Odbačene prijave protiv radnika Dalmatinke Nove i novinara

Općinsko državno odvjetništvo u Sinju je odbacilo kaznene prijave protiv predsjednice Nezavisnog sindikata Dalmatinke Nove Ive Radonje (56) zbog prijetnje kao i odvjetnika Zorana Vujanovića (46), HRT-ove reporterke Magdalene šipić (34), te našeg novinara Tonija Paštara kao i grupe radnika uništene sinjske tvornice, podnesene u ime Dalmatinke Nove d.d. Sinj preko predsjednika Uprave, zbog narušavanja nepovredivosti doma ulaskom u tvornicu.

Policijska postaja u Sinju je na zahtjev Općinskog državnog odvjetništva provela predkaznenu obradu i prikupila podatke koji su prijavljene osobe oslobodile svake sumnje.

ODO Sinj navodi kako je suvlasnik trgovačkog društva, a koje je i vlasnik nekretnina, na traženje predstavnika sindikata dozvolio korištenje tih nekretnina. To se odnosilo i na vrata ograde kroz koju su ušli radnici, kao i prostora sve do vrata prostorija tvornice.

Motiv prijavljenih radnika Dalmatinke Nove da uđu u tvornicu je bio odlazak do prostorija uprave gdje bi zatražili određene podatke vezano za povrijeđena im radna prava. Kako su vidjeli otvoren pogon, ušli su i potom samoinicijativno izašli, a da pri tom nisu otišli u prostoriju uprave tvornice.

Prijavljeni novinar Paštar i kolegica s HRT-a Magdalena šipić su obavljali svoj zadatak, izvještavali javnost o javnom prosvjedu radnika Dalmatinke Nove d.d. Sinj koji je organiziran sukladno pozitivnim propisima. U prijavi protiv Ive Radonje za prijetnje odvjetništvo nije našlo obilježja kaznenog djela budući da nije prijetila konkretno određenoj osobi.
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA

02.06.09