Nedjelja, 11.12.2016.

Danas se slave Materice

Danas, kada se pali treća adventska svijeća, slave se Materice. Ovaj narodni običaj ujedno je i crkveni blagdan.
Unatoč tome što narodni običaji polako odlaze u zaborav, poneka područja, kao što je cetinski kraj i Dalmatinska zagora, još uvijek čuvaju lijepe običaje obiteljske prisnosti.
Takav slučaj je i za Materice. Djeca čestitaju majkama, a nakon čestitanja majke djecu i čestitare darivaju suhim smokvama, keksima i slatkišima, dok starije daruju i rakijom.
Materice se slave na različite načine, od mjesta do mjesta. No svim proslavama je zajedničko to što na Materice majke daruju djecu, kako svoju tako i tuđu.
Za Materice su vezane i zanimljive pjesme kao neizostavni dio vremena došašća u našem kraju. Tako su, na primjer, čestitari za Materice znali zapjevati ‘Hvaljen Isus, gazdarice! Čestitatam ti Materice!’
Sličan običaj obilježit će se i u iduću nedjelju, 18. prosinca, kada se na četvrtu nedjelju došašća slave Očići – dan koji je posvećen očevima.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Uvjerljiv poraz Alkara, Zabok otišao preko stotke

Nakon lošeg ulaska u utakmicu Alkar je briljantnom drugom četvrtinom preokrenuo rezultat u svoju korist, međutim, pokazao se to tek kao bljesak, jer u nastavku je ponovno domaćin preuzeo sve konce igre u svoje ruke te na kraju zasluženo slavio…

Zabok – Alkar 104:84 (36:23, 13:25, 29:16, 26:20)

Bedekovčina – Školska dvorana. Gledatelja: 500
Suci: Luka Kardum (Zagreb), Jelena Tomić (Zagreb), Zlatko Galiot (Zagreb)
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR