Nedjelja, 11.11.2007.

Dinarsko područje u novom ruhu



CESTOGRADNJA Uređuje se cesta Sinj-Vaganj-Livno
Autor Jerko BLAJIć


SINJ - Hrvatske ceste počele su uređivati staru državnu cestu Sinj - Han - Vaganj - Livno.

U tijeku je izvođenje zemljanih radova pokraj planinskoga sela Gljeva, a nastavit će se na cijeloj duljini od 9 kilometara, odnosno do granice sa susjednom Bosnom i Hercegovinom. Važnost ove prometnice, koja je od davnina služila kao komunikacija preko Dalmacije, od Venecije prema istoku, danas je u stvaranju pretpostavki za razvitak turizma, ali i brojnih drugih vrijednih gospodarskih programa.

Naime, dinarsko područje zanimljivo je za razne aktivnosti koje se mogu održavati tijekom cijele godine, a posebno u zimskim mjesecima, kad kraj prekrije snijeg.

Prije nekoliko godina, dok Ministarstvo unutarnjih poslova nije zaustavilo prelazak državne granice, zimi je na Kamešnicu (tako se naziva taj dio Dinare) dolazilo na tisuće izletnika iz cetinskoga kraja i šireg područja Splita. Stoga je jedan poduzetnik sagradio ovdje i lijepi planinarski dom, no morao ga je zatvoriti jer zbog zabrane više nije imao gostiju.

Kako smo doznali na gradilištu, na postojećoj makadamskoj cesti ublažit će se zavoji, a s bankinama će cesta biti široka više od 10 metara.

Završetak uređenja prometnice, u koju će država utrošiti oko 32 milijuna kuna, očekuje se za deset mjeseci. Tako će put između Sinja i Livna biti kraći 15 km nego da se krene preko Kamenskog.

IZVOR: VEčERNJI LIST