Utorak, 11.11.2008.

BLAGDAN SV. MARTINA

Danas, 11. studenoga, je blagdan svetoga Martina koji se u Cetinskom kraju posebno slavi u gotovo tri stotine godina staroj župi Ruda. Svečanu svetu misu, u mjesnoj crkvi, koja je sagrađena prije 108 godina i koja je posvećena Svetom Martinu, predvodio je don Mario Zelanović, župnik Dola na Hvaru.
Sveti Martin zaštitnik je vinara, vinogradara, vojnika, konjanika, gostioničara, uzgajivača konja i gusaka, hotelijera, liječenih alkoholičara, švicarske papinske garde i Francuske.

"MJESEC HRVATSKE KNJIGE"

U Hrvatskoj se od 15. listopada do 15. studenoga obilježava Mjesec hrvatske knjige. Cilj manifestacije je promicanje knjige kao jedne od temeljnih vrijednosti. Ove godine posvećena je Marinu Držiću, povodom 500-te godišnjice njegova rođenja. Tijekom ove tradicionalne manifestacije, knjižnice odrede "Dan oprosta", odnosno dan kada se korisnicima ne naplaćuje zakasnina za posuđene knjige koje na vrijeme nisu vratili. Gradska knjižnica Sinj i ove je godine odredila dva dana oprosta: 14. i 15. studenog.

Natječaj za poticanja poduzetništva u Gradu Sinju za 2008.g. - kreditiranje poduzetnika i Natječaj za dodjelu stipendija studentima sa područja Grada Sinja u akademskoj godini 2008./2009.

Program poticanja poduzetništva u Gradu Sinju za 2008.g. - kreditiranje poduzetnika

Dana 10. studenog 2008.g. u dnevnom listu "Slobodna Dalmacija" objavljen je Javni poziv za podnošenje zahtjeva za kredite iz Programa poticanja poduzetništva u Gradu Sinju za 2008.godinu - kreditiranje poduzetnika. Gradsko poglavarstvo Grada Sinja je na 92. sjednici održanoj dana 04.studenog 2008.g. donijelo Zaključak kojim se u Proračunu Grada Sinja za 2008.godinu za navedeni Program izdvaja iznos u visini od 450.000,00 kn. Korisnici kredita po ovom Programu su mikro, mali i srednji poduzetnici koji već posluju, te poduzetnici početnici. Javni poziv je otvoren do 09. prosinca 2008.g.

Natječaj za dodjelu stipendija studentima sa područja Grada Sinja u akademskoj godini 2008./2009.

Dana 07. studenog 2008.g. u dnevnom listu "Slobodna Dalmacija" objavljen je Natječaj za dodjelu stipendija studentima sa područja Grada Sinja u akademskoj godini 2008./2009. Prema odluci Gradskog poglavarstva Grada Sinja za akademsku godinu 2008./2009. odobrava se 40 studentskih stipendija i to 20 za uspješne i darovite studente (10 za prvu i 10 za ostale godine) i 20 za studente iz obitelji lošeg imovnog stanja (10 za prvu i 10 za ostale godine) u mjesečnom iznosu od po 600,00 kuna.
Studenti, korisnici stipendije iz prethodne godine, donose samo potvrdu o upisu na slijedeću akademsku godinu. Natječaj je otvoren do 28. studenog 2008.g.
Tekst Natječaja preuzmite na: www.sinj.hr

SASTANAK GRADONAčELNIKA SINJA DR. IVANA NASIćA SA PREDSTAVNICIMA MJESNIH ODBORA

Gradonačelnik Ivan Nasić sastao se jučer sa predstavnicima mjesnih odbora koji djeluju na području Grada Sinja. Tema razgovora bila je priprema proračuna za iduću godinu. Predstavnici mjesnih odbora gradonačelniku i njegovim suradnicima prikazali su svoje planove. Ideja i planova je mnogo, kazao je gradonačelnik, no gradski proračun sve te projekte neće moći pratiti. Kazao je kako će za 15-tak dana članovi Poglavarstva s pročelnicima napraviti selekciju planiranih projekata koji bi, prema njihovim mišljenima trebali biti financirani iz gradskoga proračuna u 2008. godini. Gradonačelnik je kazao će se Grad pobrinuti da se zbog troškova osobama koje su angažirane u Mjesnim odborima, predviđenom proračunskom stavkom odredi nekakva naknada.

OBAVIJEST IZ CRVENOG KRIžA SINJ

Hrvatski Crveni križ organizira 36. sabirnu akciju "Solidarnost na djelu". Akciju će provoditi Gradsko društvo Crvenog križa Sinj, od četvrtka (13. studenoga), do subote. Prikupljat će se odjeća, obuća, hrana, novac i druga materijalna dobra.

PREDAVANJE NA TEMU: "RAK DOJKE: PREVENCIJA, RANO OTKRIVANJE I LIJEčENJE"

Danas, 11. studenoga, u Sinju će se održati javno izlaganje na temu "Rak dojke: prevencija, rano otkrivanje i liječenje". Predavanje će održati dr. Ivica Breko, koji je kazao kako će biti govora o nekim novim aspektima u liječenju ove bolesti. Od raka dojke boluje preko četiri i pol milijuna žena u svijetu. Broj novih slučajeva oboljenja stalno se povećava. U Hrvatskoj godišnje oboli 2 tisuće i 300 žena, a taj trend stalno raste. S toga je vrlo važno da žene koje obole od ove bolesti na vrijeme otkriju simptome, kaže dr. Breko. Izlaganje će se održati u Galeriji Galiotović s početkom u 18,00 sati. Organizatori su Klub žena liječenih na dojci Sinj i Udruga Srma Sinj.

GLAZBENO-PJESNIčKA VEčER

U dvorani Samostana Gospe Sinjske danas, 11. studenoga, održat će se s početkom u 19,00 sati glazbeno-pjesnička večer "Grad", posvećena pjesniku i novinaru Siniši Glavaševiću i Vukovaru. Odabrane tekstove koje je Siniša Glavašević telefaksom slao iz opkoljenog Vukovara interpretirat će i govoriti Rene Medvešek, a na gitari će ga pratiti kantautor čedo Antolić. Večer je organizirana povodom obljetnice vukovarskog stradanja u Domovinskom ratu, na inicijativu Centra za kulturu i film August Cesarec iz Zagreba. Suorganizatori glazbeno-pjesničke večeri su Grad Sinj, Matica Hrvatska Sinj i Svetište čudotvorne Gospe Sinjske.

SPORT

Na izvanrednoj sjednici, koja je održana sinoć, Uprava KK Alkar iskazala je povjerenje treneru Zoranu Nikoliću i njegovim suradnicima. Sjednica je održana kako bi se analiziralo trenutno stanje u klubu, osobito nakon dva posljednja poraza Alkara od šibenika i Trogira.

Boksač Stipe Vugdelija na prvenstvu Europe u Liverpoolu nije izborio ulazak u četvrtfinale. Na bodove 14:1 izgubio je protiv aktualnog europskog prvaka Ukrajinca Denisa Pojaske.

Hrvace su danas, 11. studenoga, na svom terenu s Velebitom odigrale neriješeno utakmicu 3. HNL-jug. Utakmica je završila rezultatom 2:2. Hrvace su izjednačile u sudačkoj nadoknadi. Golove su postigli za Velebit Kresović i Kurtin, a za Hrvace Nešić i Gabrilo.