Petak, 10.04.2020.

Veliki petak – dan Isusove muke i smrtiVjernici danas obilježavaju Veliki petak – spomendan Isusove muke i smrti, koji se slavi u petak prije Uskrsa.

Na današnji dan kršćani se sjećaju Isusove teške i nasilne osude, muke i na koncu same smrti.To je jedini dan kada se zabranjuje slaviti sveta misna otajstva. Oltar je bez križa, svijećnjaka, cvijeća i oltarnika što simbolizira kako je s Isusa svučena odjeća, tj. njegovu ogoljenost, ali je to ujedno i znak povučenosti, tišine, žalosti, ne svečanosti i tuge za umrlim Učiteljem. Svećenik nosi odjeću crvene boje, simbol mučeničke smrti. Obredi započinju u šutnji i bez pjesme. Kada svećenik dođe do oltara, klekne ili legne okrenut licem prema dolje i tiho se moli. Evanđelje na Veliki petak je Muka. Na Veliki petak ljubi se križ, donosi se drveni križ, koji se u tri stupnja razotkriva. Svaki put se pjeva: ‘Evo drvo križa, na kom’ je Spas svijeta visio!’. Na to narod odgovara: ‘Dođite, poklonimo se!’ Kod katolika, za sve osobe od 18 do 60 godina na Veliki petak obavezan je post i nemrs. Nemrs znači da se u danu ne jede meso dok post znači da se osoba jednom u danu najede do sita te još dva puta nešto pojede.

Zbog sprječavanja širenja zaraze koronavirusom vjernici ove godine ne mogu nazočiti obredima Vazmenog trodnevlja, no obrede Velikog petka iz crkve Čudotvorne Gospe Sinjske od 19 sati izravno će prenositi Hit radio.
IZVOR: WWW.FERATA.HR