Četvrtak, 10.07.2008.

Sinjanin dobitnik Top Stipendije

U utorak je u zagrebačkom hotelu Westin završilo proglašenje dobitnika Nacionalove akcije "Top stipendija za Top studente". Sedmu godinu za redom, u prisustvu ministara Dragana Primorca i Božidara Kalmete, savjetnika i visokog izaslanika predsjednika Mesića Izeta Aganovića te rektora i prorektora hrvatskih sveučilišta, 32 studenata iz raznih dijelova Hrvatske primilo je čekove u iznosu od 40 000 kuna. Među njima je i naš sinjanin Luka Vučemilo, student 5. godine koji je uz sve to proglašen top studentom godine.
Iskrene čestitke Luki!

Izvor: Perpetuum Lab

OBAVIJEST

Zbog radova na elektroenergetskim postrojenjima sutra će bez napajanja električnom energijom biti potrošači u Hrvacama, i to od 8,30 do 10,30 zaseoci Crnjac i Stanić, od 10,00 do 12,00 Galić, te od 11,00 do 13,00 zaseok Armanda.

Predsjednik Vlade s predstavnicima Viteškog alkarskog društva iz Sinja


FOTO www.vlada.hr

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske dr. sc. Ivo Sanader primio je danas u Banskim dvorima izaslanstvo Viteškog alkarskog društva iz Sinja, koje su predvodili predsjednik društva dr. Stipe Jukić i sinjski gradonačelnik dr. Ivan Nasić.

članovi Viteškog alkarskog društva upoznali su premijera Sanadera i njegove suradnike s pripremama za 293. Alku, koja će se održati u nedjelju, 3. kolovoza ove godine. Također je bilo riječi i o izgradnji Alkarskih dvora, za što je Vlada RH osigurala 21 milijun kuna i čije se dovršenje očekuje do svibnja 2009. godine.

Ova povijesna svečanost ima izniman gospodarski značaj za cijelu Cetinsku krajinu, istaknuli su predstavnici Viteškog alkarskog društva, a razvoj Sinja i Cetinske krajine još će ubrzati izgradnjom gospodarske zone Kukuzovac te realizacijom niza gospodarskih i komunalnih projekata, u čijem sufinanciranju sudjeluje i hrvatska Vlada.

Premijer Sanader je podržao razvojne gospodarske programe, osobito izgradnju gospodarske zone Kukuzovac, te istaknuo kako će Vlada RH dati svoj doprinos u stvaranju boljih gospodarskih uvjeta u Sinju i Cetinskoj krajini, kao što je to već učinila uključivanjem u rješavanje gospodarskih teškoća Dalmatinke Nove.

Izaslanstvo Viteškog alkarskog društva upoznalo je premijera Sanadera i s projektom uređenja Muzeja Cetinske krajine i pozvalo ga da nazoči ovogodišnjim alkarskim svečanostima u Sinju.
IZVOR www.vlada.hr

Delegaciju iz Sinja u istom sastavu sutra, 11.srpnja, u 11,00 sati primit će predsjednik Republike Stjepan Mesić, a u 11,30 predsjednik Sabora Luka Bebić, a u 12,30 pomoćni biskup zagrebački Vlado Košić.

Predsjednik VAD-a Stipe Jukić u subotu će u 10,00 sati u prostorijama Društva održati konferenciju za tisak.


RADNICI TVORNICE KONCA "DALMATINKA NOVA" NEZADOVOLJNI DINAMIKOM POšTIVANJA POTPISANOG SPORAZUMA

Oko 70 radnika Dalmatinke Nove, od njih 150 - tak koje poslodavac još uvijek nije pozvao na posao, jutros su održali sastanak s predsjednicom Nezavisnog sindikata Ivom Radonjom. Saznali smo da su razgovarali o koracima koje će poduzeti ukoliko poslodavac ne ispoštuje Sporazum sklopljen 13. lipnja. Naime, prema tom Sporazumu poslodavac je dužan do 13. srpnja isplatiti radnicima 6 zaostalih plaća. Ukoliko im do nedjelje novac ne bude na računima, radnici će od ponedjeljka, između ostalog, izvršiti i blokadu tvornice, najavila je Radonja. Izvršnog direktora Dalmatinke Nove Franu Poljaka upitali smo hoće li radnicima do navedenog roka biti isplaćene zaostale plaće. Odgovorio nam je kazao će poslodavac djelovati kako je definirano Sporazumom.

