Nedjelja, 11.02.2007.

Hrvace su postale carstvo paraglajdera

EKSTREMNI SPORT: Klub "Pegaz" već treću godinu zaredom u Biteliću organizira Leteću alku
Autor MARIJA NORAC KEVO

HRVACE - Otkad je prije šest godina osnovan Paraglajding klub "Pegaz" iz Hrvaca, taj klub sa zanimljivim sportskim disciplinama posljednje je četiri godine doživio ekspanziju, a uz to je popularan i po održavanju Leteće alke koja se održava već treću godinu u mjestu Biteliću u općini Hrvace.

Svijet na okupu
Leteća alka jedna je i jedinstvena, a zbog svoje popularnosti i pristupa internetu ima sve više inozemnih natjecatelja.
Možemo slobodno reći da je u srpnju, kad se Alka održava, cijeli svijet u Hrvacama na okupu, osim Europljana tu su i brojni drugi predstavnici sa svih kontinenata.
Glavno središte zbivanja jest uzletište Greda na Biteliću, gdje Pegaz ima svoj kamp. često se dogodi da zaljubljenici u slobodno letenje padobranom uz korištenje termičkih strujanja i brzine vjetra samoinicijativno dođu na Bitelić i uživaju.

Zbog dobre staze i klime, gosti mogu uživati i letjeti pet-šest sati. U razgovoru s Jerkom Odžakom, predsjednikom i instruktorom u klubu, doznali smo da je ovaj ekstremni sport turistički hit u svijetu pa se tako i Hrvatačani žele približiti obitelji hrvatskog turizma.

Neopisiv doživljaj
Poletna se staza nalazi 700 metara nad morem i neopisiv je doživljaj iz zraka promatrati zemlju.
Leteća alka održava se početkom srpnja, uoči popularne Sinjske alke u kolovozu. Svaki letač spušta se s Grede triput na njezino podnožje, gdje je ucrtana alka. Pobjednik je onaj tko u ta tri slijetanja skupi više punata.

U slučaju da netko ima isti broj punata, paraglajderi se pripetavaju do konačne pobjede. Klub namjerava organizirati i akrobatsko natjecanje u Omišu jer je taj grad stvoren za letenja, a pridonijet će i razvoju turizma.
IZVOR: VEčERNJI LIST