Ponedjeljak, 10.10.2005.

DANAS POčINJE ISPLATA MIROVINA ZA RUJAN

Od danas kreće isplata mirovina za rujan preko računa u poslovnim bankama potvrdjuju u HZMO.
Proteklog mjeseca bilo je 1.072.000 korisnika mirovina i tada je za kolovoz osigurano i isplaćeno na ime mirovina 2,31 milijarda kuna. Prosječna mirovina bila je 1859 kuna.

OBITELJI TEšKOG SOCIJALNOG STANJA 880 KUNA ZA OGRIJEV

Splitsko-dalmatinska županija i ove godine će za 628 obitelji korisnika pomoći za uzdržavanje osigurati po 880 kuna za nabavu ogrijeva. Radi se o obiteljima teškog socijalnog stanja s područja gradova Sinj, Trilj i Vrlika te općina Dicmo, Hrvace i Otok- ističe ravnatelj Centra za socijalnu skrb Augustin Domazet.

Novac će se isplaćivati na blagajnama gradova i općina u gotovinini ili će biti dostavljeni poštanskim uputnicama, prema popisima koje će za svaki pojedini grad ili općinu napraviti Centar za socijalnu skrb.

REAKCIJE NA UHIćENJE NOVINARA SLOBODNE DALMACIJE JOSIPA JOVIćA

U priopćenju za javnost povodom uhićenja novinara SD Josipa Jovića iz UHBDDR Cetinskog kraja ističu bezrezervnu podršku Joviću i slobodi riječi, a haški Tribunal poziva da još jednom preispita svoju odluku kako protiv Jovića tako i ostalih osumnjičenih hrvatskih novinara.

U priopćenju UHBDDR podsjeća haški sud kao i hrvatsko pravosuđe da Jović nije počinio nikakvo kažnjivo djelo, a da je njegovo pritvaranje kažnjivo i grubo krši hrvatske pravosudne zakone stoji izmedju ostalog u javnom priopćenju Cetinske UHBDDR-a kojeg potpisuje Ante Smoljo.

Mnogi novinari Hrvatske izražavaju razočaranje uhićenjem Josipa Jovića ističući kako je taj čin udarac na slobodu medija i demokraciju Hrvatske, osobito zabrinjava politikantsko ponašanje Hrvatskog novinarskog društva,znakovita šutnja Vijeća za medije HHO te hrvatskog PEN-a kao i neprofesionalni odnos HTV i drugih vodećih medija u Hrvatskoj.

Jovićeva odvjetnička ekipa dobila je i podatak od dr Danice Ramljak ugledne hrvatske znanstvenice iz Washingtona koja lobira i traži način kako bi se u američkom kongresu postavilo pitanje slučaja pritvorenog splitskog novinara.

Doktorica Ramljak je potpredsjednica Hrvatske kuće,nevladine udruge sa sjedištem u prijestolnici SAD-a koja promiče hrvatsku kulturu i hrvatske interese u Americi.

SPORT

Igrači Junaka jučer su uknjižili novu pobjedu na terenu u Glavicama. S 2-1 dobili su Konavljanina, te sa 12 osvojenih bodova zauzimaju istu brojčanu poziciju.

Košarkaši Alkara kao gosti u Rijeci nisu dobro počeli novu košarkašku sezonu u A-1 ligi. Izgubili su od Triglav Osiguranja 96-87. Najbolji od naših košarkaša bio je Bilobrk s 22 postignuta koša.

VRIJEME

Stabilno i sunčano sadržat će se tijekom cijelog dana. Jutarnja temperatura od 5-10, a najviše dnevne od 18-23 stupnja Celzijeva.