Dvorana zvana čežnja: 2000 sportaša iz Sinja nema adekvatnu dvoranu za trening

Rade u gotovo nemogućim uvjetima, zimi bez grijanja, često bez minimalnih higijenskih uvjeta, a u dvorani kraj kina i pod opasnim okolnostima zbog stropa koji prijeti urušavanjem
Piše Vito Perić / EPEHA
Više od 2000 sportaša koji se bave dvoranskim sportovima i srednjoškolaca trenutačno koristi vrlo derutnu školsko-sportsku dvoranu i manju dvoranu kraj gradskog kina. Rade u gotovo nemogućim uvjetima, zimi bez grijanja, često bez minimalnih higijenskih uvjeta, a u dvorani kraj kina i pod opasnim okolnostima zbog stropa koji prijeti urušavanjem. Neke sportske aktivnosti odvijaju se i u dvoranama tri osnovne škole koje su po kapacitetu premale da bi zadovoljile potrebe.
Iako su sve gradske vlasti u zadnjih desetak godina najavljivale gradnju sportske dvorane, sve je izvjesnije da se to neće ostvariti ni idućih nekoliko godina. Sadašnja gradska vlast i ne razmišlja o tome s obzirom na stanje u proračunu i najavljeni rebalans, režu se troškovi na sve strane, smanjuju izdvajanja za sport, zatvara gradski bazen i tako redom.
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA
Još prije pet godina najavljena je gradnja sportske dvorane i po raspisanome natječaju prihvaćena je neobvezujuća zajednička ponuda IGH i Konstruktora po principu privatno-javnog partnerstva. Bivša gradska vlast planirala je na terenu površine 13,5 tisuća metara četvornih graditi dvoranu kapaciteta 4000 sjedaćih mjesta. Cjelokupna investicija iznosila je 70 milijuna kuna. U ponudi IGH i Konstruktora bilo je navedeno da će Grad Sinj od njih unajmljivati dvoranu na rok od 30 godina i nakon toga objekt bi prešao u vlasništvo Grada. čak je dobivena i građevinska dozvola, napravljeno idejno rješenje i projektna dokumentacija koja je većim dijelom plaćena i bila na reviziji na Građevinskom fakultetu u Splitu.
Početna sredstva
Početna sredstva za gradnju dvorane iznosila su 4 milijuna kuna od ukupno 23 milijuna kuna, koliko je Grad zaradio prodajom starog igrališta NK Junaka trgovačkom lancu Kaufland. Kada je koalicija Preporod preuzela vlast u gradu 2005., utvrdili su da je ta 4 milijuna kuna bivša HDZ-ova vlast potrošila u predizborno asfaltiranje, gradnju sportskih terena po mjesnim odborima te uređenje mjesnih crkava. No HDZ-ovci su tvrdili da je novac ostavljen za tu svrhu, ali svejedno, gradnja dvorane nije počela. Sadašnja gradska vlast također razmišlja o gradnji dvorane s obzirom na potrebe i masovnost sporta u cetinskom kraju. No, u gradskoj blagajni nema novca za to, pa se čak razmatrala i ideja o podizanju tzv. montažne hale čija bi gradnja bila i jeftinija i brža.
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA

07.10.09