Sinjske mažoretkinje - Brončane na svjetskom prvenstvu u Twirlingu i mažoret plesuSinjske mažoretkinje osnovane su 1997. godine, na inicijativu Turističke zajednice grada Sinja. Djeluju pod stručnim vodstvom trenerice i koreografkinje Vesne Jukić-Bračulj, i predsjednice Davorke Dukić. Sinjske mažoretkinje djeluju u različitim dobnim kategorijama: ml. juniori, kadeti, juniori i seniori, te njeguju različite mažoret i twirling discipline, a trenutno imaju 130 članica.

Od 1998. članice su HRSAM-a, odnosno Hrvatskog saveza mažoretkinja koji je član svjetske krovne organizacije mažoret i twirling timova iz cijeloga svijeta NBTA-world, a od 2005. i članice HTS-a Hrvatskog twirling saveza (Twirling-u Hrvatskoj relativno mlada sportska disciplina koja sadrži elemente mažoret plesa i ritmičke gimnastike, dok u svijetu Twirling postoji više od 100 godina, a prvo natjecanje je održano u Chicagu 1935. godine).

U svojoj riznici imaju više od 150 medalja različitog sjaja, a ponose se i sa šest naslova prvakinja Europe, te sudjelovanjem na dva svjetska prvenstva u twirlingu 2003. Francuska, 2006. Nizozemska i 2009. Belgija.

Protekli tjedan, točnije od 08.04-12.04.2009. godine, sinjske mažoretkinje su kao kao dio hrvatske reprezentacije, predstavljale Hrvatsku na "Svjetskom prvenstvu u Twirlingu" koje se održalo u Belgijskom gradu Gentu. Sinjanke su Hrvatsku predstavljale u 12 različitih disciplina, a kući su se vratile s brončanom medaljom,i to u kategoriji "Parade Corp-juniori" (u kojoj su inače aktualne prvakinje Europe (Brno listopad 2008.), a od njih su bile bolje: ekipa iz Nizozemske 2. mjesto i ekipa iz SAD-a 1. mjesto.

Na natjecanju su sudjelovale 22 zemlje iz cijelog svijeta, a službeno se natjecalo 14 zemalja i to redom: Kanada, Hrvatska, češka, Engleska, Francuska, Njemačka, Nizozemska, Irska, Italija, Norveška, španjolska, SAD, Djevičanski otoci i Belgija.Reprezentacijua Hrvatske osvojila je ukupno 7 medalja i to tri srebrene i tri brončane:

Tihomir Bendelja - iz Ludbrega tri srebrene medalje u solima: solo 1 štap, solo 2 štapa i solo dance juniori

Tihomir Bendela i Roberta Kovačić - iz Ludbrega brončana medalja u: Duetu juniori

Ekipa iz Požege brončanu medalju u disciplini Show corps

Ekipa iz Kaštela brončanu medalju u disciplini Parade Corp - senior

Ekipa iz Sinja brončanu medalju u disciplini Parade Corp - juniori

Od ostalih značajnijih rezultata postignutih za Hrvatsku ističu se splitske mažoretkinje s osvojenim 5 mjestom u disciplini Zastave, te ponovno sinjske mažoretkinje sa osvojenim 6. mjestom u disciplini "Team dance twirling - juniori".

Natjecanje se odvijalo u 15 različitih disciplina od kojih se sola i dueti djele na četiri dobne skupine.

Zanimljivo je spomenuti da su se na ovom natjecanju medalje osvojilo samo pet zemlja i to: SAD, Nizozemska, Francuska, Hrvatska i Italija, dok je većina zlatnih medalja otišla u SAD, točnije od 36 mogućih SAD su osvojile 33 zlatne medalje, dok su od preostale tri, dvije otišle u Nizozemsku i to za discipline " ZASTVE" i "POM-PONI", a jedna u Fransusku točnije Cyrilu Martinu za solo 1 štap seniori.16.04.09