Utorak, 10.06.2008.

KRONIKA 92

PP SINJ, 09.06.2008. g. kriminalističkom obradom nad dvadesetosmogodišnjakom, četrdesetjednogodišnjakom i četrdesettrogodišnjakom je utvrđeno da su tijekom dana izvršili više krađa odjevnih predmeta i prehrambenih artikala u Sinju. Od navedenih su oduzeti otuđeni artikli. Slijedi KP po čl.216./Krađa/ KZ-a.
IZVOR: PU SD

Kip Gospe Sinjske na litici staroga Grada

Na kamenoj litici staroga Grada po kojoj je, po predaji, u noći na 15. kolovoza 1715. godine hodala žena obasjana čudnim svjetlom i tako utjerala strah u kosti turskim osvajačima, a malobrojnim iscrpljenim braniteljima Sinja ulijevala veliku snagu i samopouzdanje, u ponedjeljak je postavljen kip Gospe Sinjske.
Brončani kip djelo je akademskoga kipara Jože Marinovića, visok je 2,5 metara i težak 500 kilograma. Postavljen je tako da Gospa ima pogled na najveći dio Sinja, ali i na prijevoj Vaganj preko kojega su prije 300 godina stizali otomanski ratnici. Kip je odljeven u zagrebačkoj ljevaonici Damira Ujevića koji ga je u ponedjeljak sa suradnicima ugradio na kamenu liticu staroga Grada. Gospin kip na Gradu postavilo je Svetište čudotvorne Gospe Sinjske, a sredstva su osigurali vjernici iz svih župa Cetinske krajine.OPšIRNIJE
IZVOR: www.slobodnadalmacija.hr

Održan sastanak koordinacije Mtb maratona «Zagora 2008.»U petak 30. svibnja 2008. u hotelu Alkar u Sinju održan je drugi sastanak organizatora brdsko-biciklističkog maratona «Zagora 2008» koji će se po prvi puta održati na području Dalmatinske zagore. Sastanak su vodili pročelnik za turizam Splitsko - dalmatinske županije Joško Stella, direktor TZ grada Sinja Ante Latinac te predsjednik Udruge " Bicilk" iz Zagreba Damir širola.
Na sastanku je potvrđen termin održavanja, sa početkom u Vrlici u petak 5.rujna 2008. i ciljem u nedjelju 7. rujna 2008. u Vrgorcu. U toku maratona biciklisti će posjetiti još Trilj i Imotski kao gradove iz kojih će peloton kretati i koji će biti mjesto cilja etape maratona. Dogovoren je zavidno visok nagradni fond za najbolje natjecatelje koji će, kako vjeruju organizatori, biti još upotpunjen i sponzorskim nagradama o kojima ćemo znati više kada pregovori sa potencijalnim sponzorima budu dovršeni.
Za turističke radnike regije Zagore i Splitsko-dalmatinske županije, maraton će biti strogi test spremnosti za njihovo uključivanje u ponudu cikloturističkih usluga koje globalno bilježe najveći rast u proteklom razdoblju među ponudom selektivnih oblika turizma.
Inače, spomenuti sportsko-rekreativni događaj biti će jedinstven u Hrvatskoj, prije svega po tome što je trasa podijeljena u tri dnevne etape. Također je poseban po tome što je podjednako namjenjen natjecateljima kao i cikloturistima koji će proći istu rutu, ali bez pritiska plasmana: krećući s istog mjesta, ali znatno ranije, svoj put do cilja iskoristiti će za najneposredniji kontakt sa Dalmatinskom zagorom, i u duhu biciklizma «ostavljati samo otiske svojih guma, a uzimati slike i sjećanja».
IZVOR: www.dalmacija.hr

Nema dogovora oko raspodjele milijun kuna za Dalmatinku novu

Gradonačelnik Sinja dr. Ivan Nasić nije u utorak poslijepodne uspio postići dogovor s predstavnicima sindikalnih udruga iz Dalmatinke nove o kriterijima raspodjele milijun kuna koje je Vlada RH dala za pomoć radnicima sinjske tvornice.

- Oni su nepomirljivi. To su međusobni ratni odnosi pa zapravo nikakav dogovor na bazi kompromisa nije bilo moguće postići. Zato će najvjerojatnije ove srijede Gradsko poglavarstvo preuzeti odgovornost na sebe i donijeti odluku kako će se taj novac raspodijeliti - kaže dr. Nasić.OPšIRNIJE
IZVOR: www.slobodnadalmacija.hr

OBAVIJEST

"Likomed Veterina" i danas na području grada obavlja larvicidnu desinsekciju, polaganjem Diflox kompresa u stajaće vode i prskanjem raslinja i drugih kritičnih točki.

OBAVIJEST

Još danas roditelji mogu upisati djecu do navršenih godinu dana na "baby fitnes" besplatni tečaj kojeg organizira sinjski županijski Dom zdravlja u suradnji s UNICEF-om. Upisi se vrše na broj 708-043.

AKCIJA DARIVANJA KRVI U HRVACAMAGradsko društvo Crvenog križa Sinj i klub dobrovoljnih darivatelja krvi iz Hrvaca organiziraju još jednu u nizu dobrovoljnih akcija darivanja krvi. Akcija će biti u četvrtak, 12. lipnja, u restoranu Vreba od 9 do 13 sati.

KINO DANAS

U sinjskom kinu još večeras pogledajte Harrisona Forda u ulozi "Indijana Jones i kraljevstvo kristalne lubanje". Film je u 20,30 sati.

SPORT

Završni susreti nogometnog turnira u čaporicama igrat će se sutra, 11. lipnja, na šRC "Zdenko Pavela Cato" s početkom u 18 sati.