Sindikalni vođa radnika Iva Radonja tvrdi: Predsjednik suda nam je lagao

Na pisani upit Nezavisnih hrvatskih sindikata što je sa zahtjevom da se po prijedlogu radnika za otvaranje stečaja nad tom tvrtkom iz odlučivanja izuzmu Trgovački sud u Splitu i svi suci toga suda, Visoki trgovački sud u Zagrebu odgovorio je da je predmet uzet u rad i da će, kako je riječ "o predmetu za koji je zakon propisao hitnost u rješavanju..., imati prioritet u donošenju odluke".

− Ovim dopisom Visoki trgovački sud razotkrio je laž Ive Bakalića, predsjednika Trgovačkog suda u Splitu. Kada je nas 15 radnica 21. svibnja odbilo napustiti zgradu Općinskog suda u Sinju zato što Visoki trgovački sud nije donio rješenje, predsjednik Bakalić mi je u telefonskom razgovoru rekao da je Visoki trgovački sud odbio zahtjev uprave Dalmatinke nove i da će predmetni sudac Ivan Basić sutradan na stolu imati cijeli spis.

Ja zaključujem da nas je predsjednik Bakalić prevario samo da bismo mi toga dana napustili zgradu sinjskog Općinskog suda - izjavila je u petak Iva Radonja, predsjednica Nezavisnog sindikata i vođa obespravljenih radnika Dalmatinke nove okupljenih ispred ulaza u tvornicu.

Radnici su u petak sudu u Zagrebu ostavili rok da donese rješenje do idućeg četvrtka. U protivnom, ovi patnici Dalmatinke nove odlučili su otići u Zagreb i prosvjedovati pred Visokim trgovačkim sudom sve dok sud ne donese rješenje.

Okupljeni radnici, ogorčeni zbog napuštenosti od vlasti svih razina i što pravni sustav svojim nefunkcioniranjem dopušta kršenje njihovih prava, odlučili su zatražiti pomoć međunarodnih udruga za zaštitu ljudskih prava.
IZVOR:SLOBODNA DALMACIJA

13.06.09