KONFERENCIJA ZA NOVINAREGradonačelnik Ivica Glavan i njegovi suradnici na konferenciji za novinare ukazali su na loše stanje u Javnom komunalnom poduzeću "Vodovod i čistoća". Poduzeće je prošlu godinu završilo s gubitkom od 4 milijuna kuna, i 21 milijun kuna nenaplaćenih potraživanja, od čega je 80 % upitne naplativosti.
Gradonačelnik Ivica Glavan je kazao kako građani Sinja pod njihovom izvršnom vlasti neće plaći račune za druge, a naputak iz Vlade RH da poskupljenja neće biti, njima ide u prilog. Glavan ističe, kako je riječ o vrlo složenom problemu, očekuje se očitovanje i suvlasnika ne putem javnosti, nego putem odgovornog ponašanja prema tvrtci tj. plaćanju njihovih obveza. Grad Sinj će biti spreman, kaže gradonačelnik, imati i svoju samostalnu komunalnu tvrtku.
Dogradonačelnik Zoran Vujanović na pressici je govorio o o podjeli otpremnina radnicima vodovoda. Ono što najviše frapira, kako ističe Vujanović, je činjenica da su radnici koji bili višak u tvrtci dobivali ekstra stimulativne otpremnine, da bi se na njihova radna mjesta primali novi ljudi. Otpremnine radnika JKP Vodovod i čistoća usporedio je s onima Dalmatinke navodeći kako je u prosjeku radnik "Vodovoda i čistoće" za isti radni staž dobio više od 135 tisuća kuna od radnika Dalmatinke.
Dogradonačelnica Elena Perković Paloš osvrnula se na pitanje voznih jedinica koji prema njenom mišljenju nisu profitabilna, odnosno nabavka vozila nije donijela povećanje prihoda tvrtci. Perković je iznijela i model rješavanja uplatnica na sličan način kao što radi HEP odnosno izdavanje uplatnica dva puta godišnje. Za cijeli problem nelikvidnosti i lošeg poslovanja dogradonačelnica okrivljuje upravu poduzeća. I dogradonačelnica je pozvale sve jedinice lokalne samouprave odnosno suvlasnike da plate račune kako radnici ne bi ostali bez mjesečnih prihoda.

29.07.09