Ponedjeljak, 10.05.2010.

3. CUP "TIGAR“ u Kick BoxinguDana 08.05.2010. godine u Slunju je održan 3. CUP „TIGAR“ u Kick Boxingu u organizaciji K.B.K „TIGAR“ iz Karlovca.
Ukupno je nastupilo 180 natjecatelja iz 12 klubova - članova Hrvatskog Kick Boxing Saveza.
Na turniru su nastupili članovi K.B.K „KNEZ“ iz Sinja i postigli sljedeće rezultate:
Marija Buljan u kategoriji do:  - 52 kg - brončana medalja
Martina Milun u kategoriji do: - 55 kg - brončana medalja
Marko Milun u kategoriji do:   - 65 kg - brončana medalja
Još su nastupili: Silvio Grčić i Antonio Kulaš.
Trener Ljubo Knez je zadovoljan postignutim rezultatima, jer je po jačini turnira (s obzirom da su nastupala sva poznata imena, prvaci, viceprvaci ...) svaka osvojena medalja sjajna kao da je i zlatna.

Sljedeće takmičenje je u Puli 22.05.2010. godine na poznatom međunarodnom turniru „ADRIA  CUP-u“.

Osnovana udruga za očuvanje baštine Potravnik

U hrvatačkom naselju Potravlje održana je osnivačka skupština Kulturno-povijesne udruge Potravnik. Osnivanje udruge inicirali su Josip Tadić, Josip Glaurdić, Andrija Glaurdić i Ante Kojić s glavnim ciljem očuvanja i njegovanja bogate kulturne baštine Potravlja.
U 19. stoljeću Potravlje je bilo najznačajniji lončarski centar Dalmacije, a stoljeće poslije i cijele Jugoslavije. Taj stari zanat još uvijek se održao.
Potravlje je još bilo poznato po vrsnim guslarima, među kojima danas primat ima Marko Kunac.
Pripadnici potravskih Kotromanovića izdanak su, tvrdi se, kraljevske loze Kotromanića. Njihovi preci su prilikom seobe iz Bosne za svoje novo sjedište odabrali Bičin-grad u Potravlju. Od tada se u Kotromanovića vodi knjiga rodoslovlja koju čuva najstarija osoba iz toga obiteljskog stabla.
Sve to kao i okupljanje osoba koje se bave starim zanatima te guslara, pjevača rere i drugih napjeva bit će predmet interesa udruge.
Na skupštini je za predsjednika izabran Josip Tadić, dopredsjednik je Anđelko Titlić, a tajnica Perinka Tadić. U upravi su još Slavko Tadić, Ivan Titlić, Andrija Glaurdić i Josip Glaurdić.
T. Paštar
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA

Županijski krediti za ratare

Dobre vijesti za poljoprivrednike stižu iz Splitsko-dalmatinske županije koja odobrava kreditne linije za sve poljoprivredne proizvođače na području županije. Maksimalan iznos kredita može biti 1,5 milijuna kuna.
Županija će ovom kreditnom linijom sufinancirati nabavu uzgojno valjanih rasplodnjaka, uzgoj ili nabavu ženske teladi za uzgoj, nabavu uzgojno valjanih jarica te uzgoj i nabavu uzgojno valjanih grla stoke.
Rok otplate je od devet mjeseci do sedam godina, u koji nije uključeno razdoblje počeka, a poček može biti i do tri godine. Kamatna stopa za kredite, kažu u Županiji, iznosi tri posto za strateška područja te pet posto za ostala područja.
Osim spomenutih djelatnosti, ovim će se poticati i razvoj voćarstva i vinogradarstva, proizvodnja povrća i cvijeća u zaštićenom prostoru, sjemenarstvo i rasadnička proizvodnja, akvakultura i gospodarski ribolov, poljoprivredna oprema i mehanizacija, kao i čuvanje i prerada poljoprivrednih proizvoda i prerada ribe.
Uz to, sufinancirat će se programi razvitka turizma na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. Prijava se podnosi Upravnom odjelu za gospodarstvo, razvitak i europske integracije, 21000 Split, Domovinskog rata 2, s naznakom “Prijava za natječaj za razvitak poljoprivredne proizvodnje i agroturizma” preporučenom pošiljkom ili se predaje neposredno na protokol Županije, Domovinskog rata 2, Split, soba broj 15.
O. KOHAREVIĆ
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA

Zatvaraju se rodilišta u Imostkom, Sinju, Makarskoj i Supetru

Rješenjem Ministarsva zdravstva i socijalne skrbi Domu zdravlja Županije splitsko – dalmatinske zabranjeno je obavljanje rodilište djelatnosti zbog neispunjavanja uvjeta u pogledu prostora, medicinsko–tehničke opreme i zdravstvenih radnika. Prema ovom rješenju zatvaraju se rodilišta u Imostkom, Sinju, Makarskoj i Supetru.
Detaljnije informacije o statusu rodilišta, voditelji ispostava Županijskog doma zdravlja, dobit će na sastanku koji će se održati u srijedu u 9,00 sati.

Nezavisni vijećnik Sinja Miro Bulj održao je izvanrednu konferenciju za novinare povodom najave zatvaranja sinjskog rodilišta. Žestoko je prozvao sve predstavnike vlasti na području Cetinskog kraja i Županije. Posebno se obrušio na neučinkovitost sinjske vlasti te traži raspuštanje Gradskog vijeća i ostavku izvršne vlasti. Više u Dnevniku Hit radija.

Predsjednik upravnog vijeća županijskog Doma zdravlja, dožupan Luka Brčić, nije želio komentirati pristiglo rješenje o zatvaranju rodilišta jer se nalazi izvan granica Hrvatske, te nije bio upoznat s tom viješću.

Voditelja sinjske ispostave županijskog Doma zdravlja Ante Prolić kazao je kako nije dobio nikakvu informaciju o zatvaranju sinjskog rodilišta, no dodao je kako će vijest provjeriti.

Obavijest

Isplata mirovina za travanj 2010. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama počet će danas, izvijestio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

"Šezdeset i pet darova Trilju za 800. obljetnicu"

Povodom 800. obljetnice prvog spomena Trilja u pohrvaćenom obliku Kulturno društvo Trilj sa suradnicima definiralo je konačni Dvogodišnji program, naslovljen “Šezdeset i pet darova Trilju za 800. obljetnicu".
Program je počeo besplatnim tečajem engleskog jezika, koji je završio krajem travnja. Tečaj informatike krenut će uskoro. Svi koji žele pohađati tečaj mogu se prijaviti u ured udruge svake srijede od 9 do 12 sati, ili na telefon 832 295, 098 178 3942.

Obavijest

Udruga umirovljenika Sinj organizira dvodnevni izlet na otok Korčulu i poluotok Pelješac, 19. i 20. svibnja. Zainteresirani članovi prijavit se mogu u tajništvu Udrug

Kino danas

U sinjskom kinu u 20,00 sati prikazuje se triler "Otok Shutter". U glavnnoj ulzi igra Leonardo Di Caprio.

Sport

Glavice su u utakmici 4. HNL – jug izgubile rezultatom 3:2 na gostovanju kod Mladosti iz Prološca.
                                                 
U 12,00 sati u prostorijama Županijskog nogometnog saveza ždrijebom je određeno kako će se finalna utakmica Županijskog nogometnog kupa između Hrvaca i Splita odigrati 19. ovoga mjeseca s početkom u 18,00 sati u Hrvacama

Stanje na cestama

Zbog radova na dionici D 39 Svib-Cista Provo vozi se naizmjence.
IZVOR: HAK