijski plan u cijelosti je ispunjen
»Sada, kad polako zatvaramo knjigu turističke 2009. i razmišljamo o novoj sezoni, moram jasno poručiti da sam optimist. Vjerujem da će i 2010. biti jednako uspješna kao i sezona na izmaku«, rekla je premijerka Kosor, ustvrdivši kako je Vladin akcijski plan u cijelosti ispunjen. »Utrostručena su i sredstva za promidžbu - s 9 na 28 milijuna eura, što se pokazalo punim pogotkom jer se sada možemo pohvaliti kako smo ovogodišnju sezonu završili s više od 55 milijuna noćenja ili jedan posto više u odnosu na prethodnu, rekordnu 2008.«, istaknula je predsjednica Vlade.

Općini Bol »Turistički cvijet - kvaliteta za Hrvatsku«
Premijerka Jadranka Kosor je Općini Bol uručila najprestižnije priznanje »Turistički cvijet - kvaliteta za Hrvatsku«. Osim Bola, koji je proglašen turističkim prvakom Hrvatske, Split, Dubrovnik i Opatija apsolutni su pobjednici u kategoriji najbolje uređenih gradova u primorskoj Hrvatskoj, dok su prvaci kontinentalnog turizma Slavonski Brod, Čakovec i Stubičke Toplice.
Dobrila Stella
IZVOR: VJESNIK

25.10.09