"6. DANI KOMINA, PURE I BRONZINA"31. srpnja i 01. kolovoza 2009. godine održava se VI. kulturno gastronomska manifestacija u Tijarici pod nazivom "Dani komina, pure i bronzina". Ovo je jedinstvena smotra folklora i gastronomije na području Dalmacije, a vjerujemo i šire.

Za održavanje ovogodišnje dvodnevne manifestacije sve je spremno a manifestaciju će 31. srpnja otvoriti Triljski gradonačelnik Ivan šipić tradicionalnim paljenjem vatre na kominu. Manifestaciju će svojim nastupom otvoriti domaćin KUD Tijara a uz njih će nastupiti i gradska glazba Trilj, triljske mažoretkinje, tamburaški sastav Baće te KUD "Ivan Goran Kovačić" iz Ivankova. Drugi dan manifestacije nastupit će niz folklornih društava iz Dalmatinske zagore, Primorja, Slavonije te Bosne i Hercegovine koji će se predstaviti rerom, gangom, ojkavicom, treskavicom, bećaracem, guslama, diplama, a plesat će se Sinjsko kolo, Alkarsko, Ero s onoga svijeta, Splitski plesovi, Linđo, Trusa, Pijano kolo, Splet kola, Drmeš itd.
Oba dana posjetitelji će moći razgledati izložbu akademske kiparice Julijane Voloder te etno izložbu Marinka Poljaka pod nazivom "Momak s Dinare".
Također za vrijeme održavanja same manifestacije izravno pred očima posjetitelja na kominu na otvorenom pripremat će se sva stara jela našeg kraja koja svi posjetitelji mogu i kušati. Tako će se za posjetitelje pripremati pura sa raznim prilozima, kruh ispod peke, raštika, grah, juha od pivca, uštipci, soparnik, mest će se mlijeko, kušati domaći pršut, sir...
Manifestacija završava velikim koncertom Jelene Rozge koja će posjetitelje zabavljati do ranih jutarnjih sati.

20.07.09