BLAGDAN SVETOG ANTE

Danas se slavi blagdan Svetoga Ante Padovanskog. Omiljenog sveca Katoličke crkve, vjernički puk štuje i pozna kao sv. Antuna Padovanskoga, jer mu se u glasovitoj Padovi čuvaju zemni ostaci, iako je rodom Portugalac iz Lisabona. Napisao je Nedjeljne propovijedi. U Padovi je napisao i veliku zbirku propovijedi za blagdane svetaca te uspješno održao i niz korizmenih nagovora i propovijedi. Dvadesetak dana prije smrti povukao se u samoću. Shrvan dugotrajnom bolešću, umro je u petak navečer, 13. lipnja 1231. godine.

Sveti Ante Padovanski zaštitnik je župe Turjaci. Svečano misno slavlje jutros je u mjesnoj crkvi predvodio fra Blaž Toplak. Blagoslov djece će biti poslijepodne u 18 sati

U Crkvi čudotvorne Gospe Sinjske svečana sveta misa i blagoslov djece i ljiljana bit će u 19 sati.

Blagdan svetoga Ante slavi se i u triljskom naselju Ugljane. Poslijepodnevna sveta misa počet će u 18 sati, a nakon nje će biti blagoslov djece i ljiljana.

Posebno svečano danas je u Neoriću. KUD "Ban Neorić", koje je osnovano prije godinu dana, organiziralo je kulturno umjetnički program na kojem će nastupiti 15-tak kudova iz Dalmacije i BiH.

13.06.09