Nedjelja, 11.12.2005.

Završio skup potpore generalu Gotovini


SPLIT - Na splitskoj Rivi održan je danas skup potpore uhićenom generalu Anti Gotovini, u organizaciji braniteljskih udruga iz Splitsko - dalmatinske županije sa kojeg je upućen zahtjev Vladi i svim dužnosnicima da učine sve kako bi se pomoglo u njegovoj obrani.
Na Rivi, na kojoj se prema procjenama novinara okupilo oko 70 tisuća građana i branitelja iz gotovo cijele Hrvatske i dijela BiH, isticali su se transparenti s Gotovininim fotografijama te različitim porukama poput "Generale uz tebe smo", "Mi smo Antini, nismo Stipini - Orahovica" i sličnim. Bio je i jedan s uvredljivom porukom predsjedniku, premijeru i Carli del Ponte.

Potporu generalu Gotovini zajedno su dali i pripadnici navijačkih skupina Torcide, Bad Blue Boysa i Armade. Stalno su se čuli uzvici "Ante, Ante", "Franjo, Franjo", "Zovi samo zovi", "Izdaja", "U boj, u boj"...

Među nazočnima na posebnoj pozornici bili su i brat Ante Gotovine Boro i strina koja ga je odgojila te predsjednik HSP-a Anto đapić, predsjednik HB-a Ivić Pašalić, umirovljeni generali Ljubo ćesić Rojs, Miroslav Tuđman, Markica Rebić, Davor Domazet Lošo, članovi odvjetničkog tima Ante Gotovine, predstavnici brojnih udruga iz Domovinskog rata i drugi.

Skup su prvi pozdravili splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić i župan Ante Sanader, čije su govore pratili zvižduci i povici negodovanja, a koji su pozvali na jedinstvo u obrani istine o Domovinskom ratu, ističući uvjerenost u Gotovininu nevinost.

Najviše pozornosti izazvalo je obraćanje inicijatora skupa željka Strize, predsjednika kaštelanske HVIDR-e, koji je, uz ostalo, rekao kako je "žalosno da su u ovom trenutku poklekli i neki biskupi koji su naglo promijenili stav i svrstali se uz vladajuću politiku". Izrazio je "strah kako nema tko naslijediti Stepinca i Kuharića".

Poručio je i kako se branitelji "srame ovakve vlasti i politike podilaženja svjetskim moćnicima", zapitavši "čija je to Vlada kojoj se politika prema braniteljima svodi na 'locirati, uhititi, isporučiti?'".

"Ovdje se ne stvara balvan revolucija, jer su balvan digli političari između sebe i naroda", kazao je Strize dodajući kako je to jučer bio Račan, danas Sanader, a sutra će netko treći.

"Suđenje Gotovini naša je osuda, a njegov zatvor naša je tamnica", zaključio je Strize praćen burnim odobravanjem i povicima "Ante, Ante".

Umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo, govoreći u ime Hrvatskog generalskog zbora, ustvrdio je kako svjetski moćnici žele iskriviti istinu o Domovinskom ratu i Oluju koja je, kako je rekao, "spriječila nove Srebrenice, zaustavila federalizaciju Hrvatske, oslobodila i spasila BiH te uspostavila ravnotežu i donijela mir".

"Ovdje smo se okupili da naše izranjene duše i srce pokažemo hrvatskom narodu" i "ne da molimo ili tražimo, nego da hrvatsku vlast podsjetimo da ispuni svoja obećanja".

Novinar Slobodne Dalmacije Josip Jović, i sam optužen pred haaškim sudom zbog odavanja identiteta zaštićenog svjedoka, okupljenima je, uz osude "sluganskog" ponašanja hrvatskih vlasti, poručio kako "lisice na Gotovininim rukama ovaj puntarski narod osjeća kao lisice na vlastitim rukama", te da "progon Gotovine, Norca, Bobetka, Ademija i drugih narod osjeća kao kaznu za pobjedu, slobodu i nezavisnost".

Predsjednik splitske HVIDR-e Goran Zlopaša kazao je kako je današnji skup poruka cijeloj javnosti da se Hrvati ne odriču svojih heroja te da je "istina na našoj strani". Predsjednik Središnjeg stožera ua obranu digniteta Domovinskog rata Mirko čondić naglasio je kako "Gotovina nije zločinac koji je palio kuće i ubijao civile, već vojnik koji je oslobodio svoju zemlju i dobar dio BiH od fašista".

Sa skupa su ponovljeni zahtjevi hrvatskoj Vladi da ishodi premještaj postupka protiv Gotovine pred hrvatskim pravosuđem, da mu se omogući obrana sa slobode te da se odvjetničkom timu pruži puna financijska i pravna potpora uz predaju svih potrebnih dokumenata za obranu, kao i da se Gotovininoj supruzi vrate nepravedno oduzeta prava.

Skup potpore na splitskoj Rivi završen je kraćim koncertom pjevača Nike Bete nakon čega su se okupljeni mirno razišli.

Kako se doznaje u policiji, prije tijekom i nakon skupa, nije zabilježen niti jedan izgred.

IZVOR: VEčERNJI LIST/(Hina)