Sinj: četvrti "Nacionalni sajam pršuta" i suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem


Piše i snima: žarko KODžOMAN

Poduzetnički centar Sinj, vođen pozitivnim iskustvima organiziranja i održavanja prva tri "Nacionalna sajma pršuta" i suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem, organizirat će i četvrti.

Pod generalnim pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, četvrti "Nacionalni sajam pršuta" i suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem održat će se u petak i subotu, 24. i 25. travnja, u prostoru hotela Alkar u Sinju. Pokrovitelji ovog sajma su Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i Hrvatska gospodarska komora. Suorganizatori su Splitsko-dalmatinska županija i Grad Sinj.
Svoje sudjelovanje na Sajmu prijavilo je 60 izlagača. Tako Poduzetnički centar Sinj organiziranjem "Nacionalnog sajma pršuta", kao gastronomske i turističke manifestacije, uspijeva na jednom mjestu okupiti sve relevantne čimbenike u proizvodnji i plasmanu pršuta i ostalog asortimana suhomesnatih proizvoda.

Na Sajmu se očekuje sudjelovanje vodećih proizvođača pršuta i suhomesnatih proizvoda s područja Hrvatske, regionalne mesne industrije, potom predstavnika udruga proizvođača, individualnih proizvođača, vodećih proizvođača "istarskog pršuta", koji tradicionalno sudjeluju na Sajmu, kao i gostiju iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Bit će tu i predstavnici Udruga uzgajivača svinja, regionalna obiteljska gospodarstva koja se bave uzgojem svinja i proizvodnjom tzv. "domaćeg pršuta", te predstavnici vodećih trgovačkih lanaca, hotelijera i ugostitelja.

U sklopu Sajma bit će održano ocjenjivanje kvalitete i specifičnosti pršuta pojedinih proizvođača.

- Moram istaknuti da je postao prestiž sudjelovati na Sajmu u Sinju i dati pršut na ocjenjivanje. Naime, komisija za ocjenjivanje pršuta na Sajmu u Sinju jedinstvena je u Republici Hrvatskoj. Sastavljena je od renomiranih hrvatskih stručnjaka. Inače, ovaj Sajam održat će se u unutarnjem prostoru od 320 kvadrata i vanjskom prostoru od 320 kvadrata - rekla je direktorica Poduzetničkog centra Sinj Ana Barać.

Ocjenjivanje kvalitete pršuta obavljat će se temeljem "Pravilnika o ocjenjivanju kvalitete pršuta". U ocjenjivačkom dijelu programa također će biti ocjenjivani proizvodi u kategorijama trajni suhomesnati proizvod i polutrajni suhomesnati proizvod.

Inače, u sklopu revijalnog dijela programa Sajma bit će prezentirana vještina aranžiranja jela s pršutom. Riječ je o Gastro reviji pod nazivom "Pršut na pijatu". U subotnjem dijelu programa Sajma predviđena je i revija tj. izložba vina.
IZVOR: www.glasdalmacije.hr

22.04.09