Predstavnici radnika Dalmatinke Nove jučer su na Trgovačkom sudu u Splitu zatražili odgodu ročišta o otvaranju stečaja nad tvornicom. Odgoda je zatražena sukladno Sporazumu između Poslodavca i predstavnika radnika. Novo ročište zakazano je za 25. kolovoza. Ukoliko se poslodavac bude pridržavao Sporazuma, radnici će povući prijedlog za otvaranjem stečaja.

PRIPREME ZA 293. SINJSKU ALKU

Vojvoda Ivan čikara, na prijedlog alajčauša Tonća Bešlića, donio je odluku o kandidatima za alkare kopljanike koji će s pripremama nastaviti na alkarskom trkalištu. Imena 23 - trojice kandidata obznanit će danas poslijepodne, na Hipodromu, prije polaska na trkalište.
Pripreme alkara na stazi održavat će se svakoga radnog dana s početkom u 18,00 sati. Nakon 2-tjednih priprema na trkalištu vojvoda će, na prijedlog alajčauša, odlučiti tko će od kandidata biti alkari kopljanici, a tko alkarska pratnja. Posljednjeg tjedna priprema alkarima će se pridružiti i alkarski momci.

Ivica Perić ove godine najvjerojatnije neće sudjelovati na ovogodišnjoj Alci, piše Slobodna Dalmacija.
Unatoč našim pokušajima da dođemo do izjave, Ivica Perić nam se nije javljao na mobitel. Prema riječima alaj-čauša Tonća Bešlića, od 16 dana priprema, Perić je sudjelovao samo na jednima, dva ili tri puta se ispričao, a nakon toga se više nije javio. Stoga je alaj-čauš zaključio da je odustao od sudjelovanja na Alci.

AKCIJA DARIVANJA KRVI U SINJU

Gradsko društvo Crvenog križa Sinj organizira 11. akciju darivanja krvi u Sinju. Akcija će se održati sutra, 11. srpnja, u prostorijama Društva od 9,00 do 13,00 sati. Organizatori pozivaju sve zdrave osobe od 18 do 65 godina starosti da dođu na akciju kako bi se prikupio što veći broj doza krvi, za potrebe Kliničkog bolničkog centra Split.

MOTO PARTY U TRILJU

U organizaciji moto - kluba "Noćni jahači" iz Trilja, ovog će se vikenda na Gazu se održati 4. Memorijalni motoparty " Goran šušnjara - Gota". U petak će nastupiti Aliens&Peco Petej i Azil, a u subotu Tri Cheri, Bijelo Dugme tribute, te legendarni sarajevski rokeri Zabranjeno Pušenje.

"DANI ALKE I VELIKE GOSPE 2008."

Sinoćnjim nastupom na sinjskom Trgu kralja Tomislava KUD Ilinden iz Demir Hisara, kraj Bitole u Makedoniji, oduševilo je sve nazočne. Prema programu bilo je planirano da se izvedu tri kola, između kojih je otpjevano nekoliko makedosnkih pjesama. No, zbog zainteresiranosti publike, ali i gostiju koji su oduševljeni dočekom u Sinju, članovi društva su, zajedno s gledateljima, otplesali još jedno kolo. Na kraju programa na zahtjev publike i uz njenu pratnju ponovno je otpjevana pjesma "Bitola". KUD Ilinden je u Sinu gostovalo u okviru manifestacije "Dani Alke i Velike Gospe", posredstvom Makedonskog kulturnog centra iz Splita. Predsjednik Gradskog vijeća Miloš Balić predsjedniku Društva Dobri Lozanovskom i predsjednici Centra Ivoni Musić Nedelkovskoj uručio je prigodne poklone, u sjećanje na njihovo prvo gostovanje u Sinju.

U sklopu manifestacije "Dani Alke i Velike Gospe" večeras u sinjskom kinu, s početkom u 21,00 sat gostuje Ilija Zovko s monodramom "Priredba".

OBAVIJEST

Zbog radova na elektropostrojenjimna sutra, 11. srpnja, će biti zatvorena lokalna cesta Sinj - Otok, dionica 1, od Hipodroma do Otoka, u vremenu od 8,00 do 17,00 sati. Znakovi za zaobilazak će biti postavljeni. Mole se vozači da se pridržavaju postavljenih znakova.