Subota, 10.12.2005.

ANTE GOTOVINA U HAGU


Dolazak Ante Gotovine u haški pritvor FOTO: Vijesti RTL-a
DEN HAAG - Kolona vozila nizozemske policije, koja je od španjolske policije preuzela generala Antu Gotovinu na aerodromu u Rotterdamu, stigla je nešto iza 14:00 sati u pritvor Haškog suda.

Tri policijska vozila ušla na glavni ulaz pritvorske jednice UN-a, smještene u haškom predgrađu Scheveningen, gdje je nizozemska policija Gotovinu predala Međunarodnoj policiji UN-a, koja upravlja pritvorom u kojem se trenutačno nalazi 48 optuženika.

Dolazak je pratilo najmanje deset televizijskih ekipa i više desetaka hrvatskih i stranih novinara.

Nakon preuzimanja uslijedila je standardna procedura prihvata optuženika, koja uključuje fotografiranje, uzimanje otisaka prstiju, evidentiranje identiteta, datuma podizanja optužnice i naloga za uhićenje, ime pravnog zastupnika i drugo.
Nakon toga je sastavljen inventar novca, dragocjenosti i odjeće koje Gotovina ima kod sebe. Liječniki je pregledan i smješten u zasebnu ćeliju.

Prema propisima o pritvoru, Gotovina treba biti upoznat s informacijama o pravnom, diplomatskom i konzularnom zastupanju koje mu stoji na raspolaganju.

Novi pritvorenik potom može o svom boravištu obavijestiti obitelj, pravnog zastupnika i diplomatskog predstavnika svoje zemlje.

U proceduri prihvata uobičajen je i razgovor novog pritvorenika s upraviteljem pritvora Thimotyem McFaddenom. Nakon što je provedena cijela procedura prihvata, Haški sud je službeno priopćio da se general Gotovina nalazi pod njegovoj nadležnošću u pritvoru UN-a.

"Potvrđujem da je general Ante Gotovina stigao u pritvor Haškog suda, odnosno pod njegovu nadležnost, nešto poslije 14 sati", izjavio je glasnogovornik suda Jima Landale.

"To je vrlo značajan trenutak za Haški sud. General Gotovina bio je u bijegu više od četiri godine, pozdravljamo njegovo uhićenje i prebacivanje", ocijenio je Landale.

"Više nema ni jednog bjegunca iz Hrvatske", rekao je Landale i dodao da se Haški sud i međunarodna zajednica sada mogu koncentrirati na preostalih šest bjegunaca od ukupno 161 optužene osobe, posebno na Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Ponovio je da Haški sud neće prestati s radom dok se oni ne nađu iza rešetaka.

Prvo pojavljivanje Gotovine pred sudom, kako bi se izjasnio o krivnji, zakazano je za ponedjeljak u 12.45. sati.

IZVOR:Hina|IskonInternet

GOTOVINA LETI U HAG

foto:vijesti RTL-a
MADRID - General Ante Gotovina odveden je u subotu ujutro iz madridskog zatvora kako bi španjolskim vojnim avionom, koji je iz vojne baze Getafe poletio u 9:25 sati, bio prebačen u Nizozemsku i predan Haškom sudu.

Gotovina je napustio zatvor Soto del Real pokraj Madrida točno u 8 sati, javili su France-Presse i Reuters pozivajući se na očevice pred zatvorom. Dvije policijske 'marice' su pod rotirajućim svjetlima napustile zatvor i krenule u smjeru vojne baze.
Iako su agencije prvo objavile da će avion poletjeti iz baze Torrejon de Ardoz, France-Presse sada javlja, pozivajući se na izvore s lica mjesta, da se radi o vojnoj bazi Getafe u južnom predgrađu Madrida.

"Avion u kojem se nalazi general Gotovina poletio je prije nekoliko minuta u smjeru Rotterdama", rekao je za France-Presse izvor u vojnoj bazi Getafe.
Roterdamski aerodrom od haškog pritvora u Scheveningenu udaljen nešto manje od 30 kilometara. U avionu se s Gotovinom nalaze i španjolski agenti Interpola, objavio je isti izvor.

