Petak, 11.08.2006.

BLAGDAN VELIKE GOSPEPredblagdansko je vrijeme u kojem brojni hodočasnici stižu na zavjet Gospi Sinjskoj. Tijekom jutra hodočastili su vjernici iz čitluka i Jasenskoga iza njih i iz Bitelića, Zasioka, Vučipolja, Ugljana, Strmendolca i čaporica.
Sutra od 7,30 minuta služit će se sveta misa za Grad i Podvaroš, a u 9,30 najavljeno je hodočašće Hrvaca, Zelova, Potravlja, Maljkova , Satrića te Tijarice i Kamenskog.
Prošle godine prema statistikama župe kroz hodočastilo je 160.000 vjernika, taj broj ove godine mogao bi biti i veči ističe za naš Radio župnik župe Gospe Sinjske fra Nikica Ajdučić.
Za nedjelju je najavljeno i hodočašće mladih. Svetu misu u 6 sati predvodit će i propovjedati mons. Ivan čubelić.

Od 6. kolovoza u 18 sati i 30 minuta u crkvi se održava i devetnica Gospi Sinskoj, a potom sveta misa, molitve devetnice ove godine održavaju se pod nazivom"Marija Majka moje obitelji". Kažimo i kako molitvu krunice i svetu misu direktno iz svetišta prenosi i Radio Sinj.

Uoči blagdana Velike Gospe u crkvi su počele i ispovjedi. Ispovjediti se može svakoga dana od 6 i 30 do 12 sati i u poslijepodnevnom termminu od 16 do 20 sati. Najveći broj vjernika ipak se očekuje 14. kolovoza, a kulminacija vjerničkog slavlja bit će na sam blagdan Velike Gospe 15-oga.

"DAN GRADA SINJA"Blagdansko slavlje Velike Gospe upotpuniti će i Dan grada Sinja pri kojem će na svečanoj sjednici Gradskog vijeća biti dodjeljene kolektivne i osobne nagrade Grada kao i nagrada za životno djelo. Iz uprave Grada ističu kako su za tu svečanost poslali preko 250 pozivnica na različite adrese u Hrvatskoj te očekuju dolazak većeg broja gostiju i uzvanika iz političkog, kulturnog, športskog i javnog života.

PREDSJEDNIK VAD-a ZADOVOLJAN 291. SINJSKOM ALKOM

Ispred Viteškog alkarskog društva predsjednik Stipe Jukić poslije održane 291. sinjske alke ističe kako su sve važne institucije jako zadovoljne organizacijom alkarskih svečanosti, ipak kaže nekih sitnih propusta propusta je bilo no oni su zanemarivi.

OBAVIJEST ZA PčELARE

Pčelari naše županije najvljuju zajednički edukativni skup na kojem će biti riječi o novim poticajima za pčelare. Druženje će biti u nedjelju u 12 sati u Otoku u tamošnjoj općinskoj dvorani.

"DANI ALKE I VELIKE GOSPE 2006."

Turistička zajednica Grada Sinja po prvi put u Sinju organizira prikaz Opsade Sinja 1715. godine. Prikaz bitke biti će upriličen na Starom gradu večeras u 21 sat.

Večeras se u 20 sati u hotelu Alkar kao dio sinjskog kulturnog ljeta predstavlja monografija u nazivu "Sinjska Košarkaška bajka" autora Sretena Ugrina i Filipa Modrića. Obzirom da u gradu postoji nemali broj ljubitelje ovog športa, očekuje se dobar odziv na promociju spomenute monografije.

VRIJEME

Većinom oblačno povremeno s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Više kiše očekuje se na sjevernom Jadranu, te u Lici i Gorskom kotaru. Vjetar u unutrašnjosti uglavnom slab, a na Jadranu slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka između 11 i 16, na Jadranu od 17 do 22, a najviša dnevna od 18 do 23, na Jadranu između 20 i 25 C.st.

IZVOR:meteo.hr