Ponedjeljak, 11.07.2005.

SINJSKA ALKA U "NATIONAL GEOGRAPHIC"-U

0Sinjska Alka kao tradiocionalna viteška igra u obliku fotografije pronaći će svoje mjesto u eminentnom časopisu "National Geographic" u mjesecu kolovozu. Naime, danas je predviđeno fotografiranje alkara u konjičkom trku upravo na Alkarskom trkalištu.

Da bi fotografija imala iznimnu kvalitetu fotograf Rosuhan odabrao je vrijeme sumraka, točnije negdje oko 20,30 minuta upravo nakon završetka prvih priprema alkara kopljanika na Alkarskom trkalištu.

SKUPšTINA NK JUNAK

Za danas je sazvana Izvanredna skupština Nogometnog kluba Junak, potvrđuju članovi skupštine. Početak je u 17 sati u Galeriji Galiotović i na istoj će se odabrati nova Uprava te budući planovi i aktivnosti kluba. Pozivaju se svi igrači kao i zainteresirani građani da nazoče radu Izvanredne skupštine.

POčEO UPIS NA FAKULTETE

Na sveučilištu u Splitu danas počinju prijamni ispiti za akademsku godinu 2005/2006 koji će trajati do 15.srpnja, i to po posebnom rasporedu za svaki pojedini studij.

Podsjećamo da je ove godine na Splitskom sveučilištu moguć upis 3 635 studenata na nekom od sveučilišnih studija, te 2 130 studenata na stručnim studijima. Dodajmo kako na sam razredbeni ispit studenti moraju ponijeti osobnu iskaznicu ili putovnicu bez koje im neće biti dopušteno polaganje ispita.

Prema kalendaru prijava i upisa nakon prijamnih ispita prvi upisni rok predviđen je od 18. do 22. srpnja. Za one koji ne se uspiju upisati na željeni fakultet ostaje pokušaj upisa na jesenskom roku od 31. kolovoza do 2. rujna .

Ove godine upsuje se prva generacija studenata koja će studirati u skaldu s Bolonjskim procesom, odnosno jedinstvenim europskim sustavom studiranja.

NASTAVLJAJU SE RADOVI NA AUTO CESTI PREMA PLOčAMA

Nastavlju se radovi na autocesti Zagreb-Split-Ploče. Građevinske tvrtke na čelu sa splitskim Konstruktorom te zagrebačkim dvojcem Vijaduktom i Hidroelektrom počele su radove na krševitom terenu Dalmatinskog zaleđa. Riječ je uglavnom o početnim zemljanim radovima.

Teškoće radova na ovom dijelu autoceste već su osjetili građevinari koji su sjeverno od Dugopolja odradili probijanje tunela Zaranač, a nešto istočnije obavili opsežne radove na tunelu Bisko. Ivan Vulić, inženjer zadužen za tunele kaže kako poteškoća nema, dodao je da su građevinari uhodana ekipa koja ide od tunela Sv. Rok pa nadalje te je istaknuo da tuneli nikada nisu bili upitni.

AKCIJA TURISTIčKE ZAJEDNICE GRADA SINJA

Turistička zajednica Grada Sinja i ove je godine pokrenula akciju izbora najljepšeg balkona i okućnice na području grada. Prijave se primaju do 31.srpnja, u prostorijama Radio Sinja koji je, uz Turističku zajednicu i Grad Sinj, suorganizator akcije. Najljepšu okućnicu izabrat će posebno sastavljena komisija koja će obići sve prijavljene vlasnike balkona i okućnica. Vlasnike najljepšeg balkona i okućnice očekuju nagrade, koje će im se dodijeliti povodom Dana Grada Sinja.

VRIJEME

Danas će u prevladavati pretežito do potpuno oblačno i kišovito vrijeme uz obilnije grmljavinske pljuskove. Vjetar slab sjevernih smjerova. Najviša dnevna temperature od 24 do 28°C.