Trilj slavi nebeskog zaštitnika

Svečanim otvorenjem te izvedbom mjuzikla "Forever" HNK Split, u petak, 4. rujna u 19.30 sati, započet će ovogodišnji Dani svetog Mihovila u Trilju. Kulturna, zabavna, sportska i vjerska manifestacija u čast zaštitnika grada Trilja, trajat će do 30. rujna i bit će izvedena 23 programa.

U gradskom muzeju Tilurij, te u gradskog knjižnici i kinodvorani bit će postavljeno nekoliko izložbi, održat će se predavanja i predstavljanja knjiga i časopisa. Tako će 10. rujna profesor Martin Vrgoč i don Stipe Ljubas govoriti o kulturno-povijesnim znamenitostima triljskoga kraja i značenju lika svetog Mihovila.

U muzeju će od 17. do 25. rujna biti postavljena izložba Josipa Botterija-Dinija, a 21. rujna, također u prostoru muzeja, bit će otvorena izložba "Rimski vojni logor" o arheološkim istraživanjima na Gardunu.

U kinodvorani će 24. rujna biti predstavljanje knjige "Grotulja ljubavi" i četvrtog broja časopisa "Triljski most" o suvenirima te će biti postavljena izložba "Uniforme kroz povijest". Triljskoj publici i njihovim gostima predstavit će se i domaći kazališni i likovni amateri te kazališna družina "Ilirik" iz Splita sa scenskim uprizorenjem "Besjede rimskih mučenika".

U zabavnom dijelu programa nastupit će Neno Belan i Marijan Ban, klapa "Trilj" i njihovi gosti, limene glazbe Trilja i Solina, Triljske mažoretkinje s gostima, a 11. rujna u gradskom parku bit će održana pučka fešta pod nazivom "Večer ribe i folklora".

Tradicionalni robno-stočni sajam i dernek bit će 28. rujna, a središnji događaj je dan iza, na blagdan svetog Mihovila, kad će biti održana procesija ulicama Trilja i svečana sveta misa koju će predvoditi generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Ivan čubelić.

Na blagdan će biti svečano otvorenje i blagoslov nove mrtvačnice na gradskom groblju. Od sportskih događanja, predviđeni su turniri u nogometu, košarci, rukometu i boćanju. Glavni organizator manifestacije je Grad Trilj, a suorganizatori su župa svetog Mihovila i brojne triljske kulturne i sportske udruge.
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA

31.08.09