"6. DANI KOMINA PURE I BRONZINA"

Tijarica je ovog vikenda bila mjesto susreta tradicijske kulture i gastronomije Dalmatinske zagore i Hercegovine. Na šestoj po redu kulturno-gastronomskoj manifestaciji "Dani komina, pure i bronzina" u petak, 31. srpnja te u subotu 1. kolovoza, okupilo se više od 4 tisuće Tijarčana i njihovih gostiju iz cijeloga svijeta koji su uživali gledajući pripremu, ali i kušajući stara, gotovo zaboravljena jela koja bude maštu, oslobađaju čula i podsjećaju na zaboravljeno djetinjstvo kad se zdravo jelo, a još zdravije živjelo u Tijarici na svježem tijaričkom zraku.
Uz juhu od pivca kuhala se i kušala pura s mlijekom, kiselinom, talogom; dimili se lonci s raštikom i suhim mesom, a uštipci i kruh ispod peke zamamno su mirisali s tijaričkog komina.
Prvoga dana manifestacije u svečanom mimohodu kroz središte mjesta zvano Tarabnik, prodefilirala je gradska glazba i triljske mažoretkinje te KUD-ovi "Tijara" iz Tijarice i "Ivan Goran Kovačić" iz Ivankova.
Manifestaciju je otvorila dogradonačelnica grada Trilja, gospođa Ankica Lukić, a vatru na kominu zapalio je dogradonačelnik gospodin Jozo Hržić čime je ona i službeno otovrena.
U svečanom mimohodu organizatorima - članovima Izvršnog odbora udruge "Pokrenimo Tijaricu" pridružio se i gospodin Zdravko Omrčen, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport Splitsko-dalmatinske županije, porijeklom Tijarčanin, koji je uz ostale uzvanike izrazio potporu udruzi i njenom vodstvu te najavio daljnju pomoć u organizaciji manifestacije.
U prostorijama Osnovne škole Stjepan Radić ovom su prigodom otvorene dvije izložbe: etno izložba "Momak s Dinare" Marinka Poljaka te izložba slika \"Običaji naši starih\" akademske kiparice i slikarice Julijane Voloder također porijeklom Tijarčanke koja je svojim slikama provela posjetitelje kroz život i običaje starih Tijarčana.
Istoga je dana održano finale u balotama kojem je prethodio veoma posjećen trotjedni turnir. U konkurenciji od 44 ekipe iz cijele Dalmacije, prvo mjesto i vrijednu nagradu od šest tisuća kuna po drugi put od kada je manifestacije, osvojila je ekipa Studentskog centra iz Splita kojoj je voditelj Tijarčanin Mijo Vuko. Drugo mjesto i utješna nagrada od tri tisuće kuna pripalo je tijaričkoj ekipi Branka Pervana.
Drugoga dana manifestacije Tijaricom su, uz domaćina KUD \"Tijara\" prodefilirali naši dragi gosti iz Ivankova koji su već treći put u Tijarici. Njima su se pridružile Sinjske mažoretkinje te društva iz Hercegovine: HKUD \"Svi sveti\" Jare, HKUD \"Sveti Ivan Krstitelj\" Ružići, KUD \"Dinara\" Livno, KUD \"Kralj Tomislav\" Tomislavgrad te KUDovi iz Cetinske krajine: \"Kamešnica\" iz Otoka, \"Peruća\" iz Hrvaca te Udruga za očuvanje baštine Cetinskog kraja. Velika povorka ljubitelja folklora slila se uz pjesmu i ples na školsko igralište na oduševljenje mnogobrojnih posjetitelja. Folklorni program trajao je tri sata, a posjetitelji su uživali u oku i uhu ugodnoj raznolikosti hrvatskih nošnji, tradicionalnim napjevima kao i svim poznatim hrvatskim kolima. Plesalo se \"Linđo\" \"Trusa\", \"Slavonski drmeš\", \"Ples s metlom\", \"Bunjevačko kolo\", \"Splitske plesove\", \"Cetinsko kolo\" te završno kolo iz opere \"Ero s onoga svijeta\" koje su izveli domaćini KUD \"Tijara\" iz Tijarice na oduševljenje svih prisutnih.
Dva dana se u Tijarici guslilo i diplilo, gangalo i reralo, pjevalo i plesalo uz uštipke, kruh ispod peke, raštiku, janjetinu s ražnja i druga, gotovo zaboravljena stara jela i ostale specijalitete našega kraja.
Manifestacija je završila velikim koncertom Jelene Rozga, a slavlje Tijaričana i njihovih gostiju nastavilo se na Tarabniku do ranih jutarnjih sati.
Napisala: Ana Bravić

06.08.09