Srijeda, 11.04.2007.

U Splitu preminuo 2,5-godišnji dječak iz Trilja

SPLIT - Dvoipolgodišnji dječak Dario Grubišić čabo koji je u ponedjeljak poslijepodne upao u rječicu Rudu u mjestu Jabuka kod Trilja jutros oko 6 sati preminuo je na jedinici intenzivnog liječenja u splitskoj Kliničkoj bolnici.

Dežurni liječnik je rekao da je dječak cijelo vrijeme bio priključen na aparate za održavanje života i da se takav ishod, s obzirom na njegovo kritično stanje, nažalost i očekivao.

Glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske Marina Kraljević Gudelj rekla je da je policija obavila očevid te ispituje okolnosti kako bi se utvrdilo je li bilo elemenata kaznenog djela. Prema njezinim riječima, u cijeli su slučaj uključeni i djelatnici Centra za socijalnu skrb iz Trilja te Općinsko državno odvjetništvo za mladež.

Dječak je s ocem Antom te braćom Tomislavom i Slavenom ponedjeljak došao u posjet stricu koji ima restoran na predjelu Gaz uz rječicu Rudu, kod Trilja. Kad su primijetili da je Dario nestao, stric i njegov brat Tomislav potrčali su i našli ga 500 metara nizvodno od mosta na Rudi. Stric je skočio u vodu, izvukao ga, davao mu umjetno disanje i nakon što je brzo došla sinjska Hitna pomoć, Dario je prevezen u Split.

Državno odvjetništvo u suradnji sa sinjskom policijskom postajom, Odsjekom za maloljetnu delinkvenciju, te Centrom za socijalnu skrb u Sinju poduzet će sve daljnje radnje. U sinjskom Centru za socijalnu skrb potvrdili su kako je nakon smrti druge Darijeve sestre Ane, koja se 2001. utopila u rječici Rudi, obavljen nadzor nad roditeljskom skrbi.

Taj nadzor je trajao godinu dana, a izvršen je temeljem prijave dobivene od Državnog općinskog odvjetništva i temeljem zakonskih ovlasti. Godine 1998. u istoj rječici utopila se i sestra Nikolina, a obitelj ima još četiri sina, dva maloljetna i dva punoljetna. (H, jl)
IZVOR: JUTARNJI LIST

SJEDNICA GRADSKOG POGLAVARSTVA GRADA SINJA

Sutra u 13,00 sati održat će se 52. sjednica Gradskog poglavarstva Grada Sinja. Na Dnevnom redu je 18 točaka. Izdvajamo: Prijedlog Plana motrenja, čuvanja i ophodnje građevina i površina otvorenog prostora za koje prijeti povećana opasnost od nastajanja i širenja požara te Prijedlog zaključka o raspisivanju javnog nadmetanja za ustupanje usluga izrade idejnog i glavnog projekta izgradnje trafostanice u Gospodarskoj zoni Kukuzovac. Sjednica će početi u 13,00 sati.

AKCIJA DARIVANJA KRVI U SINJU

Gradsko društvo Crvenog križa Sinj u petak organizira 6. ovogodišnju akciju dragovoljnog darivanja krvi na koju su pozvali sve davatelje krvi i druge zdrave osobe od 18 do 65 godina života. Akcija će se održati u prostorijama Društva od 9,00 do 13,00 sati. Do sada je prikupljeno oko 250 doza , a plan je 800 doza.

OBAVIJEST IZ UVDR CETINSKOG KRAJA IZ HRVACA

Za 12. svibnja Udruga veterana Domovinskog rata Cetinskog kraja iz Hrvaca organizira putovanje u Bleiburg na već tradicionalnu svečanost obilježavanja bleiburške tragedije. I ove godine Hrvatačani su uz pomoć općine i mnogobrojnih sponzora za sve zainteresirane osigurali besplatan prijevoz i ručak. Stipe Radan iz organizacijskog odbora istaknuo je kako su svake godine mladići i djevojke u narodnim nošnjama dio protokolarnog dijela svečanosti.
Prijave se vrše u zgradi općine Hrvace u okolnim župnim uredima te na broj 098/170-15-91

KONCERT

Uskršnji koncert u crkvi čudotvorne Gospe Sinjske u petak će održati Zbor splitskih liječnika pjevača. Njihovi gosti će biti sopranistice Neli Manuilenko i Sanja Erceg Vrekalo, tenori Sveto Komenović- Matošić i Stefan Kokoškov i bariton Ratomir Kliškić.

SPORT

Danas se igraju susreti 4. HNL u 16 sati Hrvace dočekuju Raštane, u isto vrijeme Glavice gostuju u Drnišu kod Doška, a OSK u gostima kod Dragovoljca.

Sutra i prekosutra u organizaciji žRK Sinj održati će se tradicionalni rukometni turnir za mlade rukometašice rođene 1994 i 96 godišta u obje dobne skupine nastupit će 14 ekipa. Turnir je inače tradicionalnog naziva Uskršnji zeko.

Jučer je u čaporicama svečano obilježena godišnjica osnivanje kluba NK čaporice i dvogodišnjica otvaranja športsko rekreacijskog centra Zdenko Pavela Cato. Odigran je i nogometni susret veterana čaporica i OSK-a u kojem su uspješniji bili domaćini koji su pobijedili 3:2. Prije ovih svečanosti održana je sveta misa te su položeni vijenci na grob poginulog branitelja po kojem centar nosi ime.

"NACIONALNI SAJAM PRšUTA SINJ 2007."



"Nacionalni Sajam Pršuta Sinj 2007."

Poštovani, obavještavamo Vas o održavanju specijaliziranog sajam pršuta i suhomesnatih proizvoda 20.-21..04.2007. godine.

Vođeni pozitivnim iskustvima organiziranja i održavanja manifestacije prvog Nacionalnog sajma pršuta 2006 godine i općom zainteresiranosti da manifestacija postane tradicionalna priredba koja bi okupljala sve čimbenike pršutarske proizvodnje, od uzgajivača svinja, proizvođača pršuta pa do vladinih i strukovnih institucija.
Sa sigurnošću možemo reći da se ipak veliki pomak dogodio u Sinju prošle godine na dvodnevnom specijaliziranom ''Nacionalnom sajmu pršuta''.
Uz potporu, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva , Splitsko-dalmatinske županije, USAID-a projekta Poduzetna Hrvatska, a u cilju očuvanja gastronomskog naslijeđa te unapređenja konkurentnosti hrvatskih proizvoda; Poduzetnički Centar Sinj je privukao zavidan broj interesenata te pokrenuo inicijativu za održavanje drugog ''Nacionalnog sajma pršuta''.
Da je prvi sajam već generirao uspješne inicijative govori činjenica da su se nedugo nakon završetka sajma dalmatinski proizvođači pršuta udružili te osnovali Udrugu '' Dalmatinski Pršut'', a u cilju uspostavljanja standardizacije proizvodnje, zaštite dalmatinskog pršuta i dobivanja oznake kvalitete. S druge su strane isto tako dalmatinski proizvođači uvidjeli da su zbog neorganizirane proizvodnje i nedostatka kooperacije s uzgajivačima svinja i proizvođačima stočne hrane ostavili prostora susjednim zemljama za plasman njihovih proizvoda pod nazivom- ''Dalmatinski pršut''.
...