Utorak, 10.08.2004.

Izgradnja novog bazena

Danas smo na radio Sinju imali prilike čuti o postavljanju kamena temeljca za izgradnu novog bazena. Kako znamo, stari bazen se nalazi u, možemo reći, samom centru Sinja. On nije u funkciji više od desetljeća. Sada je to postalo ruglo grada Sinja. Posljednjih nekoliko dana, taj bazen je postao aktualna tema u gradu, posebice među mladom generacijom.
Svoje mišljenje o ovoj temi možete ostaviti na FORUMU.

U SINJU ODRžANA NACIONALNA IZLOžBA PASA

SINJ - Engleski seter Princ Bango od Karaoka, vlasnika Ilije Jurkovića iz Dubrovnika, proglašen je najljepšim psom Nacionalne izložbe pasa održane proteklog vikenda na sinjskom Hipodromu. U konkurenciji 72 psa FCI grupa VI i VII (goniči krvosjednici i ptičari) iz Hrvatske i BiH, drugo mjesto zauzeo je posavski gonič Ben tigar od Džanka vlasnika željka Džanka iz Bogdanovića.
Uz ukupnu pobjedu, Princ Bango od Karaoka proglašen je i najljepšim psom FCI grupe VII, najljepšim mladim psom te zajedno s Princezom Alfom od Karaoka najljepšim parom izložbe. Drugoplasirani Ben tigar od Džanka je proglašen najljepšim psom FCI grupe VI. Nagrađeni su još za najljepšeg najmlađeg psa pointer Dik od Milanovića vlasnika Frane Bralića iz Sinja, za najljepše štene ženka istarskog oštrodlakog goniča Berry od Brotnja, vlasnice Matee Bulić iz čitluka (BiH), koja je dobila i nagradu za najboljeg mladog vodiča. Najljepšu uzgojnu skupinu ima Stipe Bulić iz čitluka.
Ljepotu pasa ocjenjivali su suci Ante Bilać iz Drniša i Ante Udovičić iz Splita, a delegat HKS-a bio je Ante Meštrović. Natjecanju je nazočio i predsjenik Hrvatskog kinološkog saveza dr. Damir Skok koji je odličnim organizatorima iz Kinološkog društva Sinj najavio da bi se dogodine u Sinju moglo održati Prvenstvo Hrvatske u radu ptičara. Izložba na sinjskom Hipodromu održana je u sklopu Dana Alke i Velike Gospe, a otvorio ju je sinjski gradonačelnik Mate Jukić.

Stipe BLAJIć
SLOBODNA DALMACIJA

NAKON POJAVE BRUCELOZE NA SINJSKOM PODRUčJU

SINJ - Po nalogu Uprave za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Veterinarska stanica Sinj počela je u ponedjeljak uzimanje uzoraka krvi koza i ovaca na području Cetinske krajine radi utvrđivanja njihova zdravstvenog stanja poslije nedavne pojave bruceloze i prisilnog klanja dvaju stada s oko 1250 životinja. Na teren su u ponedjeljak izišle četiri veterinarske ekipe, a upućene su u Gljev, Ugljane i Dicmo. Oni će najprije obraditi ciljana stada za koja se pretpostavlja da su na bilo koji način imala kontakt s dvama zaraženim i eutaniziranim stadima, odnosno sa stokom koja je bez kontrole i valjanih zdravstvenih svjedodžbi pristigla iz BiH u ovdašnja stada ili su se ovdašnja stada na Kamešnici susretala sa stokom iz BiH. Na području Cetinske krajine računa se da ima oko 25 tisuća ovaca i koza. Svim životinjama će se uzeti uzorci krvi i uputiti na analizu u Hrvatski veterinarski institut. U slučaju utvrđivanja bruceloze u novim stadima uzorci krvi uzimat će se i krupnoj stoci koja bi se na bilo koji način mogla dovoditi u kontakt sa stadima koza i ovaca u kojima bi se utvrdila prisutnost oboljelih životinja. Veterinarske ekipe uzimat će uzorke prva četiri dana u tjednu, dnevno po 400-500 uzoraka jer će se toliko uzoraka moći obrađivati u zagrebačkom laboratoriju. Dok se ne obave sve potrebne pretrage šire sinjsko područje i dalje je pod režimom zaraženog sa svim ograničenjima koja iz toga proizlaze. Zabranjen je svaki nekontrolirani promet stoke, a klanje ovaca i koza, odnosno janjaca i jarića dopušteno je samo u ovlaštenim klaonicama uz prethodno pribavljanje svjedodžbi da su životinje zdrave.

T. PAšTAR
SLOBODNA DALMACIJA

HAJDUK

Trebao je to biti jedan običan dan u uredu, jutro koje je nakon pobjede Hajduka nad Međimurjem trebalo donijeti barem mrvicu sunca. Kad ono - udar groma. - Neću prihvatiti odluku...
OpširnijeVečernji list

Cetinska krajina slavi Nenada Bikića

SINJSKA ALKA Na pobjedničkom slavlju u kući slavodobitnika
SINJ - Slavodobitnik 289. Sinjske Alke alkar Nenad Bikić upiso se u povijesne dokumente Viteškog alkarskog društva osvojivši sedam punata s jednom sridom i dva pogotka u dva. ...
Opširnije u Večernji list