Petak, 10.08.2012.

Hodočašća Gospi SinjskojPovodom blagdana Velike Gospe, koji se slavi 15. kolovoza, u sinjsko svetište Čudotvorne Gospe Sinjske i ove godine pristiže veliki broj vjernika, kako s područja Cetinskog kraja tako i iz ostalih dijelova Hrvatske. Ovog vikenda pored redovitih hodočašća, održat će se hodočašća obitelji i mladih.

Gospi Sinjskoj ujutro u 9 sati hodočastit će vjernici iz Bitelića. Zasioka, Vučipolja, Dabra, Ugljana, Strmendoca, Novih sela, Okrug-Čiovo, Kaštela-Radun i Pujanke-Split. U 19 sati Gospi će hodočastiti vjernici iz splitskog kvarta Brda.

Udruga obitelji s četvero i više djece Cetinskog kraja za sutra je organizirala hodočašće obitelji. Okupljanje roditelja i djece je sutra u 8 sati i 30 minuta u samostanskom dvorištu, gdje će hodočasnici dobiti kratke upute, a zatim će se uputiti na put križa na Gospin grad. Put križa počet će u 9 sati od bivšeg vatrogasnog doma. U 10 sati i 30 minuta upriličit će se procesija, a potom i sveta misa u čast Gospi Sinjskoj. Nakon toga, u dvorištu osnovne škole 'Fra Pavla Vučkovića' od 13 sati održat će se ručak za sve sudionike i goste. U poslijepodnevnim satima održat će se turnir u nogometu i balotama, potezanje konopa i natjecanje u dječjoj alci.

U nedjelju, 12. kolvoza u 6 sati upriličit će se hodočašće mladih, dok će u 10 sati Gospi hodočastiti vjernici iz Imotske krajine i Rame.

IZVOR: WWW.FERATA.HR  

Junak u finalu turnira u Otoku

U prvom polufinalu Memorijalnog turnira Luka Erceg i Ivan Kamber nogometaši Junaka su svladali domaćina OSK i tako se plasirali u finale u kojem će igrati s boljim iz susreta u kojem se sastaju Hrvace i Dugopolje.
OSK – Junak 0:1

IZVOR: WWW.FERATA.HR

Sutra izložba pasa 'CAC Sinj 2012.'

Na prostoru bivše vojarne 'Ivaniš Nelipić' sutra će se održati 8. nacionalna izložba pasa 'CAC Sinj 2012.' koju organizira Kinološko društvo Sinj. Na izložbi će sudjelovati 250 pasa u 73 različite pasmine.

U Sinj dolaze izlagači iz 13 zemalja, među kojima su izlagači iz Švedske, Velike Britanije, Francuske, Belgije i Kanade.

Ocjenjivanje pasa počinje u 10 sati, a natjecanje najljepših u 14 sati. Sat poslije upriličit će se proglašenje najljepšeg psa ovogodišnje izložbe.

Uz nastup Sinjskih mažoretkinja i raznolik program posjetitelje očekuje i bogata gastronomska ponuda.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Hodočašće Gospi Sinjskoj 11/12. i 14/15. kolovoza 2012.godine

Uoči blagdana Velike Gospe, i ove godine će tisuće hodočasnika dana 11/12. i  14/15. kolovoza 2012.godine tradicionalno hodočastiti Gospi Sinjskoj gdje se 15. kolovoza 2012.godine  održava središnja vjerska svečanost.

Prema prosudbi i dosadašnjim iskustvima, najveći broj hodočasnika očekuje se sa područja Splita,  Solina i Kaštela  koji će se kretati ŽC 6253 (stara cesta Solin-Klis), zatim ispod nadvožnjaka Kurtovići cestom kroz industrijsku zonu Podi uDugopolju do izlaza na državnu cestu  D-1 istočno od tunela Orgus na Križicama, te dalje cestom D-1 Dicmo-Brnaze-Sinj, ali i sa područja Imotskog, Makarske  i Omiša, koji će se kretati D-60 (Imotski-Cista Provo-Trilj-Brnaze), ŽC 6148 (Bisko-Trilj), D-62 (Šestanovac-Blato na Cetini) i ŽC 6150 (Blato na Cetini-Nova Sela-Ugljane). 

Zbog sigurnosti hodočasnika te sigurnog i neometanog odvijanja prometa upozoravamo hodočasnike za kretanje isključivo gore navedenom trasom te zabranu kretanja autocestom A-1 (Vrpolje-Dugopolje-Šestanovac-Ravča) i cestom D-1 (brza cesta Solin-Klis-Dugopolje-Križice),  na obvezno kretanje uz lijevi rub kolnika, kretanje u  kolonama odnosno grupama, preporučujemo  da  odjenu svjetliju odjeću i obuću, ponesu svjetleće baterijske lampe zbog bolje uočljivosti, te da poštuju upute i naredbe prometne policije.

Obavještavamo vozače o zabrani prometovanja ŽC 6253 (stara cesta Solin-Klis) dana 11/12. i 14/15. kolovoza 2012.g. od 19.00 sati do potrebe, osim za vozače koji stanuju uz županijsku cestu ŽC6253, te ih upućujemo na korištenje ceste D-1 (brza cesta Solin-Klis-Dugopolje), i upozoravamo na sporiju i opreznu vožnju, poštivanje uputa i naredbi prometne policije. Također ukazujemo na oprez u vožnji cestama D-60 (Brnaze-Cista Provo-Trilj-Imotski), D-62 (Dugopolje-Bisko-Blato na Cetini), ŽC 6148 (Bisko-Trilj) te na ostalim prometnicama na širem području Sinja.

Vozačima u tranzitu sugeriramo korištenje autoceste A-1 (Dugopolje-Vrpolje-Šestanovac-Ravča) i državne ceste D-1 (brza cesta Solin-Klis-Dugopolje), te alternativnih pravaca prema Kninu i Drnišu cestama D-511, D-56 i D-33.

Za sam  dan blagdana Velike Gospe 15. kolovoza, apeliramo na povećan oprez vozača na svim prometnicama PU splitsko-dalmatinske te apeliramo da izbjegavaju prometovanje državnom cestom D1 kroz Grad Sinj.

IZVOR: PU SD