Utorak, 10.02.2009.

KRONIKA 92

Jutros oko 10,30 sati na lokalnoj cesti u triljskom naselju Rože pronađeno je mrtvo tijelo starije muške osobe. Prema prvim informacijama na tijelu nisu uočeni tragovi nasilja, a predpostavlja se da je smrt nastupila zbog smrzavanja. Tijelo je prevezeno na Odjel patologije KBC-a Split.

ODRžANA SJEDNICA POGLAVARSTVA SPLITSKO-DALMATINSKE žUPANIJE

Na sjednici poglavarstva Splitsko-dalmatinske županije razmatralo se nekoliko projekata vezani za Cetinski kraj konkretnije ulaganja županije u školstvo i zdravstvo. Kako nam je rekao dožupan Luka Brčić Poglavarstvo će izdvojiti oko milijun i pol kuna za sanaciju županijskih ispostava u Sinju i Trilju. U Sinj bi trebao stići i ultrazvučni ginekološki aparat kao i RTG najnoviji uređaj, a također će se značajna financijska sredstava uložiti u škole na području Grada.

VIJESTI IZ OTOKA

Ordinacije obiteljske i opće medicine u Otoku danas su počele sa radom u prostorijama Općine, a stomatološka ordinacija premještena je u sinjski Dom zdravlja. Podsjetimo, prije nekoliko dana kiša je poplavila ordinacije liječnika tako da je premještanje lokacije bilo neophodno rekao nam je načelnik općine Branko Samardžić koji je istaknuo kako liječnici rade u uobičajenim smjenama.

OPOMENE ZBOG NEDEžURANJA U SINJSKOM DOMU ZDRAVLJA

Zbog nedežuranja vikendom i praznikom na punktu u Sinju, tri liječnika obiteljske medicine dobila su opomenu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, u kojoj stoji da im je smanjena glavarina u mjesečnom iznosu od 10 %. Sankcionirani liječnici, kao ni rukovoditelj područnog odjela HZZO-a Vinko Maroević odluku Zavoda nisu željeli komentirati do završetka žalbenoga roka. Maroević nam je rekao kako je unutarnja kontrola potvrdila da su liječnici prošli vikend radili.

Glasnogovornica HZZO-a uputila nam je dopis u kojem stoji kako se provodi kontrola o dežurstvu liječnika na sinjskom punktu, te da ćemo više informacija dobiti nakon obavljene kontrole. Voditelj sinjske ispostave Doma zdravlja Ivan Nasić u telefonskom razgovoru nam je kazao kako on nije nadležan za rješavanje ovoga spora. Sve što je on mogao napraviti bilo je to da je na zahtjev HZZO-a istom dostavio raspred dežuranja liječnika. Ni ravnatelj županijskog Doma zdravlja Miran Propadalo nije htio komentirati odluku HZZO-a o opomeni trojici liječnika. Propadalo nam je kazao kako će se inspekcija HZZO-a, koja je posjetila Dom zdravlja, očitovati o organiziranju dežurstava te da će se ista organizirati sukladno njihovom očitovanju.

33 OSOBE KONZUMIRALE MESO ZARAžENO TRIHINELOZOM

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Sinj dobili smo informaciju kako je broj osoba koje su konzumiralo zaraženo meso trihinelozom popeo na 33. Podsjetimo, 14. siječnja pojavili su se prvi simptomi bolesti kod osoba koje su konzumirale zaraženo svinjsko meso, nakon čega je utvrđeno da je 28 osoba isto konzumiralo. Prema najnovijim informacijama bolnički su liječene 3 osobe od kojih je jedna još uvijek hospitalizirana, 4 osobe su na kućnom liječenju, a aktivnosti zdravstenog nadzora još uvijek traju potvrdila nam je dr. epidemiolog dr. Ana Kokot živalj.

U SINJU 686 OSOBA OBOLJELO OD GRIPE

U nastavni zavod sinjske ispostave županijskog Doma zdravlja od 1. do 7. veljače prijavljeno je novih 209 slučajeva oboljenja od gripe. Od 9. siječnja kada je zabilježen prvi ovogodišnji slučaj gripe na našem području obiteljski liječnici prijavili su 686 slučajeva.

"DJEčJI KRNJEVAL FEST"

Dječji Krnjeval fest u organizaciji sinjske Krnjevalske Udruge održat će se u petak 13. veljače u Gradskom kinu od 19 sati. Ulaznice po cijeni od 15 mogu se kupiti u papirnici Axel.