Četvrtak, 10.12.2009.

U Sinju se obilježava 10. godišnjice smrti prvog Hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana


FOTO: www.hdz-samobor.com
U Sinju se obilježava 10. godišnjice smrti prvog Hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana, koji je ujedno i počasni vojvoda Viteškog alkarskog društva. Gradonačelnik Sinja Ivica Glavan sa suradnicima vijenac je položio jutros. Gradska organizacija HDZ-a položit će vijence i zapaliti svijeće ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u 17,00 sati, a zatim ispred biste dr. Franje Tuđmana na gradskom Trgu koji nosi njegovo ime. Misa zadušnica služit će se u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske u 18,00 sati.
                                                               
Vijence će položiti i predstavnici VAD-a, braniteljskih udruga i nezavisni vijećnik Miro Bulj, nositelj liste HČSP-a, HP-a, HPP-a i HDS-a. Na odavanju počasti dr. Tuđmanu jutros na zagrebačkom Mirogoju nazočila su četiri alkara i četiri alkarska momka te dva člana uprave VAD-a.

UHBDDR Sinja poziva svoje članove i druge koji štuju lik i djelo prvog hrvatskog prerdsjednika na svetu misu u 18,00 sati u crkvu Gospe Sinjske. Udruga poziva građane Sinja da večeras u svojim domovima upale svijeću u znak sjećanja na dr. Franju Tuđmana.

Gradonačelnik Ivica Glavan održao sjednicu sa Stožerom za zaštitu i spašavanje Grada Sinja

Gradonačelnik Ivica Glavan danas, 10. prosinca, održao je sjednicu sa Stožerom za zaštitu i spašavanje Grada Sinja, na kojoj se razgovaralo o smjernicama i analizi sustava zaštite spašavanja na teritoriju Grada. Stožer je donio program za izradu procjene ugroženosti i planova zaštite i spašavanja za Grad Sinj, a usvojen je i program rada za 2010. godinu. Stožer će tijekom iduće godine održati vježbu radi provjere i poboljšanja rukovođenja i zapovijedanja operativnim snagama zaštite i spašavanja.

Natječaj za sufinanciranje premije osiguranja u poljoprivredi

Gradonačelnik Grada Sinja Ivica Glavan objavio je natječaj za sufinanciranje premije osiguranja u poljoprivredi na području Sinja za 2009. godinu. Natječaj je objavljen na web stranici Grada , a otvoren je do zaključno 18. prosinca ove godine. Obrazac prijave preuzima se u zgradi Grada Sinju, u sobi 51, svakim radnim danom od 8 do 15 sati.

Izložba Foto-video udruge Sinj

U Galeriji Galiotović danas, 10. prosinca, će se otvoriti Izloba  Foto–video udruge  Sinj pod nazivom „Priče iz kamena“. Otvaranje je najavljeno za 19 sati.

Promocija knjige Marijana Sikirice "Izreke i poslovice"

Promocija knjige Marijana Sikirice „Izreke i poslovice“ bit će danas, 10. prosinca,  u 15,00 sati u triljskoj knjižnici, a u 17,00 sati u sinjskoj knjižnici. O knjizi će govoriti prof. Miljenko Buljac koji je ujedno i urednik knjige. Nakladnik je Ogranak Matice hrvatske Sinj.

Udruga "Viola Odorata" održava radionicu "Dekupaž tehnika"

Udruga "Viola Odorata" danas, 10. prosinca,  od 16,00 do 19,00 sati organizira radionicu „Dekupaž tehnika“ odnosno salvetiranje na namještaju. Radionice se održavaju u okviri prodajne izložbe u Alkarskim dvorima

Kino danas

Na repertoaru sinjskog kina večeras je američki romantično – fantastični tinejdžerski film „Sumrak – mladi mjesec“  Početak je u 19,45 sati.

"Međunarodni mjesec borbe protiv ovisnosti“


Udruga za pomoć i prevenciju u rješavanju problema ovisnosti „Novi put“ u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca obilježava „Međunarodni mjesec borbe protiv ovisnosti“ koji se obilježava na nacionalnoj i lokalnoj razini.
U tom razdoblju Udruga je organizirala niz aktivnosti pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske Ureda za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga s ciljem upozoravanja cjelokupne javnosti, a posebno učenika i mladih sa područja Grada Sinja i Cetinskog kraja na problem zlouporabe svih oblika sredstava ovisnosti, a osobito droga.
Aktivnosti koje su organizirane u svrhu obilježavanja „Međunarodnog mjeseca borbe protiv ovisnosti“ su ciklus tematskih predavanja, tematskih radionica i parlaonica-komunikacijskih skupina pod nazivima:
“Alkohol,droga i pušenje-štetne posljedice”
„Moj stav o ovisnosti“
„Pravom odlukom u siguran život“
„Znanjem protiv ovisnosti ”
„Bolje spriječiti, nego liječiti“.
“Pušenje u javnim prostorima-da ili ne?”
„Ispravnim životom protiv ovisnosti“
„Droga je zlo“
“Stop pušenju”
Te igraonica znanja o ovisnosti „Prvi koraci u siguran život“
Navedenim aktivnostima su obuhvaćene osnovne škole sa područja Grada Sinja i Cetinskog kraja odnosno Osnovna škola Ivana Lovrića, Osnovna škola Fra Pavla Vučkovića, Osnovna škola Ivana Mažuranića, Osnovna škola Kamešnica-Otok.
Do kraja razdoblja obilježavanja „Međunarodnog mjeseca borbe protiv ovisnosti“ Udruga ima u planu organizirati još tematskih radionica i komunikacijskih skupina.

Stanje na cestama

Za sav promet otvorena je dionica autoceste A 1 Sveti Rok-Maslenica, nakon stišavanja bure. Vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h, a jak vjetar povremeno puše i na dionici Šestanovac-Ravča gdje je brzina ograničena na 80 km/h.

Jadranskom magistralom (D 8) od Senja do Karlobaga još je zabrana prometovanja za I. skupinu vozila (autobuse na kat, motocikle i vozila s kamp prikolicama), a na dionici Karlobag-Sveta Marija Magdalena (D 8) zabrana je za I. i II. skupinu (autobuse na kat, motocikle, vozila s kamp prikolicama i vozila s natkrivenim tovarnim prostorom).
IZVOR: HAK