Nedjelja, 10.06.2007.

U četiri mjeseca - 173 poginulih

...u 17.755 nesreća. Teško ozlijeđenih bilo je 1207, a lakše 5736. Za usporedbu, u prva četiri mjeseca lani bilo je 1185 prometnih udesa manje, 11 poginulih manje, teško ozlijeđenih 167, a lakše ozlijeđenih čak 724 manje
Piše Igor DOšEN

CRNA STATISTIKA I NAJNOVIJI PODACI POKAZUJU DA U HRVATSKOJ STALNO RASTE BROJ PROMETNIH NESREćA, POGINULIH I OZLIJEđENIH

Negativan trend povećanja broja prometnih nesreća i njihovih posljedica, nastavljen je tijekom prošle i ove godine. Novi Zakon o sigurnosti cestovnog prometa u početku je davao pozitivne rezultate jer su se sudionici u prometu uplašili zapriječenih većih kazni. No, protekom vremena sve se vratilo starim "hrvatskim običajima" - kršenju propisa, što je rezultiralo sve brojnijim nesrećama. Prošlog se vikenda na hrvatskim cestama, tako, dogodilo 518 prometnih nesreća u kojima je pet osoba poginulo, a 168 ih bilo ozlijeđeno. Među poginulima je i osmogodišni dječak (na osječkom području), dok su dvojica mladića kod Krapinskih Toplica izgorjela u prevrnutom automobilu...

Problem mladih vozača
Ministarstvo unutarnjih poslova RH je u svibnju audio i videospotovima krenulo u kampanju za povećanje sigurnosti u prometu, navodeći na prezentaciji akcije negativnu statistiku za prva četiri mjeseca ove godine. Na cestama diljem Hrvatske se tako dogodilo 17.755 nesreća, u kojima su poginule 173 osobe, dok ih je teško ozlijeđenih bilo 1207, a lakše 5736. Za usporedbu navedimo kako je u istom razdoblju 2006. bilo 1185 "saobraćajki" manje, a život su izgubila 162 sudionika. Teško ozlijeđenih osoba je bilo 167 manje nego ove godine, dok je lakše ozlijeđenih bilo za 724 manje.
Poseban su problem mladi vozači, koji su izazvali 22,6 posto prometnih nesreća s poginulim i 23,7 posto s ozlijeđenim osobama. Pijani su vozači bili vinovnici 2786 nesreća, u kojima su 42 osobe poginule, 329 ih je bilo teško, a 1315 lakše ozlijeđeno.
Prošle su se godine, pak, dogodile 58.283 nesreće, što je za 151 nesreću više nego godinu prije. Od navedenog je broja 551 prometna nesreća bila s poginulim osobama (21 više nego 2005.), a 16.155 s ozlijeđenim osobama (čak 1004 više nego preklani). Ukupno je, inače, nastradalo 23.750 osoba, što je za 1376 više nego godinu prije. Smrtno stradalih u prometnim nesrećama 2006. je bilo 614, a 2005. ih je bilo za 17 manje. Među poginulima je bilo 126 pješaka (25 više nego 2005.), te 26-ero djece, što je u odnosu na godinu prije povećanje za njih osmero.
Teško ozlijeđenih osoba na hrvatskim cestama prošle je godine bilo 4308 (130 više nego godinu prije), a lakše ozlijeđenih 18.828, što je povećanje od 1229 u odnosu na preklani.
Najveće povećanje broja poginulih osoba zabilježeno je u Požeško-slavonskoj županiji - čak za 140 posto, zatim u Varaždinskoj - 125 posto, te Međimurskoj - 82 posto. U Dubrovačko-neretvanskoj, Osječko-baranjskoj i Zadarskoj županiji broj smrtno stradalih osoba nije smanjen ni 2005. u odnosu na godinu prije, a taj crni trend je nastavljen i u 2006. godini.
Mladi su vozači prošle godine na prometnicama diljem Hrvatske skrivili 13,5 posto više prometnih nesreća nego godinu prije, a u tim je slučajevima bilo i više poginulih i ozlijeđenih osoba nego 2005. godine. Problem s mladim vozačima je, inače, najizraženiji tijekom vikenda, kada u večernjim ili ranojutarnjim satima divljaju po cestama, nerijetko se i utrkujući. Najgore je od svega kada kod njih povećani adrenalin bude dodatno "pospješen" alkoholom ili narkoticima. Policajci koji ih pokušavaju zaustaviti u suludoj vožnji sve su ugroženiji, jer nasilni vozači nerijetko usmjeravaju svoja vozila prema "prometnicima" pokušavajući ih pregaziti. Nekoliko je takvih slučajeva, na žalost, imalo i tragične ishode.

Turističke gužve
Očekuje se da će u predstojećoj turističkoj sezoni našu zemlju pohoditi više od deset milijuna turista, zbog čega će biti još veće gužve na našim prometnicama. To je, što se tiče prometne sigurnosti, prilično krizno razdoblje. Poseban su problem turisti iz udaljenijih inozemnih destinacija koji "u komadu" (bez odmora) pokušavaju što brže doputovati do Jadrana. Među njima se posebno ističu česi koji uz to često voze u kolonama od po nekoliko vozila ne dopuštajući da se netko "ubaci" među njih. Ako, pak, neko češko vozilo "zaostane", vozač krene u jurnjavu za svojim sunarodnjacima. Zbog svega toga je prethodnih godina bilo tragičnih posljedica.
U MUP-u, inače, navode kako će policija i dalje pojačano provoditi ciljane akcije prema sudionicima u prometu, kao i radi preveniranja i sankcioniranja prekršaja zbog kojih se događaju prometne nesreće s najtežim posljedicama. U MUP-u, dalje, podsjećaju kako su prometnim zakonom utvrđena temeljna načela međusobnih odnosa i ponašanja sudionika u prometu, koji su dužni voditi računa o optimalnoj sigurnosti, razvijati solidarnost, humane i etičke odnose, te štititi sigurnost i drugih osoba.


Na 100.000 stanovnika - 14 smrtno stradalih

Hrvatska je po broju poginulih osoba u prometu i dalje pri vrhu crne liste u Europi. Na 100 tisuća stanovnika je, naime, 14 smrtno stradalih, što je za 40 posto više od plana iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH i gotovo dvostruko više od standarda razvijenih europskih zemalja.

IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA