Predstavljen humanitarni projekt Kaltenberg kap za dobrote slapU prostorijama mreže udruga osoba s invaliditetom Dalmacije predstavljen je zajednički humanitarni projekt zaklade Kap za slap i Kaltenberga nazvan Kaltenberg kap za dobrote slap. Projekt su predstavili Ante Raos, upravitelj Zaklade Kap za slap, Princ Luitpold od Bavarske, predstavnik Kaltenberga i Marko Sučić, prokurator Jadranske pivovare.

U sklopu ove akcije, od svake kupljene boce Kaltenberg piva, bilo da se radi o boci od 0,33 ili 0,5 l kupljenih u prodavaonici ili ugostiteljskim objektima, izdvojit će se 10 lipa, a sva prikupljena sredstva biti će upućena zakladi Kap za slap u svrhu pomaganja osobama s najtežim oblicima invaliditeta koje se ne mogu samostalno brinuti o sebi. Cilj ove akcije je do kraja ljeta prikupiti 200 000 kuna kojima će se pripomoći najpotrebitije obitelji s područja Splita, Trogira, Kaštela, Solina, Sinja, Trilja, Imotskog, Vrgorca, Omiša, Makarske rivijere i otoka. Humanitarna akcija trajat će do 30. rujna, odnosno do trenutka kada se prikupi ciljanog iznosa. Obitelji kojima će biti upućena pomoć odabrane su temeljem preporuka i informacija dobivenih od voditelja lokalnih udruga osoba s invaliditetom.

Kako je istaknuo Ante Raos, upravitelj Zaklade Kap za slap, svi koji prate rad zaklade upoznati su s višegodišnjim nastojanjima da se u proces kontinuiranog i sustavnog prikupljanja pomoći onima koji ovise o skrbi svojih najbližih i zajednice uključe poslovni subjekti. Knjiga dobrote koja je stvorena prošle godine, bila je prvi korak u ovim nastojanjima, stoga veseli što je danas taj višegodišnji trud dobio novu potvrdu i to u vremenima kada su se tomu najmanje nadali. Zahvalio je Princu Luitpoldu od Bavarske i Jadranskoj pivovari koji su inicirali i osmislili projekt i objasnio da će se prikupljena svota od 200 000 kuna dodjeljivati odabranim obiteljima, njima ukupno 10, u iznosima od prosječno 1500,00 kuna mjesečno i to na period od godinu dana.
Svoje razloge za sudjelovanje u ovoj humanitarnoj akciji iznio je u ime Jadranske pivovare, prokurist Marko Sučić. Istaknuo je kako su se, ponukani vlastitim iskustvom, tj. teškom situacijom u kojoj se prije samo nekoliko mjeseci našla Jadranska pivovara koja bez pomoći poslovnih partnera ne bi imala pozitivan ishod željeli zahvaliti zajednici na kontinuiranoj podršci i pronaći modalitet kojim bi mogli izravno pomoći onima kojima je to najpotrebnije te im tako olakšati poteškoće s kojima se svakodnevno susreću. Prema Sučićevim riječima, nekoć je Jadranska pivovara mogla ulagati u razne oblike promotivnih aktivnosti i često donirati u razne humanitarne svrhe. No sada kada su budžeti znatno srezani i kada se odriču svih troškova koji nisu neophodni za poslovanje ipak su odlučiti da neće napustiti "užancu" pomaganja zajednici te su zajedno s Princom Luitpoldom izradili nacrt humanitarnog projekta kojeg su zatim predložili Zakladi Kap za Slap.

Princ Luitpold od Bavarske, koji je posebno za ovu prigodu doputovao iz Njemačke, istaknuo je da je u današnje vrijeme kada ne možemo pobjeći od ružnih i turobnih vijesti i globalne recesije lako podleći malodušnosti, no ona nikada nije bila rješenje problema. Smatra da se protiv ovih negativnih trendova može boriti samo širenjem optimizma i nadasve ljudskošću jer pomagati treba onda kada je pomoć potrebna, a ne kada to financijska situacija dozvoljava. Država čini koliko može, no privatne inicijative su izuzetno važne jer se radi o direktnoj i učinkovitoj pomoći najtežim slučajevima.
Kako kaže, raduje ga što i ovakvim aktivnostima može pokazati i potvrditi svoju privrženost ovom području i ljudima koji su stali uz Kaltenberg i pivovaru kada im je bilo najteže. "želim jasno reći kako smo se stopili s ovim podnebljem i ne želimo se odreći predivnog osjećaja da smo istinski prihvaćeni i to već više od jednog desetljeća i to do te mjere da smo, iako smo porijeklom bavarsko pivo, ljudima u ovom kraju postali "domaći" što i nije daleko od istine obzirom da se radi o domaćoj proizvodnji i domaćoj vodi." - dodao je na kraju Princ Luitpold od Bavarske.

Kako je zaklada Kap za slap u svim svojim dosadašnjim projektima poput Dodira dobrote i Mislimo na dane koji dolaze transparentno prikazala kome se i na koji način dodjeljuju prikupljena sredstva, Ante Raos je pri današnjem predstavljanju novog humanitarnog projekta Kaltenberg kap za dobrote slap" upoznao nazočne sa slučajevima obitelji kojima će biti proslijeđena prikupljena sredstva u mjesečnim anuitetima od prosječno
Na samom kraju, svi prisutni su izrazili nadu da će i ova akcija kao i njene prethodnice polučiti veliki odaziv među stanovnicima Dalmacije koji su oduvijek poznati po svojoj solidarnosti i darežljivosti, ali isto tako da će poslužiti kao primjer ostalim poslovnim subjektima da se priključe akciji i stvore model za sustavnu pomoć osobama koje se ne mogu brinuti za sebe. Svaka mala kap tj. svakih 10 lipa koji će se odvajati od svake prodane boce Kaltenberga uz dobru volju i angažman doista može stvoriti zavidan slap i dovesti do željenih 200 000 kuna za pomoć najpotrebitijima.

08.08.09