Nedjelja, 11.12.2011.

Biciklistički spust



Biciklistički klub Krš iz Splita organizira utrku u disciplini biciklistički spust. Utrka će se održati  u nedjelju 18. prosinca na stazi GREDA pokraj mjesta Bitelić (gdje je paragliding sletište).
Manifestacija počinje u 10.00 službenim treninzima, a završava  finalnom vožnjom koja je na rasporedu u 15.00. Očekuju se natjecatelji iz šire regije, a sama manifestacija označava zatvaranje downhill sezone u Hrvatskoj.
Pozivamo sve zainteresirane dođu i svojim prisustvom podupru vozače.
Ukratko: dođite, vidite, navijajte.

Blagdan Materica

Danas je treća nedjelja Došašća ili Adventa. U našem kraju ovaj dan se slave Materice. Ovaj narodni običaj ujedno je i crkveni blagdan. Materice se slave na različite načine, od mjesta do mjesta. No zajedničko je svim proslavama to što na materice majke daruju ne samo svoju, nego i drugu djecu.

U Dalmatinskoj zagori običaj je da nakon čestitanja majke djecu i čestitare darivaju suhim smokvama, keksima, slatkišima, a starije i rakijom.

Materice su poznate i po zanimljivim napjevima koji se njeguju od davnina i koji su bili neizostavni dio vremena Došašća u našem kraju. Tako su, na primjer, čestitari za Materice znali zapjevati 'Hvaljen Isus, gazdarice! Čestitatam ti materice...'

Sličan običaj obilježit će se i u iduću nedjelju, 18. prosinca, kada se na četvrtu nedjelju Došašća slave Očići – dan koji je posvećen očevima.

IZVOR: WWW.FERATA.HR

2. “Palačinkijada” u Košutama



KOŠUTE–Pozivamo sve zainteresirane ljubitelje palačniki da nam se pridruže u nedjelju 11. prosinca u 14,00 sati ispred osnovne škole u Košutama na drugoj po redu PALAČINKIJADI. Palačinkijadu organizira Društvo za očuvanje i promicanje kulturne baštine “Košuta” iz Košuta povodom obilježavanja druge godišnjice Društva”.
Palačinkijada ima natjecateljski karakter. Natjecatelji se mogu prijaviti na br.tel. 098 97 96 70 5 Milenki Žuro ili 091 76 31 99 8 Anđeli Žolo, ili doći izravno na natjecanje 10-tak minuta prije samog natjecanja. Organizator osigurava sve potrebne sastojke, a natjecatelj donosi “pobjedničku” tavu i tajne namaze. Okus palačinki ocjenjivati će Komisija od pet članova. Prva nagrada je pršut. Dođite i uživajte u fešti od palaćinki!
IZVOR: WWW.GLASZAGORE.COM

USUSRET BOŽIĆU - RASPORED DOGAĐANJA



-srijedom kroz došašće - Biblijske večeri (fra Domagoj Runje)

-5-13. prosinca - DJEČJI TJEDAN

-10. prosinca (subota) - duhovna obnova za krizmanike i završetak vjeronauka

-10-18. prosinca - BOŽIĆNI HUMANITARNI SAJAM

-12-14. prosinca - božićni susret s osnovnoškolcima i ispovijed

-12-14. prosinca - božićni pohodi starijima i bolesnima u župi

-15. prosinca (četvrtak) - početak devetnice Božiću (18 sati)
  
-17. prosinca (subota) - božićna ispovijed u okolnim crkvama župe
 
-17. prosinca (subota) - duhovna obnova za branitelje i obitelji poginulih branitelja
 
-21. prosinca (srijeda) - ispovijed za mlade (od 18 do 20 sati)
 
-24. prosinca  - BADNJI DAN - sv. misa polnoćka u 24 sata, dječja u 20 sati
  
-25. prosinca - BOŽIĆ - ROĐENJE GOSPODINOVO
 
-26. prosinca (sv. Stjepan) - Božićna predstava Dječjega zbora (18 sati)
 
-27. prosinca (sv. Ivan) - početak blagoslova obitelji (od 9 sati)

-31. prosinca (subota) - misa zahvalnica - Stara godina (9 sati)

-1. siječnja (nedjelja) - svetkovina sv. Bogorodice - Nova godina
  
-6. siječnja (petak) - svetkovina Bogojavljenja - Tri Kralja
 
-8. siječnja (nedjelja) - Krštenje Isusovo, završetak božićnoga vremena

IZVOR: SVETIŠTE GOSPE SINJSKE

Dječji tjedan

U nedjelju, 11. prosinca u 18.30 sati u Dvorani Svetišta Čudotvorne Sinjske bit će održan koncert dječjih klapa i klape 'Sinj'.

U ponedjeljak, 12. prosinca u 18.30 sati u Dvorani Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske Enes Kišević izvest će predstavu za djecu 'Ružno pače'.

U utorak, 13. prosinca u 10 sati na sinjskoj pijaci organizira se okupljanje i promenada dječjih vrtića, a Sveta Lucija i anđeli darovat će djecu slatkišima. Istoga dana u Dvorani Čudotvorne Gospe Sinjske bit će izvedene dvije predstave. U 11 sati nastupit će djeca iz sinjskog Dječjeg vrtića 'Blagovijest', a u 16 sati djeca iz Dječjeg vrtića 'Vrapčić' iz Brnaza s predstavom 'Događaj u Betlehemu'.

'Dječji tjedan' u organizaciji ove dvije sinjske udruge i uz potporu Grada Sinja održava se drugu godinu. I ove godine ulaz je slobodan na sve priredbe.

IZVOR: WWW.FERATA.HR

Sport

Polako se bliži kraj kalendarske i sportske godine. Iako su mnoga ovosezonska natjecanja završena, još ima vrlo zanimljivih sportskih susreta.

Košarka
A1 liga, 11. kolo Akar-Zabok 91:64

Odbojka
2. HOL-jug, Donat-Sinj 1-3


Utakmice 11. kola UMN Sinj, sezona 2011./2012. igrat će se u nedjelju, 11. prosinca u sportskoj dvorani. Donosimo raspored igranja:
14:00 h   C.B. Roda - Swiss boys
14:55 h   Jukić DAM - Buljan kamen Nino term
15:50 h   Sutina - Azra 1986
16:45 h   MNK Satrić Casper - Š.D. Dicmo Klesarstvo
17:40 h   Brnaze - Š.D. Branitelj
18:35 h   Iko promet - Torcida Otok C.B.King

IZVOR: WWW.FERATA.HR