Četvrtak, 10.11.2005.

KONFERENCIJA ZA NOVINARE U SINJSKOJ DALMATINKI

Na današnjoj konferenciji za novinare u sinjskoj tvornici konca «Dalmatinka nova» prisustvovali su vlasnici Livio Ladini i Gianfranco Ladini te koordinator Frano Poljak. Na početku se Gianfranco Ladini ukratko osvrnuo na probleme koji su ih pratili od kupnje «Dalmatinke». Tvornicu su kupili na međunarodnom natječaju i platili kako je navedeno u ugovoru te se uknjižili kao vlasnici. Tvornica je, kako kažu, tada bila kao mrtvac tj. bez kupaca bez tržišta, tehnološki zastarjela, a radnici bez volje za radom. Sve svoje obaveze iz ugovora smo ispunili. Danas je kažu «čudo» kojemu se svi dive kako je opstala na tržištu konca pored velike konkurencije iz Kine i da danas proizvode oko 100 tona konca mjesečno od kojih je 80% finalnih proizvoda i da izvoze u više zemalja EU, Izrael, Rusiju i vjerojatno će izvozit i u SAD. Plaće su redovne i isplaćuju se u iznosima od 1.900-2.240 kuna, što je dobar prosjek za tekstilni industriju u Hrvatskoj. Problema sa isplatom za 9 mjesec je bilo zbog loše kvalitete vode te su morali 10 dana rješavati problem sa vodom. Inače imaju problema sa vodom, plaćanjem komunalne naknade, računima za odvoz smeća, skupom strujom i skupom naftom. Renovirali su kotlovnicu, kupili nove viljuškare, nove kamion i neke strojeve. Izvršili su dokapitalizaciju od 21 milijun kuna. Na primjedbu da je dokapitalizacija izvršena u pravima i da kupnja viljuškara i kamiona nije tehnološka modernizacija odgovoreno je da su strojevi novi. Na primjedbe o kažnjavanju rečeno je da svaki radnik mora poštivati osnove zakona o radu i sigurnosti na poslu te da je neprimjereno da radnik puši, pije kavu dok je na radnom mjestu. Kažu, u Italiji, radnik koji je primjećen da puši u tvornici tekstila automatski dobiva otkaz, a kod nas je kazna 100 kuna. Požalili su se na odnos medija prema njima kao novim vlasnicima jer da, do sada, nije objavljen niti jedan pozitivan članak o njima. Na konstataciju da je ovo prva konferencija od kada u vlasnici Dalmatinke i čemu sada odgovoreno je da iz početka nisu vjerovali medijima. Također su izjavili da su zbog izjava pojedinih ljudi iz tvornice izgubili nekoliko vrijednih poslova. O slučaju Blanke Tuđen-Mazuth i konstataciju da ovo nije njihov prvi posao u Hrvatskoj u kojemu su zajedno i da se poznaju odavno odgovoreno je da su to «priče iz oštarije» i «sinjske ćakule».

NOVA KONVENCIJA SINJSKOG SDP-a

Sinjski SDP ponavlja izbornu konvenciju nakon iskazane sumnje u regularnost izbora. To potvrđuje tajnik stranke Igor Dragovan, a nova izborna konvencija statutarno bi se trebala dogoditi u roku od 7 dana.

UDRUGA "NOVI PUT" DONIRALA STRUčNU LITERATURU SINJSKIM šKOLAMA

U sklopu obilježavanja treće godišnjice svoga djelovanja Udruga za prevenciju i pomoć u rješavanju problema ovisnosti "Novi Put" Sinj donirala je ovih dana stručnu literaturu s područja prevencije ovisnosti svim osnovnim i srednjim školama odnosno gimanzijama na području Grada Sinja.

Udruga najavljuje kroz ovaj mjesec tribinu o problematici zlouporabe droge za učenike prvih razreda srednjih škola i gimanzija te njihove roditelje, dok će se u prosincu organizirati tradicionalna utrka ulicama Sinja školaraca pod nazivom "Ja sam ovisan o športu".

Dodaju iz Udruge kako će u predblagdansko vrijeme posjetiti jednu od terapijskih zajednica koje djeluju na lokalnom području, uz donaciju u hrani i kućanskim potrepštinama, a na svečanoj sjednici skupštine Udruge predstavit će se novi programski promotivni materijal.

KBC-u SPLIT NEDOSTAJE KRVI SVIH KRVNIH GRUPA

šefica transfuzijskog odjela KBC Split dr Jela Mratinović-Mikulandra iznosi nam zabrinjavajuću situaciju oko opskrbe s krvi svih krvnih skupina.Trenutačno najviše se potražuje tekućina 0 pozitvna i 0 negativna.

U prošlom mjesecu od svih akcija darivanja krvi prikupljeno je 1050 doza i nije zadovoljavalo potrebe odjela za pojedine oprativne zahvate i druge akcije liječenja oboljelih. Dr Mikulandra apelira na dobre ljude da daju krv u transfuzijskom odjelu ili prilikom organiziranih akcija u svojim Društvima.

VRIJEME

Tijekom jutra bilo je maglovito uz temeprature zraka od 4-9 stupnjeva Celzijevih. U nastavku dana očekuje se kidanje maglovitog sloja, potom sunčano i malo toplije.