Utorak, 11.05.2010.

Priopćenje za medije gradonačelnika Grada Sinja i njegovih zamjenika te predsjednika Gradskog vijeća vezano uz zatvaranje Sinjskog rodilišta

Gradonačelnik Grada Sinja i i njegovi zamjenici te predsjednik Gradskog vijeća obratili su se javnosti kako bi izrazili nevjericu, zabrinutost i otvoreno nezadovoljstvo s činjenicom zabrane obavljanja rodilišne djelatnosti u Ispostavi Sinj, Doma Zdravlja Splitsko dalmatinske županije.
Posebno su istakli kako se ovakvim birokratskim „potezom pera“ nanosi velika šteta području cijele bivše Općine Sinj, Gradu Sinju, i svim žiteljima ovog područja.
Također dijele zabrinutost i s Upravnim odborom Viteškog alkarskog društva Sinj, budući se ovakvim aktom ugrožava bit, opstojnost i autentičnost Sinjske Alke, a o čijem značaju za Grad Sinj ali i Republiku Hrvatsku ne treba trošiti riječi.
Stoga su zaključno apelirali na Ministra zdravstva i socijalne skrbi gosp. Darka Milinovića i sve ostale relevantne subjekte da još jednom svojim autoritetom utječu na preispitivanje i promjenu predmetne Odluke, te se žurno poduzmu sve potrebne aktivnosti da se nedostaci otklone kako bi rodilište u Sinju i dalje nastavilo egzistirati. Opširnije...

Zatvaraju se rodilišta u Imostkom, Sinju, Makarskoj i Supetru

Rješenjem Ministarsva zdravstva i socijalne skrbi Domu zdravlja Županije splitsko – dalmatinske zabranjeno je obavljanje rodilišne djelatnosti zbog neispunjavanja uvjeta u pogledu prostora, medicinsko–tehničke opreme i zdravstvenih radnika. Prema ovom rješenju zatvaraju se rodilišta u Imostkom, Sinju, Makarskoj i Supetru.

Sa sinoć održane 3. sjednice Upravnog odbora VAD-a upućeno je priopćenje za javnost, povodom odluke Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi o zatvaranju sinjskog rodilišta. U priopćenju između ostalog stoji:
„Alkari smatraju da se, usprkos neprijepornim poteškoćama koja opterećuju poslovanje rodilišta, zalaganjem lokalnih, županijskih i državnih vlasti može i mora pronaći model daljnjeg funkcioniranja rodilišta, radi nespornih alkarskih razloga,ali i radi interesa pronatalitetno uvijek pozitivne Cetinske krajine”.

Na poziv dopredsjednika Županijske udruge Hrvatskih branitelja veterana dragovoljaca Domovinskog rata i sinjskog Gradskog vijeća Mira Bulja,u četvrtak, 13. svibnja, u 10 sati ispred sinjskog rodilišta održat će se skup članova udruga s području Sinja i Cetinskog kraja. Organizator poziva i ostale stanovnike da se priključe skupu kako bi se iskazalo negodovanje odluci Ministarstva zdrastva i dala podrška ideji da se i dalje djeca rađaju u Sinju.

Obavijest

Već tradicionalno žitelji općine Hrvace na dan sjećanja na žrtve Bleiburga posjećuju mjesto stradanja. Tako će biti i ove subote 15. svibnja. U Austriju odlazi čelništvo općine, KUD Hrvace i drugi žitelji. Polazak je u petak u 23,30 ispred restorana Vreba Hrvace

Obavijest

Udruga umirovljenika Sinj organizira dvodnevni izlet na otok Korčulu i poluotok Pelješac, 19. i 20. svibnja. Zainteresirani članovi prijavit se mogu u tajništvu Udruge.

Sport

Danas, 11. svibnja, u 17 sati igra se odgođeni susret 3. HNL jug Hrvace-Uskok.

Kino danas

U sinjskom kinu u 20,00 sati prikazuje se triler “Otok Shutter”. U glavnoj ulozi igra Leonardo Di Caprio.

Kronika 92

Tijekom noći na području Cetinskog kraja evidentirane su dvije provale. Zasad nepoznati počinitelji provalili su u benzinsku postaju Trilj i kiosk Tiska u Sinju. Nakon očevida policija traga za počiniteljima.

Stanje na cestama

Zbog radova, na autocesti A 1, na dionici Bosiljevo-tunel Sveti Rok, promet ide jednim trakom: - u smjeru Splita: od 119. do 127. km i od 205. do 210. km, a u smjeru Zagreba: od 119. do 130. km. Brzina vožnje ograničena je na 60 km/h.
IZVOR: HAK

Vrijeme

Promjenljivo oblačno ponegdje s kišom, dok su ponajprije na sjevernom Jadranu mogući i rijetki pljuskovi s grmljavinom. Vjetar slab i umjeren južni i jugozapadni, a na Jadranu mjestimice umjereno i jako jugo. Najviša temperatura zraka uglavnom od 18 do 23 °C, u gorskim krajevima malo niža.
IZVOR: DHM