Ponedjeljak, 10.08.2009.

ANTE ZORICA SLAVODOBITNIK 294. SINJSKE ALKENajmlađi alkar kopljanik, 25-godišnji Ante Zorica slavodobitnik je 294. Sinjske alke. Ante Zorica je u sve tri trke pogodio u sridu i Alku odnio s 9 punata. Ovogodišnja Alka ostat će zapamćena i po nevjerojatnim rezultatima gađanja gotovo svih alkara koji su u sridu pogodili rekordnih 15 puta. Vojvoda Ivan čikara slavodobitniku Anti Zorici na koplje je privezao hrvatsku trobojnicu, a pripadaju mu zlatna plaketa alke i novčana nagrada VAD-a od 45 tisuća kuna. Njegovu momku Ivici Matiću također pripada zlatna plaketa alke. Slavodobitniku i njegovu momku darove je uručio i pokrovitelj Alke predsjednik Stjepan Mesić. čestitajući im na junačkoj pobjedi, Mesić je Zorici darovao zlatni prsten s hrvatskim grbom i sablju, a njegovu momku srebrni prsten s hrvatskim grbom i jatagan. Predajući darove slavodobitniku Anti Zorici i njegovu alkarskom momku Ivici Matiću pokrovitelj i predsjednik RH Stipe Mesić je izrazio zadovoljstvo što je nazočio Alci. VAD-u je zahvalio na pozivu te je rekao: "Pokroviteljstvom i dolaskom odao sam priznanje VAD-u i Sinju za novu stranicu u bogatoj povijesti Alke koja je više od samog nadmetanja. Predsjednika Mesića nisu zbunili zvižduci i povici iz dijela gledališta.

HODOčAšćA GOSPI SINJSKOJ

RASPORED HODOčAšćA

(1.- 14. kolovoza)
Sinj:
11. kolovoza, utorak - Karakašica i Suhač
12. kolovoza, srijeda - čitluk i Jasensko
13. kolovoza, četvrtak - Sinj i Podvaroš

2. Druge župe nadbiskupije

11. kolovoza, utorak - Grab i Ruda (9 sati),
Kaštela/Radun i Split/Brda (19 sati)
12. kolovoza, srijeda - Bitelić - Zasiok - Vučipolje - Dabar,
Ugljane - Strmendolac - Nova Sela i Okruk/čiovo (9 sati)
13. kolovoza, četvrtak - Hrvace, Potravlje - Satrić - Maljkovo,
Zelovo i Tijarica - Kamensko (9 sati)
16. kolovoza, nedjelja - Mravince i Kučine (7 sati)

VIGILIJA, 14. kolovoza
- 8 sati - sv. misa na Gradu
- 8.30 sati - početak cjelodnevnog euhar. klanjanja na Gradu
- 18 sati - sv. misa na Trgu dr. F. Tuđmana
(predvodi dr. fra Ante Vučković)
- 22 sata - molitveno bdijenje na Gospinu Gradu

SVETKOVINA VELIKE GOSPE, 15. kolovoza
- 4 sata - sv. misa Zornica
- 5 do 8 sati - sv. mise u Svetištu
- 7 sati - sv. misa na Gradu
- 9.30 sati - procesija i svečana sv. misa na Trgu dr. F. Tuđmana
(predvodi mons. Marin Barišić, nadbiskup)
- 16 sati - sv. misa na Gradu
- 18 sati - večernja sv. misa na Trgu dr. F. Tuđmana
(predvodi fra željko Tolić, provincijal)

ISPOVIJEDANJE U SVETIšTU
- Od 6.30 do 12 sati i od 17 do 20 sati (devetnica)
- Cjelodnevno ispovijedanje (na Svetkovinu)


MISA ZAHVALNICA NA GOSPINU GRADU, 16. kolovoza u 7 sati.

MISA I POSVETA DJECE GOSPI, 16. kolovoza u 19 sati.


KINO DANAS

U sinjskom kinu večeras se prikazuju dva filma. U 18.30 satiVna programu je animirani film "Ledeno doba 3", a u 20.00 sati predpremijera biografskog kriminalističkog trilera filma "Gangsteri" s Johnny Depp.

SPORT

U utrci prvenstva Hrvatske u autoslalomu u šibeniku, gdje je nastupilo 110 vozača, timsko 3. mjesto osvojio je sportski autoklub BMW Zagora iz Trilja, što je dosada najbolji rezultat ovog kluba. Momčad iz Trilja je nastupila pod vodstvom Dušana Roguljića a u sastavu Ivan Stričević, Josip Hrstić i Stipan Maroš. Pojedinačno, Ivan Stričević je bio treći u klasi sportska vozila preko 1.600 kubika, Stjepan Maroš je bio drugi u regiji jug, a Josip Hrstić treći.

Protekli vikend aktivni su bili Cetinski nogometni ligaši u pripremnim utakmicama za novu sezonu. Junak je u okviru priprema na Kupresu pobijedio Posušje 2-0 i remizirao 1-1 s Uskopljem. Hrvace su na svom terenu bile bolje od četvrtoligaša Krke iz Lozovca 2-1. Glavice su pobijedile goste iz Mravinaca - Slogu s 2-1 dok je OSK u Stobreču izgubio od Primorca
1929 rezultatom 1-2.

Ukupni pobjednik 11. Alkarskog kupa tradicionalnog natjecanja golubova listonoša je Goran Marković, golubar iz Turjaka, čiji su golubovi osvojili prva tri mjesta. Pobjednički golub je od Otočca do odredišta, odnosno zračnu liniju duljine 122 i pol kilometra, preletio za 1 sat i 43 minute, leteći prosječnom brzinom od 1200 metara u minuti. Prvih pet golubova je na cilj stiglo u rasponu od 10 sekundi. Natjecanje je uzorno organizirao sinjski sportski klub uzgajivača golubova listonoša, a nastupilo je 1263 goluba tj. 28 uzgajivača.

Posljednjim utakmicama 2. kola nastavlja se tradicionalni turnir u balunu na male branke. Igraju:
GRAS TURJACI-CAFFE BAR JOHNNY OTOK
A JE TO-SUTINA
MNK JABUKA-BEST OZZY BLAšKAN
BRNAZE-STARA KOšTELA
CAFFE BAR RIO-JUKIć DAM
Program na igralištu kod kina počinje u 19,30 sati, nakon čega će se znati svi sudionici četvrt-finala.