Četvrtak, 11.09.2008.

UMRO FRA IVAN AKRAP

Sinoć je nakon kratke i teške bolesti u 66. godini umro fra Ivan Akrap,koji je više od 30 godina kao svećenik proveo u sinjskom samostanu, a jedno vrijeme bio je župnik u Bajagiću. Sveta misa bit će sutra u 15,30 sati u Crkvi čudotvorne Gospe Sinjske, a nakon toga posljednji ispraćaj fra Ivana Akrapa bit će na groblju Sv. Frane u Sinju.

U DALMATINCI NOVOJ ODRžANA KONFERENCIJA ZA NOVINARE HUS-a

U Dalmatinci Novoj danas je Hrvatska udruga sindikata održala konferenciju za novinare na kojoj je prema riječima glavnog povjerenika za Dalmaciju HUS-a Joze Marića bilo riječi o aktualnom stanju u Dalmatinci. Povjerenik HUS-a Jozo Marić je istaknuo kako je Nacrt Prijedloga zbrinjavanja viška radnika napravljen zakonski te kako je u razgovoru sa poslodavcima doznao kako će se primarna proizvodnja konca u tvrtci nastaviti, a u drugoj fazi rada strateški partner će, prema Marićevim rijećima, zaposliti još više radnike nego ih je bilo do sada u tvrtci.

"TRILJSKO SRCE"

U susret Mihovilskim danima u Trilju KUU Triljske mažoretkinje priprema revijalni program na kojem će nastupiti 9 mažoret timova iz Hrvatske. Defile će biti u subotu, 13. rujna, u 16 sati ulicama Trilja, a program će se nastaviti u sportskoj dvorani. U nedjelju, 14. rujna, u 20 sati u kino dvorani gostuje dramska grupa "Proložac" sa predstavom "Joka na prvoj crti". Revija i predstava su humanitarnog karaktera, naime novac se prikuplja za defibrilator-aparat za oživljavanje rada srca za triljsku ambulantu. Sve mažoretkinje dati će prilog, a njima će se pridružiti i dva frizerska salona i to "Meri" i "Dijana" iz Trilja koji će sveukupan prihod toga dana donirati za ovu akciju. Ova akcija kao i ostale su pod geslom "Triljsko srce".

NASTAVLJA SE ASFALTIRANJA NERAZVRSTANIH CESTA

Upravni odjel za komunalne djelatnosti nastavlja provođenje Programa asfaltiranja nerazvrstanih cesta na području Grada Sinja za 2008. godinu. Radovi se nastavljaju u naseljima: Turjaci, Brnaze, Glavice, Obrovac, Bajagić, Gljev, Jasensko, čitluk, Karakašica, Suhač, Radošić, Lučane i Zelovo. U navedenim naseljima ukupno će se asfaltirati 34 tisuće i 500 metara četvornih cesta.

BLAGOSLOV KAPELICE GOSPE SINJSKE NA VRDOVU

U subotu, 13. rujna, će se na Vrdovu blagosloviti novoizgrađena kapelica Gospe Sinjske. Svečanu Svetu misu i blagoslov kapelice će s početkom u 10,30 sati predvoditi hrvatački župnik fra Frano Bilokapić. Nova kapelica nalazi se na mjestu Krstilo na Dubovim vratima, odakle se pruža prekrasan pogled na Sinj i Cetinsku krajinu, a poznato je i kao tradicionalno mjesto molitve mještana. Sredstva za izgradnju kapelice donirale su sestre Lucija i Jelena rođene Kodžoman koje trenutno žive i rade u Australiji.

"SVJETSKI DAN PRVE POMOćI"

Povodom "Svjetskog dana prve pomoći", koji se obilježava druge subote u mjesecu rujnu, Gradsko društvo Crvenog križa Sinj organizira akciju mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi. Akcija će se održati u subotu, 13. rujna, na Trgu dr. Franje Tuđmana od 9,00 do 11,00 sati. Tom će prigodom ekipa mladeži Crvenog križa Sinj imati pokaznu vježbu pružanja prve pomoći. Sinjski Crveni križ uputio je poziv svim građanima da pristupe ovoj akciji.

Podsjetimo da će se sutra u Hrvacama, u restoranu Vreba, od 9,00 do 13,00 sati, održati akcija darivanja krvi.

OBAVIJEST

Kinološko društvo Sinj i ove će godine biti domaćin i organizator županijskog izbornog natjecanja u radu pasa ptičara i lovno kinološkog kupa "Sveti Hubert". Natjecanje će se održati u subotu, 13. rujna, na terenima Lovačkog društva Sinj. Vlasnici mogu prijaviti pse za utakmicu u radu ukoliko su predhodno položili Ispit prirođenih osobina. Za lovno kinološki kup mogu biti prijavljeni svi psi stariji od 9 mjeseci koji imaju pozitivnu ocjenu eksterijera.
Prijave se primaju još danas kod članova Kinološkog društva Sinj.

OBAVIJEST

Planinarsko društvo Svilaja Sinj u subotu, 13. rujna, organizira uspon na planinu Svilaju. Okupljanje planinara kod planinarskog doma je od 8 do 9 sati. Polazak na vrh Svilaje je u 9 sati, uz pratnju vodiča.

KINO DANAS

Večeras se u sinjskom kinu u 20,00 sati prikazuje austrijsko-njemačka ratna drama "Krivotvoritelj". Film je snimljen prema istinitoj priči, a govori o Salomonu, židovskom umjetniku i izuzetnom krivotvoritelju, koji je sudjelovao u najvećoj financijskoj prevari Drugog svjetskog rata.

KRONIKA 92

PP SINJ, 10.09.2008.g., provedena je krim-obrada nad osamdesetjednogodišnjakom kojom je utvrđeno da je 06.09.2008.g., oko 13,00 sati, palio korov na svojoj livadi nakon čega se vatra nekontrolirano proširila i zahvatila površinu od oko 5 ha suhe trave i niskog raslinja došavši u blizinu i stambenih objekata. Nakon obrade navedeni je pušten, a slijedi KP po čl.263. /Dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom/ KZ-a.
IZVOR: PU SD