Srijeda, 10.03.2010.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović prihvatio je pokroviteljstvo 295. Sinjske Alke



Predsjednik  Republike Hrvatske Ivo Josipović prihvatio je pokroviteljstvo 295. Sinjske alke. Tajnik Viteškog Alkarskog društva Ante Delić rekao je kako su pokroviteljstvo predsjednika  i očekivali te da im je ova potvrda jako važna.  Delić ipak, nije mogao potvrditi hoće li predsjednik ove godine nazočiti alkarskim svečanostima.  Podsjetimo, predsjednik Josipović prošle godine je u statusu gledatelja bio na  Alci u Sinju.  Kada je u siječnju mjesecu posjetio  Sinj  među ostalim je rekao kako Alka nije samo sinjski i dalmatinski, nego i hrvatski brand koji se mora unaprijediti ali i depolitizirati.

Oproštaj od Žana: pokopan branitelj Ivan Dragušica



U ponedjeljak poslijepodne na gradskom groblju u Trilju pokopan je Ivan Dragušica, zvani Žan.
Na posljednjem ispraćaju iznenada i prerano preminulog 55-godišnjeg Žana, u dvorištu crkve sv. Mihovila, okupilo se mnoštvo ljudi iz triljskog i cijelog cetinskog kraja.
Došli su posljednji put ispratiti prijatelja, susjeda, poznanika, radnog kolegu, hrvatskog branitelja, lokalnog dužnosnika, humanista, neumornog radnika, uzornog supruga i iznad svega nježnog oca svojih pet djevojčica. Kako službenička plaća nije bila dostatna za egzistenciju obitelji Ivana Dragušice, do nedavnog umirovljenja komunalnog inspektora u Sinju, Žan je sa suprugom Marom podigao mini farmu muznih krava.
Kada nije obavljao profesionalni posao, radio u štali i na njivi ili raznosio mlijeko kupcima, Žan je bio triljski gradski vijećnik, u jednom mandatu i zamjenik gradonačelnika, dobrovoljni darovatelj krvi ili aktivist neke od brojnih udruga.
Žan je osvajao ljude vječito nasmiješenim licem, blagom naravi i nemjerljivom skromnošću iako je bio dokazani junak.
Tako je prije nekoliko godina, sakupljajući traktorskom grabljačicom sijeno na livadi uz Cetinu, začuo dječje povike u pomoć.
Izišao je iz traktorske kabine i vidio grupu dječaka kako viču i bježe dok je u rijeci ugledao dječaka kako se guši. Premda umoran, preznojen i u odjeći, Žan se nije premišljao ni jednog trenutka, nego je iz trka naglavačke skočio u rijeku, doplivao do utopljenika i spasio ga od sigurne smrti. Takav je bio Žan. A onda je stigla vijest da ga je pokosilo srce, iznenada i zauvijek.
tekst i foto: T. Paštar/EPEHA
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA

Snijeg je noćas pao na području Cetinskog kraja

Snijeg je noćas pao na području Cetinskog kraja, a u nižim predjelima tijekom noći je prešao u kišu. Najviše ga ima na Kamenskom, oko 50 cm. Pod snijegom su brdska naselja u triljskom i vrličkom kraju, ima ga i na Zelovu.  
Sve glavne ceste na području Cetinskog kraja su očišćene od snijega i nema problema u odvijanju prometa. Ekipe zimske službe Nadcestarije Sinj očistili su državnu cestu D 220 Trilj – Kamensko, D 219 Muć – Sinj i županijsku cestu Maovice Donje – Maovice Gornje. Tretiraju se i županijske te lokalne ceste.

Udruge Srma i Utis pokreću inicijativu osnivanja Mreže udruga civilnog društva Grada Sinja

Udruge Srma i Utis pokreću inicijativu osnivanja Mreže udruga civilnog društva Grada Sinja. Pozivaju se zainteresirane udruge s područja Grada Sinja na prvi inicijalni sastanak koji će se održati u vijećnici Grada Sinja u utorak, 16. ožujka u 10 sati.

Obavijest

Isplata mirovina za veljaču, korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama započela je danas, 10. ožujka, obavijestio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Kino danas

U sinjskom kinu u 20,00 sati prikazivat će se film „Knjiga iskupljenja“, s Denzelom Washingtonom i Garyom Oldmanom u glavnim ulogama.

Sport

Hrvace su jučer, 9. ožujka, izgubile od Jadrana iz Kaštel Sućurca 2:0.

U 19,30 u sinjskoj dvorani igrat će se zaostali susret 2. rukometne lige između ŽRK Sinj i Zadra.

Sinjski Alkar sljedeću će utakmicu igrati na svom terenu, u petak, 12. ožujka, u 19,00 sati. U goste mu dolazi Mislav iz Splita.

Stanje na cestama

Snijeg otežava promet u Slavoniji, Gorskom kotaru, Lici, središnjoj i sjevero-zapadnoj Hrvatskoj dok su u ostalom dijelu zemlje kolnici mokri i sklisli od kiše. Savjetujemo vozačima da na put ne kreću bez zimske opreme (preporuka je zimske gume), te ako je moguće odgode putovanja.

Trenutno nema slobodnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na relacijama iz unutrašnjosti prema Hrvatskom primorju i Dalmaciji, te obrnuto, a zbog velikog broja teretnih vozila na odmorištima uz autocestu A6 Rijeka-Zagreb zabrana je prometa od čvora Lučko prema Karlovcu te na staroj karlovačkoj cesti. Zbog nanosa snijega zatvoren je ulaz na autocestu A6 Rijeka-Zagreb na čvoru Vrata. ...