Nakon stupanja na teritorij Nizozemske, predstavnici Haškog suda Gotovinu će upoznati s optužbama protiv njega i njegovim pravima, bit će mu oduzete stvari koje ima kod sebe, nakon čega će ga uhititi nizozemska Kraljevska policija 'Marchusse' i prepratiti u pritvor UN-a u Scheveningenu, gdje će biti liječnički pregledan i bit će mu određen smještaj.
Prvo pojavljivanje generala Gotovine pred sudom, radi izjašnjavanja o krivnji prema točkama optužnice, očekuje se u ponedjeljak. U slučaju da se ne želi izjasniti na prvom pojavljivanju, pravila suda omogućuju mu dodatno izjašnjavanje u roku od 30 dana.

Politika Haškog suda je da ne najavljuje dolazak optuženika u pritvor, već samo da službeno potvrdi da je optuženik pod nadležnošću suda nakon što se obavi transfer i propisana procedura, koja obično traje tri do četiri sata od dolaska na aerodrom.
U Haag u subotu stižu i Gotovinini odvjetnici Marin Ivanović iz Zagreba i Luka Mišetić iz Chicaga, koji su od ranije registrirani u Tajništvu Haškog suda kao branitelji u drugim predmetima, što će pojednostaviti njihovo angažiranje u Gotovininoj obrani i omogućiti da budu s njim u sudnici na prvom pojavljivanju.

Očekuje sa da će Mišetić i Ivanović u subotu i nedjelju posjetiti Gotovinu u haškom pritvoru.

O dolasku Gotovine u Haag, koji je u bijegu proveo četiri i pol godine od podizanja optužnice u lipnju 2001, iz glavnog grada Nizozemske ovih dana izvještavaju brojni hrvatski novinari.

Gotovina je optužen u sedam točaka za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja zbog zločina protiv srpskih civila i njihove imovine, koje su snage pod njegovim zapovjedništvom navodno počinile tijekom i nakon operacije Oluja od kolovoza do studenog 1995. na širem području Knina.
IZVOR:Hina|IskonInternet

SJEDNICA GRADSKOG POGLAVARSTVA GRADA SINJA

Na sjednici Gradskoga poglavarstva predstavljen je prijedlog proračuna Grada za sljedeću 2006. godinu. Proračun koji je predstavljen Gradskom poglavarstvu iznosi oko 62 milijuna kuna. Kako nas je izvjestila tajnica Grada Nataša Poparić 8 milijuna kuna proračunskih sredstava predviđeno je za Javnu upravu i administraciju.
Upravni odjel komunalnih djelatnosti ovom preraspodjelom sredstava dobio bi nešto manje od 11 milijuna kuna, a sredstva su namjenjena postavljanju javne rasvjete, izgradnji nogostupa i asfaltiranju cesta.
Najveći dio proračunskoga kolača pripasti će Upravnom odjelu za prostorno planiranje, gospodarenje prostorom i razvoj. Tom odjelu namjenjeno je nešto manje od 28 milijuna kuna, a sredstva će se namjeniti aktivnostima promicanja poduzetništva, otplatama kredita ali i realizaciji određenih projekata Gradskog poglavarstva.
Upravnom odjelu za društvene djelatnosti namijenjeno je 16 milijuna kuna, pod odjelom društvenih djelatnosti su podsjetimo predškolski odgoj, kultura, šport, školstvo i socijalna skrb. Tajnica Grada najavila je i početak realizacije projekta stambenog zbrinjavanja u gradu za 18 obitelji koji su potpisali ugovore sa predhodnom vlasti

VRIJEME

U Dalmaciji će puhati umjerena i jaka bura s olujnim udarima. Jutarnja temperatura zraka od 4 do 9, a najviša dnevna od 6 do 11°C.