Prva žena na čelu Ruđera


Danica Ramljak (Foto: PIXSELL)

Od sedmero kandidata Upravno vijeće Instituta Ruđera Boškovića izabralo je znanstvenicu Danicu Ramljak za ravnateljicu tog instituta na razdoblje od četiri godine.

Na natječaj za imenovanje ravnatelja bilo se prijavilo sedmero kandidata i u postupku izbora svi su oni predstavili svoje programe vođenja IRB-a na zajedničkim sjednicama Znanstvenog i Upravnog vijeća 10. i 17. ožujka 2009., temeljem kojih je Znanstveno vijeće dalo potporu aktualnom predsjedniku Znanstvenog vijeća Nevenku Biliću i Danici Ramljak.

Nakon razmatranja mišljenja natječajnog odbora i mišljenja Znanstvenog vijeća, Upravno vijeće na sjednici 24. ožujka izabralo je za ravnateljicu Danicu Ramljak, za razdoblje od 2009. do 2013.

Danica Ramljak, hrvatska znanstvenica, znanstvenu je karijeru ostvarila u SAD-u. Prva je žena na čelu IRB-a u njegovoj 60 godišnjoj povijesti.

U svjetskim znanstvenim krugovima Danica Ramljak postigla je ugled dokazima da polifenoli iz kakaoa u laboratorijskim uvjetima selektivno ubijaju stanice raka dojke, na čemu je kasnije u svijetu provedeno više istraživanja.
Nova ravnateljica dužnost će preuzeti 15. svibnja, a do tada će dužnost ravnatelja obnašati Jaroslav Horvat .
IZVOR:Hina|Net.hr

26.03.09