Subota, 11.08.2012.

Večeras 'Opsada Sinja 1715.'

Turistička zajednica Grada Sinja i Sinjsko pučko kazalište i ove godine u okviru 'Dana Alke i Velike Gospe' organiziraju predstavu 'Opsada Sinja 1715.'. Predstava će biti izvedena večeras, s početkom u 20,30 sati. Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Hodočašća Gospi Sinjskoj

Povodom blagdana Velike Gospe, koji se slavi 15. kolovoza, u sinjsko svetište Čudotvorne Gospe Sinjske i ove godine pristiže veliki broj vjernika, kako s područja Cetinskog kraja tako i iz ostalih dijelova Hrvatske. Ovog vikenda pored redovitih hodočašća, održat će se hodočašća obitelji i mladih.

U nedjelju, 12. kolvoza u 6 sati upriličit će se hodočašće mladih, dok će u 10 sati Gospi hodočastiti vjernici iz Imotske krajine i Rame.

IZVOR: WWW.FERATA.HR

Hodočašće Gospi Sinjskoj 11/12. i 14/15. kolovoza 2012.godine

Uoči blagdana Velike Gospe, i ove godine će tisuće hodočasnika dana 11/12. i  14/15. kolovoza 2012.godine tradicionalno hodočastiti Gospi Sinjskoj gdje se 15. kolovoza 2012.godine  održava središnja vjerska svečanost.

Prema prosudbi i dosadašnjim iskustvima, najveći broj hodočasnika očekuje se sa područja Splita,  Solina i Kaštela  koji će se kretati ŽC 6253 (stara cesta Solin-Klis), zatim ispod nadvožnjaka Kurtovići cestom kroz industrijsku zonu Podi uDugopolju do izlaza na državnu cestu  D-1 istočno od tunela Orgus na Križicama, te dalje cestom D-1 Dicmo-Brnaze-Sinj, ali i sa područja Imotskog, Makarske  i Omiša, koji će se kretati D-60 (Imotski-Cista Provo-Trilj-Brnaze), ŽC 6148 (Bisko-Trilj), D-62 (Šestanovac-Blato na Cetini) i ŽC 6150 (Blato na Cetini-Nova Sela-Ugljane). 

Zbog sigurnosti hodočasnika te sigurnog i neometanog odvijanja prometa upozoravamo hodočasnike za kretanje isključivo gore navedenom trasom te zabranu kretanja autocestom A-1 (Vrpolje-Dugopolje-Šestanovac-Ravča) i cestom D-1 (brza cesta Solin-Klis-Dugopolje-Križice),  na obvezno kretanje uz lijevi rub kolnika, kretanje u  kolonama odnosno grupama, preporučujemo  da  odjenu svjetliju odjeću i obuću, ponesu svjetleće baterijske lampe zbog bolje uočljivosti, te da poštuju upute i naredbe prometne policije.

Obavještavamo vozače o zabrani prometovanja ŽC 6253 (stara cesta Solin-Klis) dana 11/12. i 14/15. kolovoza 2012.g. od 19.00 sati do potrebe, osim za vozače koji stanuju uz županijsku cestu ŽC6253, te ih upućujemo na korištenje ceste D-1 (brza cesta Solin-Klis-Dugopolje), i upozoravamo na sporiju i opreznu vožnju, poštivanje uputa i naredbi prometne policije. Također ukazujemo na oprez u vožnji cestama D-60 (Brnaze-Cista Provo-Trilj-Imotski), D-62 (Dugopolje-Bisko-Blato na Cetini), ŽC 6148 (Bisko-Trilj) te na ostalim prometnicama na širem području Sinja.

Vozačima u tranzitu sugeriramo korištenje autoceste A-1 (Dugopolje-Vrpolje-Šestanovac-Ravča) i državne ceste D-1 (brza cesta Solin-Klis-Dugopolje), te alternativnih pravaca prema Kninu i Drnišu cestama D-511, D-56 i D-33.

Za sam  dan blagdana Velike Gospe 15. kolovoza, apeliramo na povećan oprez vozača na svim prometnicama PU splitsko-dalmatinske te apeliramo da izbjegavaju prometovanje državnom cestom D1 kroz Grad Sinj.

IZVOR: PU SD