Ponedjeljak, 10.04.2006.

IZGORJELO KROVIšTE O.š. IVANA LOVRIćA U GLAVICAMA


Sinoć oko 21,15 zapalio se krov na zgradi područne škole Ivana Lorića u Glavicama. Hitnom interevencijom sinjskih vatrogasaca požar je uskoro lokaliziran, a oko 23 sata i do kraja ugašen. U požaru je urušen dio krovišta. Kako nas je izvjestio načelnik 10. Policijske postaje Marko Bilobrk uviđaj će biti tijekom jutra kada će se znati nešto više o razmjerima štete i mogućim uzrocima požara.
U toj školi danas nije održana nastava, a neće je biti ni sutra izvjestila nas je ravnateljica Fatima čatipović, koja ističe kako će se poslije uviđaja zaštiti krovište te zatražiti sredstva i od županije za saniranje krovišta škole. Učenici, njih 120, ponovno bi u svoje školske klupe mogli poslije proljetnih praznika 24. travnja.

SPORT

U A-1 ligi za ostanak košarkaši Alkara pobjedilis u ekipu šibenika 90:83.
U III Hrvatskoj nogometnoj ligi Junak je pobjedio Jadran iz ploča 2:0
U utakmicama prve županijske nogometne lige postignuti su sljedeći rezultati:
Hrvace-Orkan 3:1, Omladinac OSK-Aldi 1:2, Glavice-Split 0:0, Jadran Tučepi- Tekstilac 2:

"SINJANI ćE IMATI ALKU KAKVU žELE"

Nakon održane izborne skupštine Viteškog alkarskog društva u subotu predsjednik Stjepan Mesić izjavio je kako će Sinjani imati Alku kakvu žele, a ako žele drugačiji odnos prema njoj da se i sami moraju drugačije vladati. Mesić je to istaknuo ragirajući na izjave Luke Podruge na izbornoj skupštini VAD-a.
Ako žele da Alka bude jedna mala, zatvorena predstava, onda mogu imati i to. što god oni žele, mogu to ostvariti dodao je predsjednik iz San Franciska, a prenijela Hina.
Uprava Viteškog alkarskog društva, podsjetimo, ogradila se od izjava Luke Podruga kao što je to učinio i novoizabrani vojvoda brigadir Ivan čikara u prvom istupu nakon izbora.

ZAVRšEN 1. NACIONALNI SAJAM PRšUTA


Završen je prvi Nacionalni sajam pršuta u Sinju koji je okupio mnogobrojne proizvođače pršuta sa područja cijele Dalmacije. Na sajmu su se predstavile udruge Istarskih i Drniških pršutara te predstavnici većih hrvatskih proizvođača kao i manja pobiteljska gospodartva.
Ispred ocijenjivačke komisije koja je ocijenjivala 22 pršuta koji su donijeti na ocijenjivanje prof. Romano Božec sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu istaknuo je kako manja obiteljska gospodarstva moraju veću pažnju obratiti na zdravstvenu ispravnost svojih proizvodaa kako bi se postigla visoka kvaliteta.
Predstavnici ministarsva bili su iznimno zadovoljni odazivom i raznolikošću proizvoda koji su se predstavili na sajmu te istaknuli kako će početi raditi na projektima kako bi se zaštitio autohtoni dalmatinski pršut te poticati i educirati proizvođače svinja te definirati uvjete i specifičnosti prizvoda.
Zadovoljstvo organizacijom i posjetom nije krila ni Ana Barać ispred Poduzetničkog centra koja je kazala kao je vće ovaj prvi sajam pršuta otvorio vrata i manjim gospodarstvima da se predstve, te se razmišlja da drugi sajam bude početak zaštite i drugih autohtonih proizvoda Dalmacije.

POčEO "VELIKI TJEDAN"

Jučer na cvjetnicu počeo je Veliki tjedan. U 14 sati izložen je presveti oltarski sakrament u crkvi čudotvorne Gospe Sinjske koji je označio je i početak četrdeset satnog klanjanja. Danas i sutra presveti sakrament izlaže se u 9 sati , a pohranjuje se prije večernje svete mise u 19 sati. Završetak je u srijedu 10 sati.

U crkvi čudotvorne Gospe Sinjske ispovijed za mlade biti će od 18 do 20 sati, a mogućnost za ispovjed svaki dan u svetištu je i od 6 i 30 do 12 sati te od 16 do 19.

Uskrsna ispovjed za vjernike čitluka i Jasenskoga biti će u srijedu od 9 i 30 do 16 sati, Lučanima i Karakašici također u srijedu od 10 do 16 i 30, dok će ispovjed u Brnazama biti sutra od od 10 do 17 sati.

AKCIJA DARIVANJA KRVI U SINJU

Sinjski Crveni križ najavio je 6 ovogodišnju akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Akcija će se održati sutra, 11. travnja, u prostorijama Crvenog križa od 9 do 13 sati. Organizator poziva sve zainteresirane da im se priključe u ovoj humanoj akciji.

VRIJEME

U nastavku dana očekuje nas umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Potkraja dana i u noći kiša. Temperatura zraka kretati će se između 15 i 20 stupnjeva.