APEL IZ SINJA Bolujem od lupusa i ne smijem primiti cjepivo protiv bjesnoće - molim vlasnika psa da se javi

šećući svojeg psa maltezera u gradskom parku u Sinju, gospođa N.S. (73) doživjela je šok.

- Kao i svaki dan izišla sam u park pokraj dječjeg igrališta na kojem je bilo djece i starijih osoba koje su šetale ili sjedile na klupama. Prema nama je krenuo pas srednje veličine, pretpostavljam lovački, kratke dlake smeđe boje i prošaran svijetlosmeđim mrljama. Pas je imao ogrlicu pa sam mislila da je vlasnik u blizini.

Naglo je skočio na mojeg psa koji je bio na povodcu. U panici sam povukla psa prema gore, no ovaj drugi je skakao po meni i zadao mi ogrebotine po rukama i nogama. Uspela sam se na tobogan i dozivala u pomoć. Srećom, naišla su trojica mladića koja su kamenjem otjerala psa napadača - ispričala je N.S.

Najveći je problem u cijeloj priči što ona boluje od lupusa, teške bolesti uslijed koje se gubi imunitet.

- Kad me je susjeda dovezla na Hitnu u Sinj, nisu me smjeli zbog bolesti cijepiti protiv bjesnoće. Pozvali su moju liječnicu, koja je u dogovoru sa splitskim liječnicima dala dozvolu da me cijepe protiv tetanusa, a za cijepljenje protiv bjesnoće rekli su da mogu čekati još pet dana, s tim da tijekom tog vremena treba utvrditi je li pas napadač cijepljen.

U srijedu je zadnji dan kad trebam donijeti odluku hoću li se cijepiti na vlastitu odgovornost. Stoga sam i preko HIT radija, a i na ovaj način, preko vaših novina, pozvala vlasnika psa da se javi i kaže je li pas cijepljen, jer mi je zdravlje ugroženo - priča uplakana gospođa.

Na poziv liječnika s Hitne u Sinju stigla je policija koja je napravila zapisnik, uzela izjavu oštećene Sinjanke te pokrenula istragu. Gospođa koja je doživjela napad kaže da ovo nije prvi put da po parku šetaju psi lutalice ili oni koji imaju ogrlicu, ali su bez vlasnika koji ih vodi na povodcu.

Pročelnica Gradskog odjela za komunalne poslove Ivana Majić, kaže da je u travnju ove godine gradska vlast sklopila ugovor s tvrtkom "Likomed veterina d.o.o." iz Brnaza o zbrinjavanju izgubljenih i napuštenih životinja s javnih površina.

- Svi koji primijete životinje koje se kreću bez vlasnika, mogu pozvati djelatnike te tvrtke koji će intervenirati. Takve životinje pokušavaju se i udomiti, ako nisu bolesne ili zaražene - kazala je pročelnica Majić.

Ima slučajeva kad osobe iz drugih naselja, pa čak iz Splita, dovedu svoje pse do Kukuzovca ili Sinjskog polja i izbace ih iz automobila i ostave na cesti.

IZVOR:SLOBODNA DALMACIJA

02.09.09