SUTRA NA TRGOVAčKOM SUDU U SPLITU ROčIšTE PO ZAHTJEVU RADNIKA TVORNICE "DALMATINKA NOVA"

Na Trgovačkom sudu u Splitu sutra, 14. srpnja, u 8,30 počet će ročište po zahtjevu radnika Dalmatinke Nove za otvaranjem stečaja. Dan prije zakazanog ročišta Uprava tvornice je punomoćeniku radnika, odvjetniku Zoranu Vujanoviću na potpis uputila sporazum kojim direktor Gianfranco Ladini i Mirjana Stipanović i drugi radnici vjerovnici-predlagatelji otvaranja stečajnog postupka reguliraju pitanje isplate dugovanog iznosa radnicima. U sporazumu stoji kako su stranke suglasne da će Dalmatinka Nova u roku od 90 dana od dana potpisivanja sporazuma radnicima koji su proglašeni tehnološkim viškom isplatiti sve neto plaće i otpremnine, a ostalim radnicima 6 neto plaća. Radnici se pak obvezuju da će Trgovački sud obavijestiti o odgodi ročišta za 90 dana. Nakon potpisivanja ovoga Sporazuma trebalo bi se zatražiti i odgoda svih ročišta koji se vode pred sudovima.


Predsjednica Nezavisnog sindikata Dalmatinke Nova Iva Radonja rekla nam je kako ovaj sporazum ne vrijedi. Do svojih potraživanja radnici će doći sudskim putem jer je ovakvih sporazuma, kaže Radonja, radnicima na vrh glave. Posjetila je da je za sutra najavljen organizirani odlazak radnika na ročište, s autobusnog kolodvora u 7,15 sati.

Odvjetnik radnika Zoran Vujanović kazao je kako nije ovlašten pregovarati s Upravom Dalmatinke Nove na temu zaključenja bilo kakvog sporazuma budući da se njegova punomoć koji su mu dali radnici Dalmatinke Nove odnosi isključivo na njihov zahtjev za otvaranje stečaja. Odvjetnik ističe kako ne može razgovarati niti o kakvom prijedlogu prema radnicima jer nije ovlašten u njihovo ime s poslodavcem razgovarati o bilo čemu, a najmanje o odgodi ročišta ili pak povlačenju prijedloga za stečaj.

13.07.09